Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany - Jak osiągnąć drobne czarne kwiaty na białym tle?

cubus2

Recommended Posts

Chyba najlepiej zrobić szablony :wink:

Poza szblonami mozna jeszcze uzyć wałków z wzorem, takich jak nasi dziadkowie używali kiedyś :-)

Te stare wyglądają mniej więcej tak:

http://www.allegro.pl/item389491730_stary_walek_do_malowania_zobacz_warto.html

Wałek pokrywa się farbą (kiedys srebrzanką :-)) i jeżdiz po ścianie raz obok razu.

Może da się znaleźć takie nowe gdzieś, bo ta moda wraca.

Ukrywasz, skąd jesteś - jesli z Warszawy, to moge podac jeden sklep gdzie takie walki stare (ale w bardzo dobrym stanie) kiedys widziałam.

• 4 weeks później...

No więc podnoszę temacik do góry, może ktoś będzie miał jeszcze coś do dodania. Bo ja ostro zabieram się do pracy.... Tzn. szablonik to raczej odpada, bo został zrobiony (samoróbka) ale podczas malowania farba "włazi" pod wzorek i nieładnie to wygląda, robią się takie "kleksy" na brzegach :-(

Testuję dalej.................................................................................

................................................................................

Ja jednak nadal polecam szablony ale może nie koniecznie samoróbi tylko profesjonalne :wink: Sama malowałam duuuży i dość skomplikowany wzór ( szer. 2 metry ) z szablonu na ścianie i nic pod szablon nie zaciekało. Trzeba tylko używać bardzo gęstej farby i gąbki do jej nanoszenia. Jedyny problem u mne polegał na tym, że szablon z uwagi na jego rozmiary był ciężki i musiały go przytrzymywać dwie osoby bo taśma malarska nie utrzymywała go na ścianie. W przypadku drobnych kwiatków, a więc odpowiednio mniejszych szablonów, nie widzę żadnego problemu :D

Może stempel z kartofla :-)

A serio, to jesli te kwiatki czy esy-floresy maja byc niewielkie, to mozna wyciąc pieczątkę z twardej gąbki czy pianki.

Albo gotowego stepla poszukać, cos jak to:

http://www.kreateria.pl/go/_category/index.php?

albo to

idc=44_96&page=2&sess_id=d93b53f8ac90a0f134415d25b4e9a118

http://swiatpasji.pl/sklep/index.php?producent=117

Jak całą ściane występelkujesz to masz szansę się przebranzowić i zostać... czołowym pracownikiem Poczty Polskiej :-)

fachowcy starej daty, w epoce kiedy tapety miały status luksusu ze zgniłego świata burżuazji, malowali przy pomocy wałków. poszukaj sobie odpowiedniego, ale - jezeli tobie zależy - zleć jego wykonanie z plastosilu i masz na całe życie wałek z kwiatuszkami, którymi zamalujesz cały dom.

Wiecie o co mi chodzi? Może to taki trochę styl angielski, ale oni osiągają to za pomocą tapet. Nie nawidzę tapet, a marzy mi się ściana biała z wieloma takimi ciemnym kwiatkami, czy jest szansa na to, aby to jakoś pomalować ?

to może kupić kawałek tapety z kwiatkami, które Ci odpowiadają i wyciąć te kwiatki - powstanie szablon jaki chcesz :)

Ależ macie suuuuper pomysły. Co jeden to lepszy, serio !!! Rewelacja po prostu.

Dzięki Wam !!! :p Idę raz jeszcze poczytać i przetrawić, no bo widzę, że z takim wsparciem z tych moich ścian no to "będzie chyba chleb" ;-)

No a jakby jeszcze ktoś....coś...to chętnie posłucham rad....

A może....ktoś.....chętny....do pomalowania......w rejoniku Trójmiasta......;-)

Cubus, o co ci chodzi. Ludzie się starają, podsuwają różne pomysły (może niektóre nazbyt dowcipne), a ty się denerwujesz.

Myślisz, że ktoś na Twoje życzenie odkryje Amerykę i podsunie Ci jakąś rewelację? Jeśli chcesz osiągnąć efekt tapety bez użycia tapety, to naprawdę będzie trudno. Musisz iść na jakiś kompromis.

A jeżeli naprawdę nie chcesz tapet, to pomysł z szablonem wydaje mi się dobry. Pozostaje problem znalezienia odpowiedniego wzoru i pracochłonnego wykonania, ale samo nic się nie zrobi.

Pozdrawiam