Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego warstwa zewnętrzna fundamentów?

avzi

Recommended Posts

Mam już ściany fundamentowe z bloczków pokryte dysperbitem. Teraz chcę je ocieplić styropianem, a na zewnątrz ułożyć cegłę cementową do wysokości docelowego poziomu gruntu. Nad ziemią cokół będzie w przyszłości z cegły klinkierowej lub czegoś innego.

I tu pojawił się problem: nigdzie nie ma cegły cementowej. Podobno nikt jej nie używa. Co w takim razie można położyć zamiast niej? Ze względu na mało miejsca do brzegu ławy i konieczność zachowania wcięcia w stosunku do ściany zewnętrznej (kapinos), zamierzałem położyć 5-6cm styropianu i 6,5 cm cegły cementowej.

Mam sciane zewnetrzną trojwarstwową rowniez w piwnicy, ale jest ona wykonana z cegly o grubosci 12 cm, a nie 6,5 cm. Zamiast cegly mozna tez zastosowac bloczek betonowy ukladany jakby "w pionie".

Te 12 cm, to chyba minimalna grubosc na sciany zewnetrzne fundamentowe piwniczne. Przeciez na taką sciane napiera grunt na wysokosc prawie 3 metrow (u mnie).

A w ogole, to moze wykonaj polke posrednią nad scianą piwnicy (taki szeroki wieniec odpowiednio zazbrojony), jesli planujesz powyzej terenu budowac trojwarstwowo. Na czyms przeciez musisz tą cegle kondygnacji nadziemnej pozniej oprzec do wysokosci kilku metrow.

To poruszę jeszcze 1 wątek związany z tą sprawą: na ławach mam obecnie od 12 do 18 cm luzu licząc od bloczka. Jesli zastosuję 6cm ocieplenia ze styropianu i 12cm bloczka betonowego "na sztorc", to w węższych odcinkach bloczek będzie wystawał poza obrys ławy.

Inspektor poradził, żeby na tych węższych odcinkach dolać kilkucentymetrowy pasek betonu (o przekroju trapezu) na starannie ubitą ziemię. Po wyschnięciu można spokojnie układać warstwę dociskową. Co Wy na to?