Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja - drogo czy tanio?

hafciarka10

Recommended Posts

Właśnie dostałam wycenę instalacji centralnego ogrzewania, kanalizacyjnej, zimnej i ciepłej wody oraz cyrkulacji w domku Murena, pow. ok 300m2.

Wycena opiewa na 55 800,00 zł. Nie wiem czy to przyzwoita cena?

Jest to koszt robocizny i materiałów:

1.kotłownia gazowa -kocioł kondensacyjny Junkers i zasobnik, automatyka pogodowa, sterownik, zegar, pompa cyrkulacyjna, naczynie przeponowe, osprzęt, wkład kominowy,

2. instalacja c.o. - szafka rozdzielaczowa i grupa pompowo-mieszajaca do ogrzewania podłogowego (110m2 na styropianie systemowym), szafka rozdzielaczowa do grzejników, grzejniki Buderus 11 szt., głowice termostatyczne na grzejnikach,

3. inst. wodno-kanalizacyjna - filtr wodny Honeywell, rury zgrzewane z PP, podejścia pod armature, instalacja cyrkulacyjna ciepłej wody z pompą Up, podwodomierz, odpowietrzajacy pion kanalizacyjny, zestawy podtynkowe do wc Grohe 4 szt., podejscia kanalizacyjne pod przybory sanit.

4. inst. kominkowa - termokominek CTM, wymiennik płytowy, 2 pompy obiegowe, zawory itp., centralka sterująca, rury miedziane, naczynie przelewowe z samoczynnym uzupełnianiem, dodatkowy zasobnik ciepłej wody dostarczający ciepłej wody w czasie pracy kominka, osprzet dodatkowy tj. zawor itp.

Troche sie rozpisałam ale chciałąm, zeby to było w miare dokładne. Moze zajrzy tu jakiś specjalista i mnie uswiadomi, czy warto podpisywac umowę, czy szukać dalej.