Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektro-narzędzia do prac z drewnem

Recommended Posts

W zależności od ilości pieniędzy to: Bosh, Makita. Żywotność i tak zalezy od tego jak często i do jakich prac się używa. U mnie na budowie(budownictwo przemysłowe) to pracownikom i drogie Bosh'e padały po 1,5 miesiąca.

ps.

Kolega używa Pegasusa i co miesiąc wymienia na nową w hipermarkecie, gdyż dłużej nie wytrzymują, teraz ma chyba 3 z kolei :D Ale tej metody nie polecam, a wręcz odradzam :)

pozdrawiam

Czy macie jakieś typy odnośnie wkrętarek akumulatorowych ? w jakie minimalne napięcie warto zainwestować ?

W zależności od zastosowania. Ja używałem 12 i 14,4V i 12 okazywało się za słabe. Przy większych obciążeniach nie wytrzymywała za długo.

Obecnie kupiłem wkrętarkę sieciową i dopiero jestem zadowolony (oczywiście tamte mają inne zalety).

Czy macie jakieś typy odnośnie wkrętarek akumulatorowych ? w jakie minimalne napięcie warto zainwestować ?

W zależności od zastosowania. Ja używałem 12 i 14,4V i 12 okazywało się za słabe. Przy większych obciążeniach nie wytrzymywała za długo.

Obecnie kupiłem wkrętarkę sieciową i dopiero jestem zadowolony (oczywiście tamte mają inne zalety).

też zastanawiam się nad taką opcją, kwestia rozciągnięcia kabla to jest na minus, skolei urządzenie bez akumulatora jest lżejsze i tu jest na plus dla sieciowej. Jakie urządzenie kupiłeś, co byś poleciił ?

wkrętarki udarowe, w porównaniu z wiertarko-wkrętarkami to nieba a ziemia, no ale cena też niska nie jest, ja kupiłem boscha używanego ale w stanie prawie nówki za 400zł, niebieski GDR 14,4v z 2 bateriami HD, przed nią używałem wiertarko wkrętarek boscha GSB i GSR 14,4, są ok, tyle że cięższe, szybciej bateria pada i udar w GDR robi swoje, do wkręcania wkrętarki udarowe są bezkonkurencyjne

1.szlifirka taśmowa jest świetna, ale pamiętaj że tasmy dosyć szybko się "tępią" i trzeba je często wymieniać ,przy większej robocie jaką planujesz to będzie spora suma. Sprawdź koniecznie jaki wymiar taśmy jest najpopularniejszy i najtanszy w handlu, ja mam np problem z kupnem tasmy do B&D sprzed kilku lat i sprzęcik sobie leży.

W moim przypadku nic nie zastapi taśmówki. No i właśnie pytanie do innych użytjkowników taśmówek, jakie rozmiary taśm są "standardowe" i z którymi nie powinno być kłopotu ? ja spotkałem na Allegro 2 typy długości, szerokość natomiast wszystkie miały 75mm.

wkrętarki udarowe, w porównaniu z wiertarko-wkrętarkami to nieba a ziemia, no ale cena też niska nie jest, ja kupiłem boscha używanego ale w stanie prawie nówki za 400zł, niebieski GDR 14,4v z 2 bateriami HD, przed nią używałem wiertarko wkrętarek boscha GSB i GSR 14,4, są ok, tyle że cięższe, szybciej bateria pada i udar w GDR robi swoje, do wkręcania wkrętarki udarowe są bezkonkurencyjne

Z założenia wyszedłem, że ma to być osobna wkrętarka a nie wkretarko-wiertarka. Natomiast funkcja udaru we wkrętarce nie bardzo wiem do czego... ? Chcę pracować w drewnie, no może wykonam 4 otwory w profilu PCV tam wewnątrz jest profil metalowy, ale czy nawet tu ten udar się przyda ?

Z założenia wyszedłem, że ma to być osobna wkrętarka a nie wkretarko-wiertarka. Natomiast funkcja udaru we wkrętarce nie bardzo wiem do czego... ? Chcę pracować w drewnie, no może wykonam 4 otwory w profilu PCV tam wewnątrz jest profil metalowy, ale czy nawet tu ten udar się przyda ?

udar znacznie zwiększa siłę , moment wkręcania, przy tym dzięki udarowi jest mniejszy pobór mocy c wydłuża czas pracy baterii, na baterii prawie rozladowanej udarówką kręcę jeszcze garść wkrętów podczas gdy wkrętarka bez udaru już nie da rady, staje, udarówka jest znacznie mniejsza i lżejsza, poreczniejsza, ekstra dociąga elementy, co np. obcnie sobie cenię szalując nadproża, słupy i strop, naprawdę zupełnie inny sprzęt, z tym że oczywiście udarówka to wkrętarka czyli nie ma wrzeciona (główki, uchwytu) zaciskowego, ma uchwyt sześciokątny, założysz tam tylko takie narzedzia

dla pewności: mowa o takim sprzęcie: http://plptocs.bosch-pt.com/boptocs-pl/Product.jsp;jsessionid=B60AC712AD27EFC3B1A471A3EFE33DB0?division=gw&prod_id=8978&ccat_id=81950

no tak jak pisałem wcześniej to nie jest tani sprzęt, ja kupiłem prawie nowy za 400zł (w komplecie z dwoma bateriami HD, bodajże 2,4 i ladowarką), naprawdę nie żałuję, wcześniej miałem w ręku takie same udarówki dewalta, hitachi i makity, sprzęty porównywalne, polowałem chyba 3 miechy na allegro i udało się

też zastanawiam się nad taką opcją, kwestia rozciągnięcia kabla to jest na minus, skolei urządzenie bez akumulatora jest lżejsze i tu jest na plus dla sieciowej. Jakie urządzenie kupiłeś, co byś poleciił ?

Kupiłem taką: http://www.allegro.pl/item382473551_najtaniej_wkretarka_sieciowa_einhell_btbs_710.html

Nie będę jej trwałości oceniać bo nie używam jej dużo, ale jeśli chodzi o parametry to jest dużo mocniejsza od akumulatorowych, które mam i ma ogranicznik wkręcania co się przydaje jeśli wkręcamy przynajmniej kilka wkrętów (uciążliwa regulacja). Ogólnie jestem zadowolony.