Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie działki

Halszka

Recommended Posts

Czy można wyłączyć z produkcji rolnej obszar działki nieprzylegający bezposrednio do drogi? Chodzi o to, że właściciele działki chcą budować dom nie bezpośrednio przy drodze, ale bardziej w głąb działki. Czy w związku z tym należy wyłączyć z produkcji rolnej również obszar działki od drogi do domu / np.: 2000 m2, a nie tylko 1000/ i płacić później podatek od całego obszaru?

Mam nadzieję, że zrozumieliście, o co mi chodzi.

Pozdrawiam - Halszka

Czy można wyłączyć z produkcji rolnej obszar działki nieprzylegający bezposrednio do drogi? Chodzi o to, że właściciele działki chcą budować dom nie bezpośrednio przy drodze, ale bardziej w głąb działki. Czy w związku z tym należy wyłączyć z produkcji rolnej również obszar działki od drogi do domu / np.: 2000 m2, a nie tylko 1000/ i płacić później podatek od całego obszaru?

Mam nadzieję, że zrozumieliście, o co mi chodzi.

Pozdrawiam - Halszka

Wystarczy wyłączyć tylko ta część, która będzie pod dojazd i chodnik od drogi do domu. Ja tak zrobiłem.

No właśnie!

ja mam podobny problem. Na dwóch 0.6h dzialkach sklasyfikowanych jako grunty orne mam łącznie 0,4ha nieużytku (resztki po dawnym gospodarstwie a właściwie fundamenty) oddalone kilkanaście metrów od drogi. Czyli z waszych porad wnioskuje, że powinienem wystąpić o wyłączenie kawałka gruntu ornego pod drogę dojazdową. No właśnie.. cy muszę? To ok +/- 10 - 15 metrów od polnej drogi gminnej wg mapki.... Czy sprawa jest warta zachodu? Czy za nieusankcjonowanie tego formalnie grozi mi jakaś poważna kara?

No i druga sprawa

Zeby moć wystąpić o prąd powinienem mieć pozwolenie na zabudowę (np. siedliskową). Czy mogę ew. nie majac pewności że uzyskam taki pozwolenie wystąpic o przekwalifikowanie działki (a właściwie dwóch) zewidencjonowanej jako nieurzytek na działkę rekreacyjną?

Czy ENEA (lokalny dostawca prądu) może przyjąć ode mnie wniosek na prąd na podstawie posiadania działki rekreacyjnej (bez warunków zabudowy?) czy tez tak czy siak musze miec te warunki - obojętnie pod jakim statusem ziemi?

No i co radzicie? Co jest bardziej opłacalne a jednoczenie mniej kłopotliwe?

Występować o warunki zabudowy (np. wspomnianej siedliskowej) na nieurzytku czy przekwalifikowywać go na działkę rekreacyjną?

O ile się nie mylę cokolwiek budownie na działce rekreacyjnej jest ograniczone do domku letniskowego o jakiejś tam kubaturze...?

Czy potem taką działkę rek. mozna łatwo/łatwiej przekształcić na budowlaną? (Siedliskową/)

Oczywiście wiem, że bodajże do 30m2 moge sobie postawić "szopę" bez żadnego zezwolenia.

Ale ja mam ambicje stworzyć kiedyś duże siedlisko agroturystyczne... :)

Jak widzicie pytań i wątpliwości mam sporo

Pomóżcie więc "Zielonemu" w temacie :)

S.

ps. dodam, że teoretyczne jestem rolnikiem ;-)

• 2 weeks później...

Zwracam sie z nastepującym problemem :

Jakiś czas temu zdecydowałam się na odrolnienie działki, decyzja pozytywna, teoretycznie wszystko ok. Wiem, że w związku z odrolnieniem płaci się opłatę jednorazową i opłaty roczne, z ktorych jest się zwolnionym jesli grunty przeznaczone są pod dom mieszkalny stojacy na pow. do 500 mkw. Postawilam dom(stojacy na pow ok 200m), w ktorym jednoczesnie mieszkam i prowadze dzialalnosc gosp.(biuro-48 mkw). Dodam, ze place juz podatek od nieruchomosci, za budnki zw. z prowadzeniem dzialalnosci gosp. itd. Ostatnio dostalam decyzje o oplatach rocznych w zw. z odrolnieniem dzialki. Czy jednak nie jest to dublowanie sie podatkow? czy jesli juz musze oplacac te oplaty, to nie powinny dotyczyc tylko pow. czesci domu odnoszacej sie do prowadzenia dzialalnosci gosp.?

Niestety w urzedzie nie potrafili mi pomoc w tej sprawie i kaza placic wszystko.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Liczą ( a przynajmniej tak powinni): powierzchnia "odrolniona" - powierzchnia zabudowana = reszta do "zapłaty". Przypominam, ze powierzchnie do "odrolnienia" sam podałeś. Istnieje jednak możliwość "zrezygnowania z "odrolnienia" pozostałej powierzchni - było o tym na forum, reguluje to Ustawa o ochronie gruntów rolnych.