Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy to drogo za elektryka?

hafciarka10

Recommended Posts

Jestem kobietą, która podjeła sie budowy domu. Mąż pomaga mi na odległośc. Właśnie elektryk wycenił swoje prace, bez materiałów na 4000,00 zł. Nie wiem, czy to drogo. Jest to dom o powierzchni 300m2. A własciwie, to dwa mieszkania w jednym domu. Planowane są dwie skrzynki bezpiecznikowe oraz podlicznik. Ten sam fachowiec roprowadzi też łącza internetowe (trzy pokoje), telefoniczne (3 pokoje) i telewizyjne (6 pokoi). W sumie w domu sa 2 kuchnie, 2 salony, 5 pokoi, 3 łazienki i ubikacja, kotłownia, 2 wiatrołapy, 2 korytarze, garaż i 3 pomieszczenia gospodarcze. Światło będzie też wyprowadzone na zewnątrz w 5 punktach. Jestem ciekawa, czy to przyzwoita cena. :lol:

Dom 140 metrów. Z uwagi na to że na poddaszu brak jeszcze ścian działowych, elektryka została wykonana na dole i na klatce schodowej oraz wyprowadzona na poddasze. Z tego co pamiętam to ok. 60 punktów + wyprowadzenie linii na oświetlenie podbitki pod dachem i schodów na zewnątrz, 3 razy "siła", skrzynka. Koszt razem z materiałami - 5 tys złotych

Czy wg. was 30 zł netto za punkt to drogo? Dostałem wstępną wycenę instalacji elektycznej za taką cenę co przy około 80 punktach w domu 116 m2 daje 2400 zł netto. Dodatkowo muszę zapłacić 300 zł netto za montaż rozdzielnicy. Materiały szacowane na około 4000 zł netto. Proszę o opinię, czy to normalne ceny?

Jestem kobietą, która podjeła sie budowy domu. Mąż pomaga mi na odległośc. Właśnie elektryk wycenił swoje prace, bez materiałów na 4000,00 zł. Nie wiem, czy to drogo. Jest to dom o powierzchni 300m2. A własciwie, to dwa mieszkania w jednym domu. Planowane są dwie skrzynki bezpiecznikowe oraz podlicznik. Ten sam fachowiec roprowadzi też łącza internetowe (trzy pokoje), telefoniczne (3 pokoje) i telewizyjne (6 pokoi). W sumie w domu sa 2 kuchnie, 2 salony, 5 pokoi, 3 łazienki i ubikacja, kotłownia, 2 wiatrołapy, 2 korytarze, garaż i 3 pomieszczenia gospodarcze. Światło będzie też wyprowadzone na zewnątrz w 5 punktach. Jestem ciekawa, czy to przyzwoita cena. :lol:

W podobnym domu (300mkw , dwa mieszkania,w sumie 8 pokoi, 2 kuchnie, 4 łazienki, 1 podlicznik) wyszło mi ponad 200 punktów (ale ja zaszalałam, wyszło ponad 2,5 km kabla + dodatkowe wymagania , np. oddzielne bezpieczniki na głośniki do sprzętu, telefoniczne/komputerowe w każdym pokoju, prąd do klimy, oświetlenie podbitki, podgrzewanie podjazdu, wyprowadzenie zewnętrzene do ogrodu i takie tam...). Jeśli tyle jest u Ciebie to bardzo dobra cena.

Ja płacę 35 pln za punkt.

ja mam ofertę 50-55 zł z materiałem. Czy to ok?

dowiadywałem się u jednego elektryka z Pruszkowa i dwóch z Piaseczna,wszyscy powiedzieli 60zł z punktu+osobno rozdzielnia,podlaczenie do sieci i jeszcze jakies dodatki ale warto poszukac bo przez znajomego trafilem do goscia z okolic Radomia co bedzie za tydzien robil mi po 40 zł+te same dodatki co u innych , opoznia mi sie juz jakies 2-3 tygodnie ale warto poczekac ;)

hafciarka10,

cena do wziecia !

a jesli za nią idą i papiery zwiazane z odbiorem to tym bardziej .... !

ja placilem 4000 zl w maju zeszlego roku, w tym przylacze kablowe do budynku, rozdzielnica, z punktami pojechalem po bandzie,

do tego rtv i internet oraz oswietlenie zewnetrzne (przed i za domem), no i zestaw dokumentacji do odbioru przez PINB,

Hafciarka, miałas jakis gotowy projekt domu czy indywidualny robiłaś?

Pytam bo ja tez mam dwa mieszkania w jednym domu, ale jest sporo mniejszy niz Twój.

Wybraliśmy projekt gotowy "MURENA" z Domów w Stylu. Trochę go oczywiście przerobiłam. Ale było warto.

• 1 month później...
ja mam ofertę 50-55 zł z materiałem. Czy to ok?

dowiadywałem się u jednego elektryka z Pruszkowa i dwóch z Piaseczna,wszyscy powiedzieli 60zł z punktu+osobno rozdzielnia,podlaczenie do sieci i jeszcze jakies dodatki ale warto poszukac bo przez znajomego trafilem do goscia z okolic Radomia co bedzie za tydzien robil mi po 40 zł+te same dodatki co u innych , opoznia mi sie juz jakies 2-3 tygodnie ale warto poczekac ;)

Dominika my w Warszawie płacimy 55zł od punktu.

Każdy bajer + płatne dodatkowo (siła, założenie skrzynki, instalacja TV, INT, TEL, videodomofon, światło na ogród itp).

TWOJA CENA JEST NORMALNĄ CENĄ WARSZAWSKĄ :-?

A ja znalazłam w Bydgoszczy elektryka , który niezależnie od rodzaju punktu bierze tyle samo czyli 25PLN. Bez materiału za domek 500m wział 5300PLN.

Myślę że to tanio bo inni wołali 40-50 bez materiału.

te 25 PLN to tanio czy drogo?

Trochę drogo bo są do wzięcia fachowcy co robią po 11 zł za punkt. A wiadomo ,żedom czym taniej zrobiony tym jest lepszy. Jest to tzw wyjątek od zasady, która mówi że tanie mięso psy jedzą. Nikt się nie chwali tanim samochodem, tanim garniturem, tanimi wczasami , tanimi studiami w pipidówce (studia i wczasy) ale tanim domem można zabłysnąć.

Zna ktoś jeszcze jakieś wyjątki?

Jak czytam Wasze wypowiedzi, to trochę mnie krew MNIEJ zalewa :D

Za przyłącze (skrzynka + montaż + dokumentacja) płaciłem 2200 PLN (plus oczywiście haracz dla ZE).

Instalacja elektryczna w budynku (ok.130m2) wg szacunków elektryka - 10 000 PLN. Nadal nie wiem czy się cieszyć czy płakać

8)