docent56 06.06.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 A ja piszę że tej szczeliny "wentylacyjnej" nie musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 06.06.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 przyłacze sie do watku bo tez będe miał podobny problem podczas ocieplania..docent... powiedz mi co spowduje ruch powietrza pomiędzy deskami a wełną...w tej przestrzeni 2cm?zgadzam sie z ewadora... i też chce zostawić 1cm co by nie za dużo.. bo nie chodzi nam o wyziębianie poddasza tylko wentylacje.Jak to wykończe jeszcze nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 06.06.2009 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 A ja piszę że tej szczeliny "wentylacyjnej" nie musi być. to powiedz jak masz pełne deskowanie i papę to jak chcesz zapewnić wentylowanie wełny na poddaszu, wloty i wyloty powietrza wszak muszą być... podziel sie swą wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 07.06.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 No właśnie -docent podziel sie swoja wiedza w tym temacie.Mile widziane jakies rysunki ,przekroje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 07.06.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Nie czytacie tego co napisałem dokładnie. Szczelina 2 do 3 cm między wełną a deskowaniem służy jedynie do wyrównania prężności pary wodnej nad wełną a przestrzenią nad jętkami.Więc nie musi mieć wlotu i wylotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.06.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 hmm te cale zabawy z siatkami zabezpieczeniami super. po pierwsze nie sugeruj sie rys w pierwszych postach bo ma babaola. welna w polaci ma byc polaczona z izolacja elewacji (a nie jak na rys. opierac sie o wieniec - przerwa- i izolacja elewacji). wloty powietrza wykonuje sie za rynna. Ja wiem ,że te ocieplenia mają stanowić ciągłosc co nie zmienia faktu ,że nad nimi powinna pozostac przestrzeń wysokości 2 cm - którą muszę zabezpieczyć od owadów teraz pytanie skad pomysl na szczeline o wysokosci 2cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 ... Szczelina 2 do 3 cm między wełną a deskowaniem służy jedynie do wyrównania prężności pary wodnej nad wełną a przestrzenią nad jętkami... Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, ale czy możesz te rewelacyjne stwierdzenie poprzeć merytorycznie? Wyrównanie prężności pary wodnej następuje w wełnie gdyż nie stanowi ona dla pary wodnej (gazu) żadnej przeszkody! Szczelina jest po to aby usunąć nadmiar pary wodnej. Wykonanie tego zadania jest możliwe tylko wówczas gdy szczelina jest drożna czyli ma wlot i wylot! Pomiędzy nadbitką a ociepleniem (elewacją) powinna pozostać więc szczelina o wysokości 2 cm i powinna być zabezpieczona siatką przeciw owadom. Siatka od dociepleń ma za duże oczka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 07.06.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Andrzeju ,czy para wodna(jak piszesz -gaz) w pewnej przestrzeni otwartej szczeliną np. 2cm*80cm na pewno musi mieć jeszcze drugą szczelinę by z tej przestrzeni mogła być usunięta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Oczywiście! Gdyż jej stężenie będzie rosło aż do stanu nasycenia, w którym nastąpi wykroplenie kondensatu w najchłodniejszych miejscach np. na papie w szczelinach pomiędzy deskami lub na wystających gwoździach i kapanie na wełnę. Te skropliny przejdą przez wełnę i jak nie zdążą odparować to po folii paroizolacyjnej spłyną do ścianki kolankowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 07.06.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Panie Andrzeju - czy to o taką siatkę chodzi?http://images45.fotosik.pl/140/153a75d156465845m.jpgJak ją montować? W którym miejscu?A moze to coś takiego z tkaniny jak stosuje sie do moskitier w oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 To jest taśma do okapu. Radziłbym zastosować moskitierę (do nabycia w marketach budowlanych). Można ją zrolować i włożyć pomiędzy styropian i deski a siatkę do elewacji dociągnąć do desek oczywiście w tej przestrzeni jej nie zaciągać klejem i nie tynkować. Takie rozwiązanie zapobiegnie wysunięciu się moskitiery lub ewentualnemu wyciągnięciu jej przez ptaki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 07.06.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 http://images49.fotosik.pl/139/3efbae93b6de421em.jpgCZy chodzi o coś takiego?Rozumiem,że siatkę do dociepleń montujemy zszywkami do desek-choc to nie będzie proste -bo styropian ma 15 cm więc od strony poddasza zszywacz sie nie zmieści -chyba ,ze tak jak chciałam pierwotnie siatka pod skosem od strony zewnętrznej zostanie doprowadzona poza wewnętrzną płaszczyznę styropianu.Siatkę zas przeciw owadom prowadzimy podobnie-od dołu podklejając ja pomiędzy siatke do dociepleń a styropian ,następnie tak jak Pan pisał - zrolowac i wyprowadzić na poddasze - i tu ponownie przyczepic zszywkami do desek ? - czy jest jakiś sprytniejszy sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.06.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Zwinięty parokrotnie rulonik siatki przeciw owadom wkładamy pomiędzy deski a styropian. On się rozpręży i nie potrzeba go niczym mocować. Siatka do dociepleń jest sztywna kończymy ją równo z deskami beż żadnego mocowania do desek. Ona zapobiegnie wypadnięciu bądź wyciągnięciu siatki przeciw owadom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 09.06.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Bardzo dziękuje za wyjaśnienia- juz rozumiempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 10.06.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Ja to rozwiązałem inaczej. Opisałem to tutaj:http://forum.muratordom.pl/post3292054.htm?highlight=#3292054 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 13.06.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Wyciągam ten stary temat bo jestem ciekaw czy na rynku pojawiły się jakieś gotowe rozwiązania tego problemu albo jakieś lepsze pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 14.06.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 rok temu szukałem, nic gotowego nie znalazłemporadziłem sobie sam, fotki tutaj post #307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 15.06.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 rok temu szukałem, nic gotowego nie znalazłem poradziłem sobie sam, fotki tutaj post #307 Genialne, dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domson 12.07.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Pomiędzy nadbitką a ociepleniem (elewacją) powinna pozostać więc szczelina o wysokości 2 cm i powinna być zabezpieczona siatką przeciw owadom. Siatka od dociepleń ma za duże oczka. Pozdrawiam. Pani Andrzeju, rozumiem że to dotyczy tylko sytuacji kiedy mamy pełne deskowanie + papę. A co jeśli na nadbitce jest tylko membrana paroprzepuszczalna? Też musi być ta szczelina czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik-00 14.07.2020 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 A czy w 2020 zmieniło się coś pod tym względem? Szukam dobrą chwilę czegoś jak wykończyć tę szczelinę i nie mogę znaleźć. Wykonawca elewacji upiera się, że szczelina nie jest mi potrzebna a ja upieram się, że przy pełnym deskowaniu i wełnie jest mi potrzebna. Powiedział, że nigdy tego nie robił i muszę znaleźć jak to powinno być wykończone. Czy są jakieś nowe sposoby, czy dalej zrolowanie siatki na owady i dociągnięcie sitaki od kleju pod deskowanie? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts