Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejna podwyżka stóp procentowych ;)

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Pragnem przy tym zaznaczyc, ze nie jestem ekonomistom tylko pijakiem.

:):):)

W US troszkę inaczej było z kredytami - dawali każdemu, nawet bardzo ryzykowne. A potem - i głównie przez to - było BUM.

nam daleko. Również dlatego, że naszemu rynkowi kredytów to jeszcze baaaardzo daleko do tej skali. Nawet do średniego poziomu w Europie a co dopiero w US..

Ale ja też fachowiec żaden , tylko budująca baba...

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak. Wszystko sie zgadza. Skala inna, ale problem ten sam.

Zalozmy, ze ktos wzial kredyt na mieszkanie w Warszawie w ciagu ostatnich dwoch lat czyli na gorce - i wzial tylko 100 tysiecy a mieszkanie kosztowalo 300 - w tej chwili wartosc rynlowa tego mieszkania spadla o jakies drobne 30 tysiecy a kredyt trzeba nadal splacac przy zwiekszajacych sie kosztach tegozk kredytu , energii, zywnosci, transportu.....

Z praca tez moze byc roznie....pisala o tym chyba Paulka.

Podobno sa tacy co jeszcze kredyt splacaja ale czynszu juz nie....

Powtarzam, ze nie jestem ekonomistom tylko pijakiem. 8) 8) 8) 8) co ja tam wiem.....

Podnoszac stopy probuja wyhamowac inflacje ale nie da sie przy wzrastajacych o 30 % cenach benzyny i pozostalych nosnikach energii a co za tym idzie wzrasajacych cenach wszystkiego...

Dobrze mysle ? Niech sie wypowie ktos z wyksztalceniem ekonomicznem.

a propos pracy - obecnie znalezienie rozsądnego pracownika w W-wie graniczy z cudem :) Rynek się obrócił o 180 stopni, więc o pracę można być spokojnym :):)

mam dość takiego piep..enia.

Kto mnie zatrudni? Jestem wolny. i CHETNY DO PRACY. Niektórzy uważają mnie za rozsądnego.

a propos pracy - obecnie znalezienie rozsądnego pracownika w W-wie graniczy z cudem :) Rynek się obrócił o 180 stopni, więc o pracę można być spokojnym :):)

Kto mnie zatrudni? Jestem wolny. i CHETNY DO PRACY. Niektórzy uważają mnie za rozsądnego.

Drogi Retro - pisałam o W-wie :). I to nie piep...nie bo zatrudniam od czasu do czasu do firmy ludzi. I uwierz mi - to ciężka praca..

Wcale sie nie dziwie, ze trudno o pracownika w Warszawie - po pierwsze kto mogl to wyjechal ,

- po drugie musisz tyle zaplacic zeby mozna sie bylo z tego utrzymac plus inflacja na koniec miesiaca - przez miesiac jedzenie potrafi zdrozec 10 - 15 %

- a w ogole to ludzie sa oszczedni i powinno im zostac z pensji gdzies tak 20 - 30 % - zeby moc odprowadzic na konto

- inaczej nie oplaca sie wstac z lozka

Dlatego : rower mam, psy, kota mam - w razie czego sie zje - potrzebna jeszcze koza zeby pic kozie mleko i bimbac.

Temu powyzszemu zajeciu uwielbiam sie intensywnie oddawac.

- po drugie musisz tyle zaplacic zeby mozna sie bylo z tego utrzymac plus inflacja na koniec miesiaca - przez miesiac jedzenie potrafi zdrozec 10 - 15 %

- a w ogole to ludzie sa oszczedni i powinno im zostac z pensji gdzies tak 20 - 30 %

coz za nowatorska mysl ekonomiczna :lol: sadze, ze konsultowana z kozą ;)

lump - oddychaj spokojnie, polski esport ma sie dobrze pomimo silnej zlotowki. Ponad polowa esportu wyjezdza do strefy euro -tempo deprecjacji jest sporo nizsze w porownaniu z $ czy gbp.

Rosnie tez eksport to E. wschodniej.

Eksportowi zagraza raczej zaczynajaca sie recesja na rynkach konsumpcyjnych Europy niz silna zlotowka.

Nefer - nie upadaj na duchu :)

w zeszlym roku byl dramat - ale od pewnego czasu jakby coraz lepsze CV laduja na biurku..Nie wiem czy ludzie wracaja - w kazdym razie na pewno juz nie ma takiego exodus jak 1-2 lata temu :roll:

Drogi Retro - pisałam o W-wie :). I to nie piep...nie bo zatrudniam od czasu do czasu do firmy ludzi. I uwierz mi - to ciężka praca..

no widzisz... Ty mnie też z góry skresliłaś.

A ja liczyłem na "chody"... :(

no widzisz... Ty mnie też z góry skresliłaś.

A ja liczyłem na "chody"... :(

A w życiu !!!! Tylko co ja CI mogę zaproponować Retro ? Mamy trochę inne branże :(:(

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

A skąd Ty wiesz coś o moich branżach?????

sugerujesz się moją elektryką????? :o :o :o :o

oszibka, dorogaja :wink:

Obywatelu............ :roll: :roll: :roll:

Obywatelu ! ! ! ! ! :o :o :o

Do Was mowie !!! :evil: :evil: :evil:

Wy tu nie siejcie defetyzmu na bazie irracjonalizmu bo przeciez napisano w y r a z n i e pozyzej , ze stale -r o s n i e - a silna zlotowka - s p r z y j a -, dzieki czemu sie - r o z w i j a, a wiec postepuje wielkimi krokami naprzod i kwitnie i wy tu nie wyskakujcie tak z gupia frant, ze nie macie pracy.