Aneczkab 26.06.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 WitamZa parę chwil działka przejdzie w nasze łapki i chcieliśmy się tam jak najszybciej budować. Myślałam wcześniej że budować się można tylko w sezonie późnowiosenno-letnio-wczesnojesiennym, jednak na jednym z dzienników przeczytałam że ktoś rozpoczął budowę w lutym.Stąd moje pytanie: Kiedy można rozpocząć budowę (pomijając kwestie papierologii). Chcemy budować Kanadyjczyka i wiem że ściany w nim można stawiać o każdej porze ale co z fundamentami (i piwnicą) - czy można to robić w zimę? Czy musimy czekać do wiosny? Śpieszy nam się z tego powodu że wynajmujemy i płacimy dość dużo, dodatkowo właściciel chce mieszkanie jak najszybciej sprzedać i jesteśmy dla niego dodatkowym balastem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 zacznij wtedy, kiedy załatwisz papierologię (warunki/wypis, projekt, pozwolenie na bud, załatwiona ekipa) a kiedy to w kalendarzu wypadnie to już nie ma praktycznie znaczeniajest mnogo tematów dot budowania "zimą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 26.06.2008 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 No właśnie szukałam i raczej nie znalazłam konkretnej odpowiedzi (może źle szukałam), ale mi jako laikowi w tej kwestii wydawało się że w zimę raczej nie kopie się dołów i nie robi wylewek (zwłaszcza że wiele razy czytałam że ludzie na zimę przerywali budowy a większość zaczynała pod koniec marca/kwiecień i później) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.06.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 No właśnie szukałam i raczej nie znalazłam konkretnej odpowiedzi (może źle szukałam), ale mi jako laikowi w tej kwestii wydawało się że w zimę raczej nie kopie się dołów i nie robi wylewek (zwłaszcza że wiele razy czytałam że ludzie na zimę przerywali budowy a większość zaczynała pod koniec marca/kwiecień i później) Bo wiele zależy od zimy przy -20 nikt nie bedzie kopał i lał betonu , pytanie tylko ile dni jest teraz u nas -20 "w zimie" ? Ostniej zimy to moze z tydzien nie dało sie robić na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.06.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 W tym roku zimy praktycznie ni ebyło. Zaczęłam w pierwszym tygodniu lutego i ani razu temperatura nie spadła poniżej zera.Zaczynaj jak załatwisz papiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 przy -30 to raczej nie budująno chyba, że mówimy o Omsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolas22 27.06.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 My zaczęliśmy naszą budowę w połowie stycznia tego roku. Też mieliśmy ruszać wiosną, ale stwierdziliśmy, że skoro pogoda nie przeszkadza, nasi murarze w tym okresie nie mieli żadnych innych prac, to po co czekać do kwietnia? W muratorze był artykuł nt. budowania zimą. Do jakich tempertatur można budować bez żadnej ochrony czy dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 albo o Alasce, Grenlandii, Islandii, Norwegii, czy Antarktydzie i tu się mylisz, tam można budować, szczególnie w przypadku technologii, zwanej kanadyjską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts