Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina pomiędzy ociepleniem a nadbitką

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przyłacze sie do watku bo tez będe miał podobny problem podczas ocieplania..

docent... powiedz mi co spowduje ruch powietrza pomiędzy deskami a wełną...w tej przestrzeni 2cm?

zgadzam sie z ewadora... i też chce zostawić 1cm co by nie za dużo.. bo nie chodzi nam o wyziębianie poddasza tylko wentylacje.Jak to wykończe jeszcze nie wiem .

hmm te cale zabawy z siatkami zabezpieczeniami super.

po pierwsze nie sugeruj sie rys w pierwszych postach bo ma babaola. welna w polaci ma byc polaczona z izolacja elewacji (a nie jak na rys. opierac sie o wieniec - przerwa- i izolacja elewacji).

wloty powietrza wykonuje sie za rynna.

Ja wiem ,że te ocieplenia mają stanowić ciągłosc co nie zmienia faktu ,że nad nimi powinna pozostac przestrzeń wysokości 2 cm - którą muszę zabezpieczyć od owadów

teraz pytanie skad pomysl na szczeline o wysokosci 2cm?

... Szczelina 2 do 3 cm między wełną a deskowaniem służy jedynie do wyrównania prężności pary wodnej nad wełną a przestrzenią nad jętkami...

Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, ale czy możesz te rewelacyjne stwierdzenie poprzeć merytorycznie?

Wyrównanie prężności pary wodnej następuje w wełnie gdyż nie stanowi ona dla pary wodnej (gazu) żadnej przeszkody! Szczelina jest po to aby usunąć nadmiar pary wodnej. Wykonanie tego zadania jest możliwe tylko wówczas gdy szczelina jest drożna czyli ma wlot i wylot!

Pomiędzy nadbitką a ociepleniem (elewacją) powinna pozostać więc szczelina o wysokości 2 cm i powinna być zabezpieczona siatką przeciw owadom. Siatka od dociepleń ma za duże oczka. Pozdrawiam.

Oczywiście! Gdyż jej stężenie będzie rosło aż do stanu nasycenia, w którym nastąpi wykroplenie kondensatu w najchłodniejszych miejscach np. na papie w szczelinach pomiędzy deskami lub na wystających gwoździach i kapanie na wełnę. Te skropliny przejdą przez wełnę i jak nie zdążą odparować to po folii paroizolacyjnej spłyną do ścianki kolankowej. Pozdrawiam.

To jest taśma do okapu. Radziłbym zastosować moskitierę (do nabycia w marketach budowlanych). Można ją zrolować i włożyć pomiędzy styropian i deski a siatkę do elewacji dociągnąć do desek oczywiście w tej przestrzeni jej nie zaciągać klejem i nie tynkować. Takie rozwiązanie zapobiegnie wysunięciu się moskitiery lub ewentualnemu wyciągnięciu jej przez ptaki. Pozdrawiam.

http://images49.fotosik.pl/139/3efbae93b6de421em.jpg

CZy chodzi o coś takiego?

Rozumiem,że siatkę do dociepleń montujemy zszywkami do desek-choc to nie będzie proste -bo styropian ma 15 cm więc od strony poddasza zszywacz sie nie zmieści -chyba ,ze tak jak chciałam pierwotnie siatka pod skosem od strony zewnętrznej zostanie doprowadzona poza wewnętrzną płaszczyznę styropianu.

Siatkę zas przeciw owadom prowadzimy podobnie-od dołu podklejając ja pomiędzy siatke do dociepleń a styropian ,następnie tak jak Pan pisał - zrolowac i wyprowadzić na poddasze - i tu ponownie przyczepic zszywkami do desek ? - czy jest jakiś sprytniejszy sposób?

Zwinięty parokrotnie rulonik siatki przeciw owadom wkładamy pomiędzy deski a styropian. On się rozpręży i nie potrzeba go niczym mocować. Siatka do dociepleń jest sztywna kończymy ją równo z deskami beż żadnego mocowania do desek. Ona zapobiegnie wypadnięciu bądź wyciągnięciu siatki przeciw owadom. Pozdrawiam.

• 3 years później...
  • 5 years później...

Pomiędzy nadbitką a ociepleniem (elewacją) powinna pozostać więc szczelina o wysokości 2 cm i powinna być zabezpieczona siatką przeciw owadom. Siatka od dociepleń ma za duże oczka. Pozdrawiam.

Pani Andrzeju, rozumiem że to dotyczy tylko sytuacji kiedy mamy pełne deskowanie + papę. A co jeśli na nadbitce jest tylko membrana paroprzepuszczalna? Też musi być ta szczelina czy nie?

• 3 years później...
A czy w 2020 zmieniło się coś pod tym względem? Szukam dobrą chwilę czegoś jak wykończyć tę szczelinę i nie mogę znaleźć. Wykonawca elewacji upiera się, że szczelina nie jest mi potrzebna a ja upieram się, że przy pełnym deskowaniu i wełnie jest mi potrzebna. Powiedział, że nigdy tego nie robił i muszę znaleźć jak to powinno być wykończone. Czy są jakieś nowe sposoby, czy dalej zrolowanie siatki na owady i dociągnięcie sitaki od kleju pod deskowanie? Dzięki