Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejna podwyżka stóp procentowych ;)

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

anSi, zgadza się - nic na to nie poradzimy, ale zawsze lepiej mieć świadomość, dlatego tak sobie tutaj gadam :) , no bo co innego mogę - tyle mojego, że sobie właśnie pogadam :-?

To tak, jak i ja :) I postow sobie nabije :) :)

... ale typowy Amerykanin - twierdził, że nie ma recesji :-?

A to dobrze, czy zle? :D

Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć - dla jednego będzie to dobrze, dla drugiego źle.

Ja nie wierzyłam we własne prognozy, które niestety się sprawdziły :cry: - nie powiem, że jestem zadowolona :-?

Jeśli myślisz o 40 % wzroście cen żywności to nie przejmuj się - nie sprawdziły się. A na giełdzie grać trzeba umić. I pić trzeba umić :):)

Czy ilość postów, to płatna jest ? bo jak tak, to może się przebranżowię - straty odrobię :lol: :lol: :lol:

Ale dla niektórych podobno, ten napis pod nickiem, ważny jest :)

Noo tez na to licze, ze w koncu zaczna placic :) Tak tak, bardzo wazny jest :) Dla niektorych...

Niestety dużo racji ma hodowca pomidorów.

A żywność przez ostatni rok wzrosła o 40 % - to chyba żadna nowość :roll:

Gdzie ???????????/ :o :o :o :o Bo chyba nie w Polsce :):):) proponuję jednak zajrzeć do GUSu zanim sie zacznie opowiadać kocopoły :):) 43 % wzrosły - owszem - od 1998 roku :):)

w Polsce, w Polsce. Rok temu nikt nie wiedział ile zarabia pielęgniarka w Radomsku ani ile kosztuje bułka. Po ostatniej kampanii, wszyscy politycy mający kontakt z mediami maja kartkówki z tego. Nie zapowiedziane ;) Stąd też porównania, analizy dot cen bułki (metodologie do wyników się dobierze).

A przy okazji - bo wątek o ludziach/pracownikach w Wawie też był. Zaczęło się sucho na rynku pracy, bo przestało się powoli opłacać migrować do stolicy. Prowincja zaczęła płacić niewiele gorzej, a koszty i wskaźnik PITA (Pain In The Action) dla wielu spraw jakby korzystniejszy. W mojej sytuacji, jak się headhunterzy na początku roku rozdzwonili to miałem jako taki ogląd i wnioski są takie:

- różnica w kosztach (oprócz jedzenia jest jeszcze kilka innych, m.in. budowa i ew. inwestor zastępczy): znaczna

- różnica w zarobkach: mniej

- szansa na realizację marzeń o własnej chałupie w lokalizacji okołowarszawskiej - niewielka

Słowem - prawdopodobieństwo na to, ze klasyczny haczyk zachwyci (w sensie 'chodź do nas do roboty, do w-wy, a dostaniesz tyle i tyle') w granicy błędu statystycznego.

Niegdyś eksodus postudenckiego towarzystwa w kierunku w-wa był strumieniowy. Dziś? Dziś po pierwsze jest więcej kierunków wyjazdowych (czasem do Londynu szybciej dotrzesz niż do Wawy), a po drugie kasa już nie ta. Być może zaczną wracać młodzi z zagranicy, ale ja osobiście jakichś orłów tam wyjeżdżających to nie znam i na takie cuda to raczej bym nie liczył.

zdrówka, mrozek1

Drogi Mrozku, a wystarczy sprawdzić DANE a nie opowiadać o tym co w TV pokazali :):) Ja jednak wolę dane a nie historyjki.

Odsyłam do strony GUS. Metodologii nie dobiera sie do wyników - wierz mi :):)

A co do orłów - no tu się zgadzam.

Mam nadzieję, ze rozwój gospodarki pozwoli innym miastom w Polsce na rozwój firm własnie tam, a nie w W-wie. Bo w W-wie już niewielu warszawiaków zostało. Ale ma to tę dobrą stronę, że w weekend miasto pustoszeje :):)

Ponadto nie zapominajmy o tych, co do W-wy przyejchali i wielka d...upa, bo okazało się, że nie da sie utrzymac za te 1500, bo wynajem mieszkania kosztuje 2000. Ilu się nie udało ? Myślę, że to duże liczby (ale danych nie znam)

O rany, ales sie objawil ! ! :D :D :D :D :D i to wlasnie wtedy gdy musze pedzic do pomidorow !

No co ja poradze ze jestem lunp warszawski na dodatek praski, w porywach nowojorski a w porywach pomidorowy ? No co ??????? :cry: :cry: :cry:

Ale zgadzam sie, ze Warszawa nie jest juz tak atrakcyjna pod wzgledem zarobkow i w ogole. Zgarniac jakies koszmarne fundusze z Unii to potrafia, ale zrobic cos z centrum Warszawy - to juz nie.

Wystarczy sprawdzic dane - jakie dane ? Czyje dane ?

O rany, ales sie objawil ! !

No co ja poradze ze jestem lunp warszawski na dodatek praski, w porywach nowojorski a w porywach pomidorowy ? No co ??????? :cry: :cry: :cry:

Ale zgadzam sie, ze Warszawa nie jest juz tak atrakcyjna pod wzgledem zarobkow i w ogole. Zgarniac jakies koszmarne fundusze z Unii to potrafia, ale zrobic cos z centrum Warszawy - to juz nie.

Słyszałam, że ma własnie powstac jakiś kolejny drapacz chmur - większy niż pałac Stalina. Koszmar.

Taaaaaaaaaa.................i to jest wlasnie to myslenie architektoniczne z poczatku ubieglego stulecia !

Walnac wysoki budynek a po 17 ej wiatr papiery tam zamiata ... no i dowalic troche smierdzacych i przeciekajacych centrow handlowych - te rzeczy nie czynia miasta !!

Red Hook, zapytaj ie malgos jak to wyglada. Zadne wiezowce. Stare domki ( dwu trzy pietrowe, ) knajpki na dole, kocie lby........w pozblizu jakies wystawki sztuki i Meksykanie grajacy w pilke nozna a ich kobiety pichcace pod namiotami - to jest z y w e miast a nie jakis tam zdechly wiezowiec.

Słyszałam, że ma własnie powstac jakiś kolejny drapacz chmur - większy niż pałac Stalina. Koszmar.

Złota 44? hmm... on juz powinien być oddawany do użytku (przynajmniej z pierwszych planów tak wynikało.

wracając do rynku pracy/pracowników - to to będzie potężny impuls inflacyjny, nie cena żywności czy paliwa.

zdrówka, mrozek1

No, ale ten impuls inflacyjny jak to ladnie nazywasz z czegos sie bierze, nie ????

A bierze sie stad, ze mimo oficjalnych d a n y c h koszty utrzymania poszly w gore o jakies 40 %. ( Roczniki statystyczne zostawiamy sobie w toalecie w ramach oszczedzania papieru toaletowego. )

Jak wzrosna ceny zywnosci i paliwa ( ok niech bedzie - nosnikow energii) to dopiero bedzie impuls ! kazdy bedzie podimpulsowany zeby zarabiac wiecej bo z czegos trzeba zyc i kredyty splacac, nie ?

Wlasnie o tym pisze od poczatku :lol: :lol: :lol: :lol: Ide sie napic nio naprade .

Jeszcze raz powtarzam : sa male klamstwa, duze kamstwa i statystyka.

Slyszalam to z ust mojego profesora ekonomii mnogo, mnogo razy. :D :D :D