mrozek1 30.06.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 No, ale ten impuls inflacyjny jak to ladnie nazywasz z czegos sie bierze, nie ???? Jak wzrosna ceny zywnosci i paliwa ( ok niech bedzie - nosnikow energii) to dopiero bedzie impuls ! kazdy bedzie podimpulsowany zeby zarabiac wiecej bo z czegos trzeba zyc i kredyty splacac, nie ? Wlasnie o tym pisze od poczatku neeh, jak kto ma ambicje zarobkowe i wydaje na utrzymanie (żarcie, czynsz, co tam jeszcze) powiedzmy 40% dochodów a chce wydawać np. 10% (na te same składniki) to wzrost cen składowych nawet o 50% nie wiele czyni mu w budżecie, prawda? i teraz jesteśmy w momencie, w którym każden, co ma więcej po kopułą dąży do spieniężenia tego co ma do spieniężenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.06.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Polacy zarabiają coraz więcej. I coraz więcej wydają. Na żarcie, samochody, mieszkania, na wszystko. Oczywiście istnieje ryzyko - jak w kazdej gospodarce- że ludzie zbytnio się zadłużają. Pewnie są tacy, co balansują na granicy. Zawsze uważałam, że kredyt hipoteczny nie powinien być większy niż 3 letnie zarobki.Jednak katastrofa może przyjść z innej strony ( w kwestii rynku nieruchomości). WYobrażacie sobie wprowadzenie podatku katastralnego ?A przecież oczekiwania społeczne/strajki wymuszają coraz więcej z budżetu. I kasę trzeba skądyś brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrozek1 30.06.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Polacy zarabiają coraz więcej. I coraz więcej wydają. Na żarcie, samochody, mieszkania, na wszystko. Oczywiście istnieje ryzyko - jak w kazdej gospodarce- że ludzie zbytnio się zadłużają. Pewnie są tacy, co balansują na granicy. Zawsze uważałam, że kredyt hipoteczny nie powinien być większy niż 3 letnie zarobki. Jednak katastrofa może przyjść z innej strony ( w kwestii rynku nieruchomości). WYobrażacie sobie wprowadzenie podatku katastralnego ? A przecież oczekiwania społeczne/strajki wymuszają coraz więcej z budżetu. I kasę trzeba skądyś brać. katastralny zamiast - ok i jak najbardziej za. Przecież z tego powinny utrzymywać się lokalne samorządy. katastralny dodatkowo - oczywiscie nie. Jak będzie? W cuda nie wierzę. Co do wielkosci kredytu = 3x roczne zarobki. masz racje, choć patrząc na wielu, to te proporcje wyglądaja zgoła inaczej. Czy Polacy się zbytnio zadłużają? szczerze mówiąc, nie sądzę. Dziś zwiększyła się 'odwaga' w społeczeństwie. Po traumie początku lat 90, hiperinflacji i spektakularnych klapach finansowych wielu odważniejszych był czas, kiedy to kredyty budziły sporo nieufności. Nieruchomości w większości przypadków będą jeszcze drożały, zwłaszcza ziemia. Dlatego, że podaż się zmniejsza a popyt rośnie. Elastyczność cenowa jest niewielka, a popyt dyktowany wieloma czynnikami (od społecznych do czysto finansowych). tak to widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 30.06.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Pozwolisz, ze nawroce z pewnym smutkiem do twojego stwierdzenia, ze powrot mlodych z Londynu watliwy bo orly z Polski nie wyjezdzaja... Ja, oczywiscie, do orlow sie nie zaliczam - to jest oczywiste,jestem lumpem jak kazdy widzi. Tak sobie obserwowalam tych ludzi co to za nich w Polsce nikt zlamanego grosza by nie dal i jak sobie poradzili w USA - i tak sie zastanawiam - czy to oni nie byli w kraju orlami czy to Polska nie dala im szansy ? Bo jakos w Stanach w wiekszosci poradzili sobie swietnie - wielu otworzylo i prowadzi biznesy i sa bogaci i szczesliwi..... Co do podatku katastralnego - to zobaczymy. jesli ludzie na skutek zblizajacego sie kryzysu przestana moz splacac kredyty ....... Podatek katastralny jest dobry w spoleczenstwie zamoznym a nie takim w ktorym 1 % jest bardzo bogaty, 30% jakos przedzie z pomoca rodzicow a reszta albo klepie biede albo wyjezdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.06.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Ja bym raczej nie generalizowała. Wyjechali różni ludzi i zostali tez różni. A katastralny - już ja to sobie wyobrażam na Pradze ... to będzie jakiś koszmar. Ale pieniądze do budżetu muszą skądyś skołować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.06.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 /.../Bo jakos w Stanach w wiekszosci poradzili sobie swietnie - wielu otworzylo i prowadzi biznesy i sa bogaci i szczesliwi..... Nie ujmując nikomu niczego - to nienajlepiej świadczy o Stanach Od lat wiadomo, że poziom wiedzy ogólnej, prezentowany przez przeciętnego Amerykanina, jest znacznie niższy niż poziom wiedzy prezentowany przez przeciętnego Europejczyka - w tym Polaka. Nie wspomnę tutaj o tzw. "wrodzonym sprycie" (wszyscy chyba wiemy, o co chodzi), który jest domeną Polaków, a którego Amerykanie chyba wcale nie mają. I cała tajemnica wyjaśniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrozek1 30.06.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Pozwolisz, ze nawroce z pewnym smutkiem do twojego stwierdzenia, ze powrot mlodych z Londynu watliwy bo orly z Polski nie wyjezdzaja... Ja, oczywiscie, do orlow sie nie zaliczam - to jest oczywiste,jestem lumpem jak kazdy widzi [...] lumpie, zbyt osobiście. Mówimy o zjawiskach makro, pewnie, że przez pryzmat własnego podwórka, ale: - to, że komuś się udało, pracuje rzetelnie, stać go na bezstresowe ŻYCIE TAM wcale nie powoduje, że po powrocie nagle stanie się ekspertem. Bo nigdy nim nie był. A takich poszukujemy. Albo kandydatów na nich. - Jak kto jest kandydatem na eksperta, to jest w stanie zapłacić frycowe w postaci mniejszych zarobków TUTAJ. Bo wie, że musi się uczyć. Że to doświadczenie, które zaprocentuje. - jak kandydat na eksperta pojechał na zmywak, to dla wg mnie sporo stracił. Pewnie, czasem sytuacja zmusiła... - wybitni - bywa, że robią w Polsce, bywa że na świecie gdziekolwiek. Są w wielu przypadkach ponadnarodowi. Zarabiają sporo i to bez różnicy jaką skalę odniesienia przyjmiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 30.06.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Nefer, ceny żywności wzrosły globalnie o 40 %, a przed dalszym wzrostem ostrzegł sekretarz generalny ONZ Ban Ki Mun - to jest fakt Faktem jest również to, że pić trza umić, rać też trza umić i przegrywać trza umić anSi, zgadza się - urośnie, ale na szybki wzrost się nie zapowiada, dłuuuugo poczekamy lumpie dawaj tą wodę na myszach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 30.06.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Chcesz - bedziesz miec ! Chce zauwazyc, ze spoleczenstwo to jest skomplikowany twor - sa potrzebni ludzie po dwoch fakultetach i sa tacy potrzebni, ktorzy maja tylko jeden, jest potrzebny nauczyciel,piekarz, murarz , sprzataczka i pielegniarka. ( Z ta ostentacyjna pogarda do ludzi w Polsce....kazdy musi kims sobie pogardzic i wtedy lepiej sie chyba czuje....jak Olencja przyjechala i zaczela pacowac na Mhttnie w zeszlym roku to po paru dniach sie zapytala - dlaczego dormeni sie tak na mnie dziwnie patrza ? ? ? - a wszyscy dormeni czarni i starsi sa, wyksztalcenie - kiepska podstawowka, ale poczucie humoru jak ta lala - a mowisz im hi ? - zapytalismy - Nie - rzekla ona. - No to zacznij bo tak tu jest przyjete i jeszcze zapytaj sie jak zona sie ma albo dzieci albo lunch wczoraj jaki byl albo cos o pogodzie nadmien i masz pamietac ich imiona - powiedzielismy jej - bo na razie to wychodzisz na buraka. ) O lumpach nie wspominajac. Ci sa potrzebni przede wszystkim. Ludzie nie wyjezdzaja z Polski bo sa glupi i nie potrafia o siebie zadbac tylko dlatego, ze nie widza dla siebue szansy w Polsce. A wyjezdzaja nie tylko sprzataczki ale ludzie po dwoch fakultetach tez.... Statua Wolnosci ma napisane - Dajcie mi pogardzanych i ubogich..... a ekspertow to sobie sciagne jak bede chciala z calego swiata. Z Polski tez . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 30.06.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Cos mi sie przypomnialo - - - no nie moge sobie wybaczyc, ze nie zareagowalam jakims przyzwoitym bluzgiem, no nie mogiem, ale bylam po 9 godzinach lotu........ Poniewaz nie mialam bagazu a jestem sobie wawarem i lumpem a na dodatek mieszkam rzut beretm od lotniska i co trzy miesiace jestem w swoim miescie rodzinnym, paskudnym, to wchodze ci ja do autobusu w Wawie, moim miescie rodzinnym - kto chce czyta dalej, kto nie to nie - - wchodze i sie usadawiam, autobus srednio pelny a dzieje sie to w miesiacu maju anno domini 2008. - na dwoch podwojnych siedzeniach naprzeciwko siebie siedza- po jednej - chlop z dzieckiem - po drugiej baba. Na trzecim przystanku wchodzi sobie babcia i sadowi sie kolo tego chlopa z dzieckiem ...... i tu klu programu jak slowo daje - - ta baba odzywa sie do babci w stakie slowa - nie, nie tu, zajete ..... babcia poslusznie sie usunela i podreptala sobie. O ,zesz ty .......zebys ty tak sprobowala w srodku komunikacj miejskiej w NY.......by ci pokazali " zajete"....... limuzyn se wynajmij, - przynmniej bys uslyszala. i zaraz by cie sprowadzili na ziemie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 30.06.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Cos mi sie przypomnialo - - - no nie moge sobie wybaczyc, ze nie zareagowalam jakims przyzwoitym bluzgiem, no nie mogiem, ale bylam po 9 godzinach lotu........ Poniewaz nie mialam bagazu a jestem sobie wawarem i lumpem a na dodatek mieszkam rzut beretm od lotniska i co trzy miesiace jestem w swoim miescie rodzinnym, paskudnym, to wchodze ci ja do autobusu w Wawie, moim miescie rodzinnym - kto chce czyta dalej, kto nie to nie - - wchodze i sie usadawiam, autobus srednio pelny a dzieje sie to w miesiacu maju anno domini 2008. - na dwoch podwojnych siedzeniach naprzeciwko siebie siedza- po jednej - chlop z dzieckiem - po drugiej baba. Na trzecim przystanku wchodzi sobie babcia i sadowi sie kolo tego chlopa z dzieckiem ...... i tu klu programu jak slowo daje - - ta baba odzywa sie do babci w stakie slowa - nie, nie tu, zajete ..... babcia poslusznie sie usunela i podreptala sobie. O ,zesz ty .......zebys ty tak sprobowala w srodku komunikacj miejskiej w NY.......by ci pokazali " zajete"....... limuzyn se wynajmij, - przynmniej bys uslyszala. i zaraz by cie sprowadzili na ziemie ..... o zesz no. dobrze ze Cie sie przypomnialo. i dobrze ze doczytalam do konca . w zyciu sobie nie wyobrazam tego w Nowym Yorku W Nowym Dworze to co innego Mam nadzieje, ze Ty - jak przystalo na NY'ską kosmopolitkę usadowilas starsza pania na swoim siedzeniu i skasowalas jej bilet ps. jakos drazni mnie strasznie jak sie o starszej pani mowi "babcia". babcia to dla wnukow i przyjaciol - a nie dla jakis tam nomen omen lumpow Tak przynajmniej jest w 3miescie. Jak tam w NY to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 30.06.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Jesli chodzi o katastrat to jestem bardzo ciekawa jak go zaplaca np emeryci albo ludzie chorzy....... Bo w tych podlych Stanach to np sa tzw senior living (subsydiowane przez rzad ) czyli budynki gdzie mieszkaja starsi ludzie - babki i dziadki - i gdzie rent czyli czynsz jest procentowo dostosowany do ich emerytur...... a w Polsce jak nie beda mogi zaplacic katastru to dokad pojda ? - na ulice ? W 3miescie to panuje pelna kultura no i w ogole.....jem bulke przez bibulke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.06.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 noooooooooo i pewnie to najlepsze budynki w mieście Lumpik , daj spokój. W Polsce też są prywatne domy starców :) A jak dziadek lub babka sprzeda mieszkanie na Marszałkowskiej to jeszcze dla jego wnuków na taki dom starców wystarczy No, ale co Ameryka to Ameryka ... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 30.06.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 ... W 3miescie to panuje pelna kultura no i w ogole.....jem bulke przez bibulke. Ano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 30.06.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Nefer - Ty widac nie bylas na poprzednich wykladach lumpowych, i nie wiesz , ze w Polsce a konkretnie w Wwie ,ludzie starsi masowo wymieraja na ulicach, a nie w jakis tam domach siedza pewnie akurat przemysliwalas ja wysiudac babcie z kamienicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.06.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Nefer - Ty widac nie bylas na poprzednich wykladach lumpowych, i nie wiesz , ze w Polsce a konkretnie w Wwie ,ludzie starsi masowo wymieraja na ulicach, a nie w jakis tam domach siedza pewnie akurat przemysliwalas ja wysiudac babcie z kamienicy Oj, to zdecydowanie wiele mnie minęło... No, ale w US to jak wiadomo sami szczęśliwi i bogaci ludzie żyją -to wiedziałam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 30.06.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 e , nie ma co zalowac. Na pewno duzo jeszcze przed nami hm..waiting in anticipation Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.06.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Nefer - Ty widac nie bylas na poprzednich wykladach lumpowych, i nie wiesz , ze w Polsce a konkretnie w Wwie ,ludzie starsi masowo wymieraja na ulicach, a nie w jakis tam domach siedza pewnie akurat przemysliwalas ja wysiudac babcie z kamienicy Oj, to zdecydowanie wiele mnie minęło... No, ale w US to jak wiadomo sami szczęśliwi i bogaci ludzie żyją -to wiedziałam.. a czemu nie pamietasz o inteligentnych? przecież połowa swiatowego "urobku" urodziła się w USA, a druga połowa własnie tam dojechała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 30.06.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 No taaaaaak...... co innego p r y w a t n y dom starcow i nie o tym pisze tylko o budynkach senior living - subsydiowany czynsz - widac, ze to bajka o zelaznym wilku i nie wiadamo czym to sie je....... A co to mowil wczoraj obecny minister rolnictwa - ze " w obszarze produktow zywieniowych " ( dobre ! ) beda podwyzszki a w "obszarze produktow mleczarskch " ( kefir do ciebie ta gadka ) to zwyzke cen powoduja miedzynarodowi spekulanci. A ja myslalam, ze niewidzialna renka rynku. No to panie, jak w koncu jest, co ? ?? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 30.06.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 subsydiowany czynsz - widac, ze to bajka o zelaznym wilku i nie wiadamo czym to sie je....... a to u nas juz za komuny wynaleziono ale w dluzszej perspektywie sie nie sprawdzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts