mTom 22.09.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Mam problem dotyczący szalunku. Całość funadmantów, łącznie z ławami, była deskowana i zalewana betonem towarowym. Zamierzałem rozdeskować tylko ścianę (łatwy dostęp), natomiast deski z ławy poświęcić i zostawić. Natrafiłem jednak na opinię, że pozostawione deski mogą być przyczyną powstawania grzyba lub innego świństwa. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 A jak chcesz je (ławy) zaizolować np.abizolem .Nie zostawiałbym desek w ziemi, napewno zgniją.To znowu nie tak duzo roboty, a będziesz miał spokojną głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 22.09.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 drewna nie powinno sie zostawiać w ziemi, deski mogą spróchnieć i grunt będzie osiadał - nieznacznie, ale może pękać np. opaska wokół budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 23.09.2003 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Dzięki za odpowiedzi.Co do izolowania ław, nie do końca wydaje mi się to problemem. Ławy bardzo często leje się bezpośrednio w grunt, a więc ich izolacja jest wtedy niemożliwa. Cały czas zastanawiam się nad tym czy zostawienie deskowania ławy nie spowoduje jednak jakiś niekorzystnych zmian w betonie. Czy ktoś może miał tego typu doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 23.09.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Przepraszam za porównanie, ale widziałeś jak niektóre groby się zapadają, gdy nie są murowane, a trumny są drewniane - jeszcze raz przepraszam za porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.09.2003 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Porównanie rzeczywiście dosyć nietypowe. Niemniej chciałem zauważyć, że ławy deskowane są po bokach, nie pod spodem, do wysokości ok. 50 cm. Czy naprawdę może być tego taki efekt? Cholera, chyba zacznę szukać jakiegoś miejscowego, żeby mi to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts