Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wznowienie pozwolenia na budowę

dorotartur

Recommended Posts

Jakie są Państwa doświadczenia? Jak długo trwa rozpatrywanie wniosku o wznowienie pozwolenia na budowę?

Kupuję działkę z rozpoczętą budową, nie było ciągłości budowy (przerwa >2 lata) i sprzedający wystapił o wznowienie pozwolenia. Zrobił to już jakiś czas temu a do końca czerwca obiecał że będzie załatwione. To pozwolenie (wznowienie), a raczej jego brak, wstrzymuje mnie od złożenia wniosków kredytowych.

Sprzedający właśnie dostał decyzję od Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w której to zapisane jest tak bardzo nie po polsku, że ciężko mi zrozumieć czy jest to zgoda na wznowienie budowy, czy nie. Oczywiście jeśli to jest to o co mi chodzi, to 14 dni na uprawomocnienie. Sprzedający i Biuro pośrednictwa nieruchomości twierdzą, że to zgoda ale treść jest dla mnie nie jasna.

Napisane jest, że Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego nakazuje sprzedającemu w sposób istotnie odbiegający od warunków określonych w pozwoleniu na budowę bądź przepisach w celu doprowadzenia inwestycji do stanu zgodnego z prawem i warunkami technicznymi ustanowić kierownika budowy i zarejestrować nowy dziennik budowy. Po wykonaniu powyższego zgłosić do urzędu zamiar przystapienai do użytkowania. W uzasadnieniu jest generalnie to samo.

Jakoś nie tak wyobrażałam sobie, że to wznowienie pozwolenia na budowę będzie wygladać.

Czy Państwa zdaniem to jest czy nie wznowienie pozwolenia na budowę?

Po pierwsze od nowego roku nie bedzie pozwolen, a po drugie, po co latac po wznowienie skoro raz ci wydano zezwolenie? Budujesz i tyle. Tez kiedys mialem taka paranoje zeby latac do urzedu i pokazywac nowe wpisy w dzienniku. Wyleczyl mnie moj nadzorca ktory kieruje sie zdrowymi zasadami. Oczywiscie starostwo chetnie cie ujrzy - przy kasie, jak bedziesz robic oplaty :)

Ludzie, mniej strachu na co dzien, bo po co tak zyc.

tres34 - czytasz a nie rozumiesz :lol: "Brak pozwoleń" może i będzie od nowego roku, tylko raczej nie od przyszłego i będzie dotyczył tylko procedur nowych, a przerwa w budowie wynosiła dłużej niż 2 lata - czyli pozwolenie nieaktualne.

dorota@rtur - odpowiedź jest prosta "ustanowić kierownika budowy i zarejestrować nowy dziennik budowy", natomiast pierwsza część może sugerować, że budowa jest na ukończeniu i najprawdopodobniej posiada jakieś odstępstwa od złożonego projektu - to musisz koniecznie sprawdzić.

Dorot@rtur, jeszcze raz przeczytajcie decyzję PINB. Z tego co napisaliście wynika, że nie wiecie o co chodzi - po prostu zniekształcacie treść decyzji!

Biuro nieruchomości i sprzedający po prostu Was oszukują - i może to w przyszłości zakończyć się dla Was bardzo niekorzystnie (finansowo, organizacyjnie i czasowo).

Z tego, jak ja zrozumiałem to co napisaliście, to PINB uznał, że z powodu przerwy w budowie dłuższej niż 2 lata konieczne jest wydanie nowego pozwolenia na budowę. Ponieważ budynek, w jakimś stadium budowy, istnieje, konieczna jest jego inwentaryzacja (czyli stwierdzenie przez fachowca tego co jest), porównanie z projektem i jeśli różni się to znacznie - wykonanie nowego projektu (gdzie znajdą się wszystkie zmiany istotne wprowadzone w trakcie budowy).

Dopiero na tej podstawie i z załącznikami wg aktualnego stanu prawnego (wymagania "papierkowe" w trakcie wydawania poprzedniego pozwolenia i obecnie mogą znacznie różnić się) można wystąpić o NOWE pozwolenie na budowę.

Te procedury możecie oczywiście zrealizować sami - po zakupie, ale coś za coś - cena musi rekompensować Wasz trud i niepewność - to nie będzie na pewno wznowienie, ale działanie OD NOWA.

Tres34, po raz drugi "wpadamy na siebie". Tym razem podziwiam Twój optymizm. Likwidacja pozwoleń nie nastąpi szybko, a jeśli nawet, to papierków nie ubędzie. Nie wierzysz - sprawdź w projekcie skierowanym do konsultacji społecznych.

• 3 weeks później...

Artykuł z dzisiejszej "Rzeczpospolitej":

http://www.rp.pl/artykul/165569.html

Zwracam uwagę na opinię pierwszego z prawników (z UM w Poznaniu) na temat przenoszenia ważnej decyzji o pozwoleniu na budowę:

"Warto pamiętać, że jeżeli przenosi się pozwolenie, nie trzeba udowadniać, że posiada się wcześniej wydane warunki zabudowy. Istnieje bowiem domniemanie, że skoro pozwolenie na budowę zostało wydane, to inwestor spełnił warunki do jego wydania, a więc tam, gdzie nie ma planu, wcześniejszą decyzją ustalono warunki zabudowy."

• 3 weeks później...
Dziekuję za odpowiedzi :D . Jednak sprawa nie do końca wygląda tak jak opisałam w pierwszym poście :oops: . Sprzedający zgłosili, że zgubili dziennik budowy (a nie, że nie było nieciągłości budowy > 2 lata) - stąd nakaz inwentaryzacji budynku, wyznaczenia nowego kierownika budowy i zarejestrowania nowego dziennika. Inwentaryzacja pokazała realizację zgodnie z projektem za wyjątkiem większych niż przewidziane normami krzywizn ścian. Więc chyba wszystko ok? Nowy kierownik zgłoszony, dziennik wydany (sprzedającym).

:D

no więc chyba będziemy mieszkać w "krzywej wieży" :D To bardzo dobra nazwa na nasz domek - bo jest to faktycznie wysoka chałupa - parter, piętro i poddasze użytkowe a to wszystko na wysokiej piwnicy (to szeregowiec).

A tak poza krzywiznami - to wszystko nam pasuje.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi :D