Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HYDRAULIKA+KAN+C.O

Recommended Posts

WITAM!

Ile mogą kosztować rozłożenie kanalizy+wody+ogrzewania w domku o powierzchni 110 m2?

parter:

65 m2

-podłogówka 60 m2

-+1 grzejnik

-2 umywalki

-kabina prysznicowa

-kibelek

-pralka+zmywarka

poddasze:

45m2

-łazienka podłogówka 10 m2+ jeden grzejnk

+3grzejniki

-kibelek

-umywalka+pralka+wanna

+

KOTŁOWNia:

piec na ekogroszek z podajnikiem

Przymierzam się własnie do tego etapu i jestem kompletnie zielona-dodam że chodzi tu o robiciznę z materiałem woj.łódzkie

• 2 weeks później...

Za mało danych żeby odpowiedziec na to pytanie.

Jaki kocioł? Keller za 6500 czy Kostrzewa za 13000, jaki materiał na całość : firmówka czy chińskie g...?Firma prawdziwa czy "pan Henio" z sąsiedniej bramy(tzn spokojny sen przez lata czy ruletka "walnie coś czy nie" - patrz wątek o podłogówce US-Metrixa)? Grzejniki firmowe z 10-letnią gwarancją czy też krzywe Idmary rdzewiejące już na półkach Castodramatu?

To wszystko składa się na cenę ostateczną.

Ja dostałam dzisiaj odpowiedź, że zapłacę 35 000zł za instalację wodno-kanalizacyjną z centralnym ogrzewaniem w domku 120m2 powierzchni użytkowej. A nie policzona jest podłogówka w 3 pomieszczeniach i policzone grzejniki blaszane zamiast aluminiowych - więc wyjdzie mnie to dużo drożej. Dodam, że piec na ekogroszek za 7 tyś. zł był wliczony.

70 m podłogówki + punkty "kuchenne"+ 3 grzejniki drabinkowe + gaz do kotłowni + 5 grzejników purmo + 4 x punkty wc + 5 punktów umywalek + 2 punkty wannowe + 1 prysznicowy + instalacja c. odkurzacza (5 punktów)+ mieszacz + broetje wiszący z pogodówką + zbiornik broetje 120 l + kominek makroterm z pełną instalacją + 2 punkty pod grzejniki na strychu + odpływ w kotłowni + 2 x kranik do wody w kotłowni i garażu = 47.000 z materiałami, urządzeniami i robocizną.

• 3 weeks później...
Dostałam 1 wycenę ale złapałam się za głowę-wyszło ok 27 000 tyś z materiałami bez przyłączenia wody do sieci-czy tyle to kosztuje czy mój wykonawca oszalał?

Witam.

Tak jak kolega napisał za ,ało danych, aby zrobic kalkulacje. Ponadtto z tego co widze te 27000 to malutko. Chyba, że materiały to tania i badziewna chinszczyzna......Pozdrawiam

dom 65 m2 piwnicy, 65 m2 parter, +poddasze użytkowe:

kocioł na miał/pelety/ekogroszek (ok. 7000 zł netto), sterownik, dwie pompy

zasobnik c.w.u. 120 l

10 grzejników zwykłych + dwa drabinkowe

instalacja CO z miedzi

instalacja wod-kan z tworzywa: dwie łazienki + kuchnia + ogród

cena za całość z kotłem i robocizną - 30-32 tys. zł brutto (faktura VAT)

uważam, że to rozsądna cena, zwłaszcza, że robi to firma, daje gwarancję, itp.

• 1 month później...

A co myślicie o tym:

Piec kondensacyjny+ zbiornik 240 litrów na wodę

Rurki miedziene

12 grzejników + dwa ( pająki w łazience)

podłogówka ok30m 2

prysznic, wanna 2 x kibelek, bidet

w kuchni przygotowanie zlewu i zmywarki

Przeniesieni licznika na wodę i zamontowanie drugiego

Z materiałami ok 55 tyś :o rozsądnie czy nie?

Tak dla porównania

Ja dostałam kalkulację na pompe ciepła z zasobnikiem cw 300 l + podłogówka w całym domku ok 150 m + odwierty pionowe na 39 tys robocizna + materiiał. Wykonawca sprawdzony. Poprzednio pracował w Clima Komfort od roku "na swoim". Daje rachunek i gwarancje a pompę wykonuje sam

Oczywiście ze warto :D

Próbowałam to robić wcześniej. Wyszło mi że pompa jest o około 10 tyś droższa. Przy załozeniach zużycia gazu i prądu ( któr wziełam ze szperania w necie) wyszło że ta różnica zwróci się po ok 10 latach. Oczywiście nie wiem czy dobże policzyłam :roll:

Kama u Ciebie jest 39 tyś bez żadnych materiałów? tylko robocizna? czy wszytko?

Jedno jest pewne. Jak na zakręcą gaz to będziesz miała cieplutko w domciu a ja zimno :D ...i pewnie wtedy pomyśle o instalacji zastępczej.

Kama u Ciebie jest 39 tyś bez żadnych materiałów? tylko robocizna? czy wszytko?

Wszystko czyli materiał + robocizna łącznie z odwiertem pionowym . Wycena robiona tydzień temu. Po rozmowie jeszcze może uda mi się tysiąc utargować

Czy mogła byś podać namiary (telefon) do tego fachowca?

może być na priv

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Dom 160m pod Szczecinem, podłogówka na dole + łazienka na górze. Ogrzewanie gaz sieciowy, dobry kocioł Viessman Vitodens 200 z zasobnikiem 120L. Cena ok. 32 000 za całość - ogrzewanie (alupex), wodę, gaz i kanalizację. Miałem oferty za to samo nawet powyżej 60 000 zł (!), ale np. w miedzi (ja mam alupex). Wiekszosc ofert oscylowała jednak w granicy ok. 35 000 zł.

Uważaj na cwaniaczków, wielu zaniża robociznę a przycinają w kulki na materiałach, albo proponują lipny kocioł za dużą kwotę...

U mnie za samą robociznę policzyli ok. 10 000 zł.