Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejna podwyżka stóp procentowych ;)

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

No, ale ten impuls inflacyjny jak to ladnie nazywasz z czegos sie bierze, nie ????

Jak wzrosna ceny zywnosci i paliwa ( ok niech bedzie - nosnikow energii) to dopiero bedzie impuls ! kazdy bedzie podimpulsowany zeby zarabiac wiecej bo z czegos trzeba zyc i kredyty splacac, nie ?

Wlasnie o tym pisze od poczatku :lol: :lol: :lol: :lol:

neeh, jak kto ma ambicje zarobkowe i wydaje na utrzymanie (żarcie, czynsz, co tam jeszcze) powiedzmy 40% dochodów a chce wydawać np. 10% (na te same składniki) to wzrost cen składowych nawet o 50% nie wiele czyni mu w budżecie, prawda? i teraz jesteśmy w momencie, w którym każden, co ma więcej po kopułą dąży do spieniężenia tego co ma do spieniężenia.

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polacy zarabiają coraz więcej. I coraz więcej wydają. Na żarcie, samochody, mieszkania, na wszystko.

Oczywiście istnieje ryzyko - jak w kazdej gospodarce- że ludzie zbytnio się zadłużają. Pewnie są tacy, co balansują na granicy. Zawsze uważałam, że kredyt hipoteczny nie powinien być większy niż 3 letnie zarobki.

Jednak katastrofa może przyjść z innej strony ( w kwestii rynku nieruchomości). WYobrażacie sobie wprowadzenie podatku katastralnego ?

A przecież oczekiwania społeczne/strajki wymuszają coraz więcej z budżetu. I kasę trzeba skądyś brać.

Polacy zarabiają coraz więcej. I coraz więcej wydają. Na żarcie, samochody, mieszkania, na wszystko.

Oczywiście istnieje ryzyko - jak w kazdej gospodarce- że ludzie zbytnio się zadłużają. Pewnie są tacy, co balansują na granicy. Zawsze uważałam, że kredyt hipoteczny nie powinien być większy niż 3 letnie zarobki.

Jednak katastrofa może przyjść z innej strony ( w kwestii rynku nieruchomości). WYobrażacie sobie wprowadzenie podatku katastralnego ?

A przecież oczekiwania społeczne/strajki wymuszają coraz więcej z budżetu. I kasę trzeba skądyś brać.

katastralny zamiast - ok i jak najbardziej za. Przecież z tego powinny utrzymywać się lokalne samorządy.

katastralny dodatkowo - oczywiscie nie. Jak będzie? W cuda nie wierzę.

Co do wielkosci kredytu = 3x roczne zarobki. masz racje, choć patrząc na wielu, to te proporcje wyglądaja zgoła inaczej. Czy Polacy się zbytnio zadłużają? szczerze mówiąc, nie sądzę. Dziś zwiększyła się 'odwaga' w społeczeństwie. Po traumie początku lat 90, hiperinflacji i spektakularnych klapach finansowych wielu odważniejszych był czas, kiedy to kredyty budziły sporo nieufności. Nieruchomości w większości przypadków będą jeszcze drożały, zwłaszcza ziemia. Dlatego, że podaż się zmniejsza a popyt rośnie. Elastyczność cenowa jest niewielka, a popyt dyktowany wieloma czynnikami (od społecznych do czysto finansowych).

tak to widzę...

Pozwolisz, ze nawroce z pewnym smutkiem do twojego stwierdzenia, ze powrot mlodych z Londynu watliwy bo orly z Polski nie wyjezdzaja...

Ja, oczywiscie, do orlow sie nie zaliczam - to jest oczywiste,jestem lumpem jak kazdy widzi.

Tak sobie obserwowalam tych ludzi co to za nich w Polsce nikt zlamanego grosza by nie dal i jak sobie poradzili w USA - i tak sie zastanawiam - czy to oni nie byli w kraju orlami czy to Polska nie dala im szansy ?

Bo jakos w Stanach w wiekszosci poradzili sobie swietnie - wielu otworzylo i prowadzi biznesy i sa bogaci i szczesliwi..... 8) 8) 8) 8) 8)

Co do podatku katastralnego - to zobaczymy. jesli ludzie na skutek zblizajacego sie kryzysu przestana moz splacac kredyty .......

Podatek katastralny jest dobry w spoleczenstwie zamoznym a nie takim w ktorym 1 % jest bardzo bogaty, 30% jakos przedzie z pomoca rodzicow a reszta albo klepie biede albo wyjezdza.

/.../Bo jakos w Stanach w wiekszosci poradzili sobie swietnie - wielu otworzylo i prowadzi biznesy i sa bogaci i szczesliwi..... 8) 8) 8) 8) 8)

Nie ujmując nikomu niczego - to nienajlepiej świadczy o Stanach ;)

Od lat wiadomo, że poziom wiedzy ogólnej, prezentowany przez przeciętnego Amerykanina, jest znacznie niższy niż poziom wiedzy prezentowany przez przeciętnego Europejczyka - w tym Polaka.

Nie wspomnę tutaj o tzw. "wrodzonym sprycie" (wszyscy chyba wiemy, o co chodzi), który jest domeną Polaków, a którego Amerykanie chyba wcale nie mają.

I cała tajemnica wyjaśniona ;)

Pozwolisz, ze nawroce z pewnym smutkiem do twojego stwierdzenia, ze powrot mlodych z Londynu watliwy bo orly z Polski nie wyjezdzaja...

Ja, oczywiscie, do orlow sie nie zaliczam - to jest oczywiste,jestem lumpem jak kazdy widzi [...]

lumpie, zbyt osobiście. Mówimy o zjawiskach makro, pewnie, że przez pryzmat własnego podwórka, ale:

- to, że komuś się udało, pracuje rzetelnie, stać go na bezstresowe ŻYCIE TAM wcale nie powoduje, że po powrocie nagle stanie się ekspertem. Bo nigdy nim nie był. A takich poszukujemy. Albo kandydatów na nich.

- Jak kto jest kandydatem na eksperta, to jest w stanie zapłacić frycowe w postaci mniejszych zarobków TUTAJ. Bo wie, że musi się uczyć. Że to doświadczenie, które zaprocentuje.

- jak kandydat na eksperta pojechał na zmywak, to dla wg mnie sporo stracił. Pewnie, czasem sytuacja zmusiła...

- wybitni - bywa, że robią w Polsce, bywa że na świecie gdziekolwiek. Są w wielu przypadkach ponadnarodowi. Zarabiają sporo i to bez różnicy jaką skalę odniesienia przyjmiemy.

Nefer, ceny żywności wzrosły globalnie o 40 %, a przed dalszym wzrostem ostrzegł sekretarz generalny ONZ Ban Ki Mun - to jest fakt :(

Faktem jest również to, że pić trza umić, rać też trza umić i przegrywać trza umić :-?

anSi, zgadza się - urośnie, ale na szybki wzrost się nie zapowiada, dłuuuugo poczekamy :(

lumpie dawaj tą wodę na myszach :D

Chcesz - bedziesz miec !

Chce zauwazyc, ze spoleczenstwo to jest skomplikowany twor - sa potrzebni ludzie po dwoch fakultetach i sa tacy potrzebni, ktorzy maja tylko jeden, jest potrzebny nauczyciel,piekarz, murarz , sprzataczka i pielegniarka. ( Z ta ostentacyjna pogarda do ludzi w Polsce....kazdy musi kims sobie pogardzic i wtedy lepiej sie chyba czuje....jak Olencja przyjechala i zaczela pacowac na Mhttnie w zeszlym roku to po paru dniach sie zapytala - dlaczego dormeni sie tak na mnie dziwnie patrza ? ? ? - a wszyscy dormeni czarni i starsi sa, wyksztalcenie - kiepska podstawowka, ale poczucie humoru jak ta lala - a mowisz im hi ? - zapytalismy - Nie - rzekla ona. - No to zacznij bo tak tu jest przyjete i jeszcze zapytaj sie jak zona sie ma albo dzieci albo lunch wczoraj jaki byl albo cos o pogodzie nadmien i masz pamietac ich imiona - powiedzielismy jej - bo na razie to wychodzisz na buraka. )

O lumpach nie wspominajac. Ci sa potrzebni przede wszystkim.

Ludzie nie wyjezdzaja z Polski bo sa glupi i nie potrafia o siebie zadbac tylko dlatego, ze nie widza dla siebue szansy w Polsce.

A wyjezdzaja nie tylko sprzataczki ale ludzie po dwoch fakultetach tez....

Statua Wolnosci ma napisane - Dajcie mi pogardzanych i ubogich..... a ekspertow to sobie sciagne jak bede chciala z calego swiata. Z Polski tez . 8) 8) 8) 8) 8)

Cos mi sie przypomnialo - - - no nie moge sobie wybaczyc, ze nie zareagowalam jakims przyzwoitym bluzgiem, no nie mogiem, ale bylam po 9 godzinach lotu........

Poniewaz nie mialam bagazu a jestem sobie wawarem i lumpem a na dodatek mieszkam rzut beretm od lotniska i co trzy miesiace jestem w swoim miescie rodzinnym, paskudnym, to wchodze ci ja do autobusu w Wawie, moim miescie rodzinnym -

kto chce czyta dalej, kto nie to nie -

- wchodze i sie usadawiam, autobus srednio pelny a dzieje sie to w miesiacu maju anno domini 2008.

- na dwoch podwojnych siedzeniach naprzeciwko siebie siedza- po jednej - chlop z dzieckiem - po drugiej baba.

Na trzecim przystanku wchodzi sobie babcia i sadowi sie kolo tego chlopa z dzieckiem ...... i tu klu programu jak slowo daje -

- ta baba odzywa sie do babci w stakie slowa - nie, nie tu, zajete ..... babcia poslusznie sie usunela i podreptala sobie.

O ,zesz ty .......zebys ty tak sprobowala w srodku komunikacj miejskiej w NY.......by ci pokazali " zajete"....... limuzyn se wynajmij, - przynmniej bys uslyszala. i zaraz by cie sprowadzili na ziemie ..... 8) 8) 8) 8)

Cos mi sie przypomnialo - - - no nie moge sobie wybaczyc, ze nie zareagowalam jakims przyzwoitym bluzgiem, no nie mogiem, ale bylam po 9 godzinach lotu........

Poniewaz nie mialam bagazu a jestem sobie wawarem i lumpem a na dodatek mieszkam rzut beretm od lotniska i co trzy miesiace jestem w swoim miescie rodzinnym, paskudnym, to wchodze ci ja do autobusu w Wawie, moim miescie rodzinnym -

kto chce czyta dalej, kto nie to nie -

- wchodze i sie usadawiam, autobus srednio pelny a dzieje sie to w miesiacu maju anno domini 2008.

- na dwoch podwojnych siedzeniach naprzeciwko siebie siedza- po jednej - chlop z dzieckiem - po drugiej baba.

Na trzecim przystanku wchodzi sobie babcia i sadowi sie kolo tego chlopa z dzieckiem ...... i tu klu programu jak slowo daje -

- ta baba odzywa sie do babci w stakie slowa - nie, nie tu, zajete ..... babcia poslusznie sie usunela i podreptala sobie.

O ,zesz ty .......zebys ty tak sprobowala w srodku komunikacj miejskiej w NY.......by ci pokazali " zajete"....... limuzyn se wynajmij, - przynmniej bys uslyszala. i zaraz by cie sprowadzili na ziemie ..... 8) 8) 8) 8)

o zesz no. dobrze ze Cie sie przypomnialo. i dobrze ze doczytalam do konca .

w zyciu sobie nie wyobrazam tego w Nowym Yorku :roll: :o

W Nowym Dworze to co innego :lol:

Mam nadzieje, ze Ty - jak przystalo na NY'ską kosmopolitkę usadowilas starsza pania na swoim siedzeniu i skasowalas jej bilet :D

ps. jakos drazni mnie strasznie jak sie o starszej pani mowi "babcia".

babcia to dla wnukow i przyjaciol - a nie dla jakis tam nomen omen lumpow ;)

Tak przynajmniej jest w 3miescie. Jak tam w NY to nie wiem.

Jesli chodzi o katastrat to jestem bardzo ciekawa jak go zaplaca np emeryci albo ludzie chorzy.......

Bo w tych podlych Stanach to np sa tzw senior living (subsydiowane przez rzad ) czyli budynki gdzie mieszkaja starsi ludzie - babki i dziadki - i gdzie rent czyli czynsz jest procentowo dostosowany do ich emerytur...... a w Polsce jak nie beda mogi zaplacic katastru to dokad pojda ? - na ulice ?

W 3miescie to panuje pelna kultura no i w ogole.....jem bulke przez bibulke.

noooooooooo i pewnie to najlepsze budynki w mieście :) Lumpik , daj spokój.

W Polsce też są prywatne domy starców :):) A jak dziadek lub babka sprzeda mieszkanie na Marszałkowskiej to jeszcze dla jego wnuków na taki dom starców wystarczy :)

No, ale co Ameryka to Ameryka ... :):)

Nefer - Ty widac nie bylas na poprzednich wykladach lumpowych,

i nie wiesz , ze w Polsce a konkretnie w Wwie ,ludzie starsi masowo wymieraja

na ulicach, a nie w jakis tam domach siedza :)

pewnie akurat przemysliwalas ja wysiudac babcie z kamienicy :D ;)

Oj, to zdecydowanie wiele mnie minęło...

No, ale w US to jak wiadomo sami szczęśliwi i bogaci ludzie żyją -to wiedziałam..

Nefer - Ty widac nie bylas na poprzednich wykladach lumpowych,

i nie wiesz , ze w Polsce a konkretnie w Wwie ,ludzie starsi masowo wymieraja

na ulicach, a nie w jakis tam domach siedza :)

pewnie akurat przemysliwalas ja wysiudac babcie z kamienicy :D ;)

Oj, to zdecydowanie wiele mnie minęło...

No, ale w US to jak wiadomo sami szczęśliwi i bogaci ludzie żyją -to wiedziałam..

a czemu nie pamietasz o inteligentnych? przecież połowa swiatowego "urobku" urodziła się w USA, a druga połowa własnie tam dojechała...

No taaaaaak...... co innego p r y w a t n y dom starcow i nie o tym pisze tylko o budynkach senior living - subsydiowany czynsz - widac, ze to bajka o zelaznym wilku i nie wiadamo czym to sie je....... 8) 8) 8)

A co to mowil wczoraj obecny minister rolnictwa - ze " w obszarze produktow zywieniowych " ( dobre ! ) beda podwyzszki a w "obszarze produktow mleczarskch " ( kefir do ciebie ta gadka ) to zwyzke cen powoduja miedzynarodowi spekulanci.

A ja myslalam, ze niewidzialna renka rynku. No to panie, jak w koncu jest, co ? ?? ? :D :D :D :D :D