Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza ,welna +styropian

Recommended Posts

witam

mam takie male pytanie do Was

mam juz kupiona welne na ocieplenie poddasza ale zapomnialem o szczelinie wentylacyjnej i mam 10+5 miedzy krokwie ,+ 10 na krokwie

i moje pytanie

jak zrobie szczeline okolo 2 cm poloze 10cm welny i na to 3cm styropianu by zlicowac sie z krokwiami i na to znowu 10 cm welny

czy tak mozna?

czy mozna laczyc styropian z welna?

prosze o rade

mysle ze jesli bedzie mozna tak zrobic to ten wspolczynnik przenikania bedzie chyba nie najgorszy z uwagi na stala temperature styropianu

obawiam sie tylko o wentylacje miedzy welna a styropianem

czekam na uwagi

z gory dziekuje

Potwierdź, że masz taką oto sytuację:

- pełne deskowanie z papą

- krokwie 15cm grubości

tak jest dokladnie

Dokładnie tego samego się obawiam. Jeżeli odetniesz jedną warstwę wełny od drugiej szczelnie styropianem, to może być problem z wentylowaniem tego co jest pomiędzy styro a pomieszczeniami.

moje obawy sa juz troszke mniejsze bo przeciez nie dotna styropianu na 100% szczelnie ,zawsze cos zostanie jakas szczelinka ,nie musze jej przeciez wypelniac pianka

czy ktos jeszcze moze sie wypowiedziec co z tym fantem zrobic?

Można łączyć styropian z wełną ale układ jest inny.

Najpierw połóż styropian i przykryj go folią jednokierunkową ( chodzi o przepływ powietrza,jest to folia z otworkami ) następnie daj wełnę i całość przykryj folią izotermiczną.

To chyba jakiś misz-masz.

Styropian ma być pod deskami (położony najpierw)? Ta folia jednokierunkowa to membrana, tak? To gdzie to powietrze ma uciekać jeśli powyżej jest styropian?

Co to jest folia izotermiczna? Myślałem, że to ta wełna i styropian jest od izolacji termicznej.

zbimor jeśli ty czegoś nie wiesz,to nie znaczy że tego nie ma,i to nie istnieje.

Podałem tylko jedną z możliwości ociepleń,ten system powstał w Niemczech a ja robiłem to w Polsce w połowie lat dziewięćdziesiątych.

Znaki zapytania na końcu zdania oznaczają, że jest to zdanie pytające. Nigdzie nie twierdziłem, że tak nie jest, ale pytam właśnie dlatego, że nie wiem. Może zamiast obrażania ktoś mi na te pytania odpowie? Chyba, że to wiedza tajemna dla ogółu.

wy tu sie obrazacie ,przepraszacie a ja dalej nie wiem jak to zrobic

jakos tej folii nie widze miedzy krokwiami.

mam ja ciac na paski?

styropian mi sie nie zlicuje z krokwiami (3cm)

welne juz mam wiec wydatek nastepny na gruby styropian odpada

a moze ten styropian ulozyc na wlne ale zostawic pasek np. 10 szerokosci pusty?-na calej dlugosci dachu ,czyli od dolu do gory

moze tak byc?wentylacja bedzie napewno

zbigmor nie wiem dlaczego czujesz się obrażony,obrażanie ciebie na pewno nie było moim celem,ale skoro tak to odbierasz to ja BARDZO PRZEPRASZAM.

Mnie jest naprawdę bardzo ciężko obrazić :)

Po prostu twoja koncepcja bardzo mnie zdziwiła i chciałbym coś się na jej temat dowiedzieć. Stąd te pytania.

Folia paro-przepuszczalna jest sprzedawana w rolkach o szerokości 1m.

Można uciąć jeden pasek,lub zakładać krótsze kawałki.

Na folii co pewien odcinek przebiegają w poprzeg paski,jest to informacja

jak robić zakładki w przypadku łączeń.

Montaż jest prosty,należy użyć zszywacza tapicerskiego.

Styropianem należy wypełnić całą powierzchnię.