mychol12 01.12.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 To jak te płyty układac z jakim odstepem by była cyrkulacja powietrza?Moze pociąć je na pół i układac z odstepem 15-20 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 01.12.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Mysle nad takimi przerwami, tylko bardziej takie szpary 1-2 cm, lub nawiercenie otworów. Odstęp 10-20 cm, to już dość sporo. Zmniejsza użyteczność takiej powierzchni oraz stwarza inne zagrożenia, typu potkniecie sie, zwichnięcie nogi. Czy robienie takich przerw nie spowoduje, że ta wełna będzie sie jakoś brudzić, kurzyć od góry tymi właśnie przerwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata_74 04.12.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 No to się załamałam, mam sufit z płyty gipsowej potem folia na to wełna miedzy krokwiami , a na krokwiach mam położoną płytę osb . płyta przykrywa cześć środkowa poddasza na całej długości po bokach jest wełna niczym nie przykryta , a na dodatek wszystkie szczeliny wypełniane pianką .Fachowiec który mi to robił mówi ze tak możne być, bo jest wentylacja miedzy płytą a wełną . Naprawdę będzie mi się ta woda skraplać ? Co robić? zostawić to ? czy może ponawiercać płytę dla lepszej wentylacji ? poradźcie coś proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 04.12.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 W zyciu nie widzialem powstajacego punktu rosy na drewnie. Mam podwojnie kladziona plyte osb na jetkach, a wentylacja zapewniona z obydwu stron polaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koletta 06.12.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 hmmm, tez zaczęłam się zastanawiać nad tym ociepleniem - mamy dach z wiązarów przyktyry w tej chwili deskami i papą, planujemy strop z płyt kart.-gips. a na tym od strony poddasza wełna i deski aby było trochę miejsca na mała "rupieciarnię",. jednak ostatnio usłyszałam , że może nam kapać woda jesli nie będziemy mieli ocieplonego dachu -bo to niby różnica temp. i takie tam. sadziłam że nie trzeba ocieplać dachu jesli zrobi sie wentylację ( takie dachówki went.) no a poza tym ocieplenie tylko stropu to trochę nizszy koszt i ciepło nie będzie uciekać na poddasze. może wypowedzą sie ci co juz mieszkają i mają podobna sytuację, czy faktycznie kapie woda, czy sie skrapla mocno na tym poddaszu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 02.01.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Witam. Mnie się wydaje że zagospodarowanie przestrzeni nieużytkowej nad poddaszem użytkowym przez położenie podłogi i składowanie tam gratów to nie za dobry pomysł. Szczególnie jeśli jest tam niewielka wysokość. Też o tym myślałem ale zaniechałem. Po pierwsze za kilka lat moge dołożyć sobie wełny mineralnej na jętki docieplająć dodatkowo sufit. Koszty ogrzewania ciągle rosną. Po drugie poruszany temat przenikania i cyrkulacji pary wodnej. Po trzecie i chyba najważniejsze. Te jętki to mają takie przektroje że obciążając je prócz wagi podwieszonego sufitu dodatkowo płytami gdzie 1m2 waży ok 11kg przy gr 18mm (gr 22mm waży jeszcze więcej) może spowodować, iż przechadzając się po takim pomieszczeniu będą takie ugięcia całości że te regipsy na dole na 100% popękają. Jak nie na płaszczyźnie to przy ścianach na pewno. Także nieweim czy to aż taki dobry pomysł. Może się okazać że zrobimy sobie fajne pomieszczenie z którego mogą wyniknąć kłopoty w postaci nieestetycznych pęknięc podwieszonego sufitu. Myśle że trzeba by było zwiększyć przekroje jętek już za wczasu stawiania więźby drodzy Państwo aby wyeliminować te ugięcia. Sama nazwa przestrzeń nieużytkowa mówi za siebie. Tam mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 11.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 trochę odkopuję temat... mam prawie 50m2 powierzchni na strych... powierzchnia pomiędzy płatwiami, myślałem jak chyba każdy że zrobię podłogę z OSB na całości... dach z dachówki ceramicznej ,folia , deskowania brak, ... w sumie to aż tak mi ten strych nie jest potrzebny , kwestia kabli, jakiegoś routera, sprzętu RTV , i dojścia do kominów przez wyłaz... -czy faktycznie zrezygnować z tego deskowania?- może wystarczy rzucić tam kilka desek żeby można było tylko tam przejść do komina ? co polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZielonyMokrz 10.04.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Temat dobry Ja planuję obić podłogę stryszku deskami, podobnie jak krokwie. W krokwie mam włożone 15cm wełny do kalenicy, w jętki włożę tyle samo. Jętki mam 15/5cm, dołożone są do każdej krokwi po dwie, żeby usztywnić starą, ale jarą i zdrową konstrukcję i zawiesić wieszaki do sufitu. Myślę, żeby na te jętki położyć w poprzek łaty i dopiero deski z przerwami ok 1 cm i przy krokwiach jakieś 50cm przerwy. W przyszłym roku będę wiedział, czy to miało sens. Do kalenicy będę miał ok 2m. Stryszek na dojście do wyłazu i na graty. Proszę o podpowiedź, jeśli źle kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek01 17.08.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam,mam do zagospodarowania stryszek, największa odległość między jętkami to 66 cm (między krawędziami, 74 cm między osiami jętek) Jakiej grubości deski trzeba zastosować na podłogę takiego strychu? Z góry dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts