Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina pomiędzy ociepleniem a nadbitką

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Strzelam, że masz pełne deskowanie. Wtedy pewnie ta przestrzeń to wlot powietrza do wentylowania przestrzeni pod dachem.

Dla podbitek są albo specjalne elementy z dziurkami, albo zostawia się szczeliny w podbitce.

W przypadku nadbitki wszystko zależy jak i czym chcesz wykańczać tą przestrzeń pionową pomiędzy krokwiami a nadbitką a murem

Tak mam pełne deskowanie

tak dla pewności zamieszczam rysunek poglądowy

http://images27.fotosik.pl/236/9787ce24ebd26180m.jpg

planuje zostawić 1cm przerwy

tylko pytanie jak to zabezpieczyć np przed myszami, osami?

Myślałem żeby przeciwko owadom - taką jaką mi dali dekarze pod dachówkę - tylko trochę sztywne to i nie mam pomysłu jak do nadbitki przymocować

na rysunku połać za blisko ściany, tak to napewno nie wygląda w rzeczywistości - chyba, że ta nadbitka to coś takiego przybitego od spodu krokwi... wtedy problem.... u mnie pomiedzy murłatą a połacią jest szerokość krokwi - 18cm, wiec wystarcza na połączenie ociepleń i tak to powinno być zrobione wg tego co wcześniej czytałem (mostki termiczne). Powyżej warstwy ocieplenia zostawić miejsce na wentylowanie. U mnie szerokość wentylowania jest 3cm dlatego też taka szparka powinna być pozostawiona. Co do ochrony przed owadami - nad tym się nie zastanawiałem i nie wiem czy potrzebne, być może jakaś siatka metalowa - profil ?

No wlasnie

Ja rowniez mam nadbitke ale nie mam deskowania.

Zastanawiam sie jak polaczyc welne na poddaszu ze styro na scianie zwenetrznej. Czy pod nadbitka musi byc szczelina dajaca nawiew pomiedzy dachowka a folia ?

Pozdro

S

Ocieplenie ma przylegac szczelnie do nadbitki. Powietrze bedzie przeplywac ponad nadbitka i dalej ponad folia

No wlasnie

Ja rowniez mam nadbitke ale nie mam deskowania.

Zastanawiam sie jak polaczyc welne na poddaszu ze styro na scianie zwenetrznej. Czy pod nadbitka musi byc szczelina dajaca nawiew pomiedzy dachowka a folia ?

Pozdro

S

Ocieplenie ma przylegac szczelnie do nadbitki. Powietrze bedzie przeplywac ponad nadbitka i dalej ponad folia

No wlasnie tez tak mysle, bo chyba nie musi sie nic wentylowac pomiedzy folia a welna jezeli nie ma deskowania.

Pozdro

S

• 11 months później...

To jak to jest z tą szczelina pomiędzy styropianem a nadbitką?

U mnie musi być bo jest papa i pełne deskowanie. Ja myslałam coby dać duży zakład siatki do dociepleń- od strony sciany przyklejona oczywiście do styropianu ( jako kontynuacja tej pod tynkiem), następnie wsunąć pod dach i nad wełną pozaczepiać do desek- czy tak moze być?

A może ktos ma inne lepsze rozwiązanie?

ewentualnie z siatką przeciw owadom?

pozdrawiam

To jak to jest z tą szczelina pomiędzy styropianem a nadbitką?

U mnie musi być bo jest papa i pełne deskowanie. Ja myslałam coby dać duży zakład siatki do dociepleń- od strony sciany przyklejona oczywiście do styropianu ( jako kontynuacja tej pod tynkiem), następnie wsunąć pod dach i nad wełną pozaczepiać do desek- czy tak moze być?

A może ktos ma inne lepsze rozwiązanie?

ewentualnie z siatką przeciw owadom?

pozdrawiam

hmm te cale zabawy z siatkami zabezpieczeniami super.

po pierwsze nie sugeruj sie rys w pierwszych postach bo ma babaola. welna w polaci ma byc polaczona z izolacja elewacji (a nie jak na rys. opierac sie o wieniec - przerwa- i izolacja elewacji).

wloty powietrza wykonuje sie za rynna.

Ja mam nabitkę ma wystających krokwiach a potem tylko membranę poropprzepuszczalną. Nie mam żadnej szczeliny i nie wiem po co miałaby być

bo masz membranę paroprzepuszczalną - więc nie musisz mieć szczeliny wentylacyjnej pod tą membraną.Ja mam pełne deskowanie i pape - więc musze wentylować pod deskowaniem( pomiędzy wełną a deskami musze zostawić 2 cm przestrzeni - i do tej przestrzeni musi napłynąc powietrze a potem wyleciec "dziurą" w kalenicy.Coby tam sie robactwo nie zagnieździło powinnam to zabezpieczyc siatka od owadów. Szczerze powiem nie widziałam takiej siatki więc nie bardzo jestem w stanie wyobrazić sobie jak to przymocować od styropianu do desek

hmm te cale zabawy z siatkami zabezpieczeniami super.

po pierwsze nie sugeruj sie rys w pierwszych postach bo ma babaola. welna w polaci ma byc polaczona z izolacja elewacji (a nie jak na rys. opierac sie o wieniec - przerwa- i izolacja elewacji).

wloty powietrza wykonuje sie za rynna.

Ja wiem ,że te ocieplenia mają stanowić ciągłosc co nie zmienia faktu ,że nad nimi powinna pozostac przestrzeń wysokości 2 cm - którą muszę zabezpieczyć od owadów

No własnie o tym piszę. Aby ta szczelinę wentylować musze zostawić przestrzeń między NADBITKĄ ( bo o tym cały czas piszemy) a styropianem po stronie elewacji stąd powietrze leci sobie w góre wyżej wymienioną szczelinę i wylatuje na zewnąrtz nad dach w szczelinie pod kalenicą ( a na pewno nie do środka domu).

Może przy podbitce jest inaczej. NIe wiem , nie studiowałam tematu .