Gość toko 22.09.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Pytanie mocno specjalistyczne - czy żeby wybudować na swojej działce studnię wierconą (do 30 m głębokości, pobór wody do 5 m3/d, woda na potrzeby gospodarcze własne) trzeba mieć pozwolenie na budowę czy wymaga ona tylko zgłoszenia??Prawo budowlane nic na ten temat nie mówi, a prawo wodne nie wymaga operatu wodnoprawnego na taką studnię (stąd moje przypuszczenie, że temat jest "tak drobny", że można obyć się bez zezwolenia. Urzędniczce w gminie wydaje się (?!!) że tylko zgłoszenie, ale co będzie jeżeli innej urzędniczce za jakiś czas "wydawać się" będzie inaczej? Tak więc zgłoszenie (= minimum formalności) czy pozwolenie (=warunki zabudowy, projekt, dokumentacja geologiczna +powykonawcza ujęcia, itp.) I jaka jest podstawa prawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 23.09.2003 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Może pytanie specjalistyczne, ale ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 08.02.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Przyłączam się do pytania. Może ktoś nam pomoże ?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 10.02.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Prawo wodne pozwala na wywiercenie studni bez zezwolenia do 30m. Skąd wiesz że zmieścisz się do takiej głębokości. Ja miałem nadzieję, zresztą po odwiertach próbnych zmieścić się w 20m, wyszło 33m. Przy poborze wody nie chodzi o wydobycie 5m na dobę ale o pompę której maksymalna wydajność nie przekroczy tej wielkości. Notabene te wielkości dotyczą chyba pompek akwaryjnych.Większym problemem w tym temacie jest jednak obowiązująca nas Ustawa Prawo geologiczne i górnicze która wymaga od nas uzyskania odpowiednich zezwoleń.Najpierw złożyłem w Starostwie projekt prac geologicznych na wykonanie ujęcia wody podziemnej dla potrzeb zaopatrzenia w wodę budynku ... . Na tej podstawie otrzymałem decyzje na wykonanie otworu rozpoznawczo-eksploatacyjnego. Po wykonaniu odwiertu złożyłem w Starostwie dokumentacje hydrogeologiczną ujęcia wody oraz kartę kodową otworu hydrogeologicznego. Na tej podstawie powinienem otrzymać decyzję zezwalającą na eksploatację studni. Dzisiaj odbieram ten dokument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 16.02.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Kto to sprawdzi, czy studnia ma 30 m, czy 50 m. Tylko aby nie naruszało dopuszczalnej odległości od granic działki 7 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 17.02.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Prawo budowlane (dz.U. nr 106 poz. 1126 z 2000r.) - art. 29 ust. 2 pkt. 10 "pozwolenia na budowę nie wymaga wykonanie robót budowlnych polegających na wykonaniu i remoncie ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych", czyli roboty powyższe wymagają jedynie zgłoszenia właściwemu organowi w oparciu o art. 30 ust. 1 pkt. 2 cyowanego Prawa Budowlanego "zgłoszeniu właściwemu organowi wymaga wykonanie robót budowlanych o których mowa art. 29 ust. 2 pkt. 1 - 13". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 17.02.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Budowa obudowy ujęcia wody podziemnej a budowa ujęcia wody podziemnej to chyba jednak dwie różne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie1 18.02.2004 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Skoro przepisowa odlegloscia studni jest 7 m to czy popelnilismy blad robiac odwiert tej studni na samej granicy dajac sasiadowi do podpisania dokument w ktorym zgadza sie on na ta studnie?? Czy zgoda sasiada wystarczy na ominiecie tych 7 metrow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 19.02.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Nie popełniliście błędu - to sąsiad popełnił błąd Obudowa studni znajdzie się również na terenie jego działki. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. § 31. 2. Dopuszcza się sytuowanie studni wspólnej na granicy dwóch działek lub w odległości mniejszej niż 7,5 m od granicy, [...] § 32. 4. Teren otaczający studnię kopaną, w pasie o szerokości co najmniej 1 m, licząc od zewnętrznej obudowy studni, powinien być pokryty nawierzchnią utwardzoną, ze spadkiem w kierunku zewnętrznym. § 33. Przy ujęciu wód podziemnych za pomocą studni wierconej teren w promieniu co najmniej 1 m od wprowadzonej w grunt rury należy zabezpieczyć w sposób określony w § 32 ust. 4, a przejście rury studziennej przez nawierzchnię ochronną należy uszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.08.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Większym problemem w tym temacie jest jednak obowiązująca nas Ustawa Prawo geologiczne i górnicze która wymaga od nas uzyskania odpowiednich zezwoleń. Najpierw złożyłem w Starostwie projekt prac geologicznych na wykonanie ujęcia wody podziemnej dla potrzeb zaopatrzenia w wodę budynku ... . Na tej podstawie otrzymałem decyzje na wykonanie otworu rozpoznawczo-eksploatacyjnego. Po wykonaniu odwiertu złożyłem w Starostwie dokumentacje hydrogeologiczną ujęcia wody oraz kartę kodową otworu hydrogeologicznego. Na tej podstawie powinienem otrzymać decyzję zezwalającą na eksploatację studni. Dzisiaj odbieram ten dokument.To samo prawo nakazuje wykonanie projektu prac geologicznych przy odwiertach do pomp ciepła (niezależnie od ich głębokości). Oprócz dodatkowych formalności z tym związanych jest to dodatkowy wydatek, który trzeba uwzględnić w kalkulacji pompy ciepła z wymiennikami pionowymi. Obowiązek ten spoczywa na inwestorze, ale za brak tej dokumentacji odpowiadają także wykonawcy robót geologicznych (wiertacze). Więcej na ten temat można znaleźć tutaj : http://www.fonko.com.pl/technologie.php3?id=procedura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts