Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejna podwyżka stóp procentowych ;)

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Kryzysu raczej nie ma. Rata kredytu to około 35% moich obecnych zarobków. Pensja żony idzie w całości na tzw "poduszkę finansową". Robiąc "biznes plan" zakładałem, że rata kredytu nie powinna przekroczyć 40% ale jak widzę, powoli spełnia się mój "czarny" scenariusz.

Zakładając, że kryzys w pełnym tego słowa znaczeniu dotrze do Polski, to stopy procentowe powinny spaść na łeb na szyję ( patrz USA ) ...

Mieszkam w USA i tu sie wlasnie tak zaczelo - wzroslo oprocentowanie pozyczek i kredytow hipotecznych - wcale nie tak duzo, ale przy wzroscie kosztow utrzymania i benzyny zrobilo sie .....j jak zrobilo - i pooooooszlooooooo.....

Jak nawet sprzedasz nieruchomosc to i tak nie splacisz kredytu bo wartosc twojej nieruchomosci spadla - dom tracisz, a roznice itak musisz zaplacic czyli wziales kredyt na 400 tysiecy, teraz dom moze uda sie sprzedac ( moze! ) za 300 a 100 nadal splacasz.

Niby tez kryzysu nie ma..... bezrobocie niskie a ludzie nie sa w stanie splacac pozyczek hipotecznych.

a wiecie moze kto wybral tych poltykow co sa u wladzy? bo ja nie

i tych poprzednich tez nie wybieralem ( gdyby ktos sie pytal )

akurat sytuacjiw USA nie sa "winni" nasi rodzimi politycy

to ogolnoswiatowy "trynd" ze tak sie dzieje - jak kostki domina leci od stanow przez europe i dotrze do azjii

te nasze politikiery sa za male pikusie zeby poradzic czy zeby "byc wiinnym"

pomysl troszke :)

pomysl troszke

mysle mysle i nic nie moge wymyslec ( wczoraj byl jakis mecz i wygrali polacy; podolski klose i trochowski ) wiec mam prawo do powolnego myslenia.

a powaznie po co nam politycy, do kasowania dotacji panstwowych, kolejnych afer i aferek, wsadzania pociotkow na stolki, i latwe zycie za pieniadze podatnikow.

niestety demoktacja tak ma i nic nie zmienimy.

co do stop procentowych, wspolczuje tylko exportera ktorzy traca na tak mocnym zlotym. no i mojej corce ktora mieszka i studjuje w polsce

Gość M@riusz_Radom
CHF też pójdzie w górę.

Odszczekaj to :evil:

Może sobe iść nawet w bok, ale za 26 lat.

Teraz nie.

Chciałbym aby tak było ;) Bo mam w planie przewalutować na CHF zaraz po wypłaceniu ostatniej transzy ..

Mieszkam w USA i tu sie wlasnie tak zaczelo (...)

Taaaa... mam wrażenie, że w USA wszystko się zaczęło... 8)

Jak nawet sprzedasz nieruchomosc to i tak nie splacisz kredytu bo wartosc twojej nieruchomosci spadla - dom tracisz, a roznice itak musisz zaplacic czyli wziales kredyt na 400 tysiecy, teraz dom moze uda sie sprzedac ( moze! ) za 300 a 100 nadal splacasz.

(...)

Może w USA ludzie są bardziej beztroscy 8) , w PL niewielu ludzi bierze kredyt na sto procent inwestycji :wink:

Oczywiście , że odłamki polecą, ale naiwnością jest porównywanie Polski i US. Zarówno ich gospodarek jak i problemów z kredytami.

My z naszymi kredytami w porównaniu z US jesteśmy małymi szczeniaczkami.

Problem jest wtedy gdy KAŻDY dostaje kredyt - nawet jeśli ewidentnie go na ten kredyt nie stać. W Polsce taki człowiek kredytu po prostu nie dostanie. Musi mieć dochody, musi mieć zabezpieczenie. To jest podstawowoa różnica.

Dlatego byłabym ostrożna z porównaniami.

Niech no siem napije.......

Nie porownuje, ale zauwazam, ze momentem w ktorym sobie cicho pekla banka z nieruchomosciami to byla ta piekna chwila gdy wzroslo oprocentowanie kredytow przy jednoczesnym wzroscie kosztow utrzymania i transportu.

Roznica jest tez taka, ze Polska nie ma swojej ropy, zalamuje sie eksport przy wysokim kursie zlotowki a poza tym wszystko jest ok.

Niech no siem napije.......

Nie porownuje, ale zauwazam, ze momentem w ktorym sobie cicho pekla banka z nieruchomosciami to byla ta piekna chwila gdy wzroslo oprocentowanie kredytow przy jednoczesnym wzroscie kosztow utrzymania i transportu.

Roznica jest tez taka, ze Polska nie ma swojej ropy, zalamuje sie eksport przy wysokim kursie zlotowki , inflacja jakby postepuje a poza tym wszystko jest ok.

Pragnem przy tym zaznaczyc, ze nie jestem ekonomistom tylko pijakiem.