Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwyższana parterówka typu Kastor, Idylla, POMOCY!!!!

Recommended Posts

Witam,

czy widział ktoś wizualizacje, zdjęcia domków parterowych podwyższonych o 3-4 cegły kolankowe? Jestem zainteresowany zwiększeniem powierzchni poddasza w ten sposóba ale boję się czy nie zepsuje się ładnej bryły domu.

Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie i linki.

PS: Szukam projektu ok 100 m2 w parterze + garaż + poddasze, które będzie można wykończyć w późniejszym etapie.

Założenia:

kuchnia z oknem od frontu

2 części: dzienna i nocna

dzienna to jedna duża powierzchnia (kuchnia, jadalnia, salon)

spory taras zadaszony (częściowo lub w całości), na który będzie wyjście z salonu i ew. z sypialni

w części dziennej 2 pokoje i łazienka (ok. 10 m2)

przy garażu pomieszczenie gospodarcze

wejście do domu również przez garaż

Najważniejsze:

chciałbym aby dom nie był drogi w budowie i eksploatacji :D

Dlatego szukam zwartej bryły

Pozdrawiam i proszę o wszelkie maile, które mogą pomóc w podjęciu tak trudnej decuzji

WITAM

Też mamy parterówkę przerobioną na dom z poddaszem użytkowym, plus garaż z kotłownią ( pierwotna wersja bez garażu to 80m kw użytkowej ). Po dodaniu 3 cegieł i wieńca nasza maleńka parterówka zamieniła się w naprawdę duży dom :o , mamy 170mkw użytkowej plus garaż z kotłownią :roll: :wink:

Projekt jest indywidualny. Ale wzorowaliśmy się na projekcie Dom w JEŻYNACH 2 z Archonu. Na parterze z pok.nr 7 mamy łazienkę, tylko większą, ponieważ dom został poszerzony o ok. 1m. Tu gdzie była łazienka jest przejście do garażu, a kotłownia nr.3 całkowicie zlikwidowana i przeniesiona do pomieszczenia za garażem ; dzięki temu mamy większy pokój nr.4 i wiatrołap :p No i dachu mamy niestety też dużo więcej :cry: Dopiero zaczeliśmy budowę, zdjęcia mam, ale nie umiem jeszcze ich wkleić :oops:

• 1 month później...
nie róbcie tego, nie podnoście ściany kolankowej, bo to już nie będzie ten projekt

oto przykład , sami ocencie czy warto

http://forum.muratordom.pl/kastor-budujemy,t92935.htm?highlight=idylla

Widziałem ten projekti wydaje mi się, że brakuje przedłużenia połaci dachu. Teraz wygląda trochę jakby nasadzić "czapkę" w postaci dachu na bryłę domu.