Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kiedy rozpocząć budowe

Recommended Posts

Witam

Za parę chwil działka przejdzie w nasze łapki i chcieliśmy się tam jak najszybciej budować.

Myślałam wcześniej że budować się można tylko w sezonie późnowiosenno-letnio-wczesnojesiennym, jednak na jednym z dzienników przeczytałam że ktoś rozpoczął budowę w lutym.

Stąd moje pytanie: Kiedy można rozpocząć budowę (pomijając kwestie papierologii). Chcemy budować Kanadyjczyka i wiem że ściany w nim można stawiać o każdej porze ale co z fundamentami (i piwnicą) - czy można to robić w zimę? Czy musimy czekać do wiosny?

Śpieszy nam się z tego powodu że wynajmujemy i płacimy dość dużo, dodatkowo właściciel chce mieszkanie jak najszybciej sprzedać i jesteśmy dla niego dodatkowym balastem.

Pozdrawiam

No właśnie szukałam i raczej nie znalazłam konkretnej odpowiedzi (może źle szukałam), ale mi jako laikowi w tej kwestii wydawało się że w zimę raczej nie kopie się dołów i nie robi wylewek (zwłaszcza że wiele razy czytałam że ludzie na zimę przerywali budowy a większość zaczynała pod koniec marca/kwiecień i później)

No właśnie szukałam i raczej nie znalazłam konkretnej odpowiedzi (może źle szukałam), ale mi jako laikowi w tej kwestii wydawało się że w zimę raczej nie kopie się dołów i nie robi wylewek (zwłaszcza że wiele razy czytałam że ludzie na zimę przerywali budowy a większość zaczynała pod koniec marca/kwiecień i później)

Bo wiele zależy od zimy przy -20 nikt nie bedzie kopał i lał betonu , pytanie tylko ile dni jest teraz u nas -20 "w zimie" ? Ostniej zimy to moze z tydzien nie dało sie robić na budowie.

My zaczęliśmy naszą budowę w połowie stycznia tego roku. Też mieliśmy ruszać wiosną, ale stwierdziliśmy, że skoro pogoda nie przeszkadza, nasi murarze w tym okresie nie mieli żadnych innych prac, to po co czekać do kwietnia? W muratorze był artykuł nt. budowania zimą. Do jakich tempertatur można budować bez żadnej ochrony czy dodatków.