T-rex 26.06.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Mam pytanie odnoście kosiarki Viking MB 410 - jest to model bez napędu - i czy można tej kosiarce napęd "dołożyć" ?Jako że są inne wersje - z silnikiem o takiej samej mocy - posiadajace naped. Patrzac bo glownej "obudowie" jest tam fragment który jest przeznaczony do wyłamania - i z pewonścia przechodzi tamtędy pasek/łancuch napedowy. Pytanie czy jest to tylko kwestia dokupienia paru części i złożenia (jakich ? jaki koszt tego) ?Skąd wogóle jest brany naped w tych kosiarkach i jak przenoszony ? ew. jakaś bardziej złozona samoróbka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.06.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 nieskomplikowane, wręcz banalnie proste, w miejsce pługa wstaw kosiarkę http://www.strykowski.net/portret/Rolnictwo_-_zdjecia_fotografie_782.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.06.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Barbossa -> za słaby ten napęd - tylko do małego areału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.06.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 T-rex -> nie kombinuj - kup kosiarę z napędem a nie baw się w rzeźbę ...W mojej Husqvarnie napęd realizowany jest przez : koło pasowe zamocowane na wale przed nożem , potem pasek klinowy i drugie koło pasowe przy przekładni bezstopniowej / regulowana prędkość jazdy kosiarki / . Przekładnia bezstopniowa sterowana linką przy uchwycie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 27.06.2008 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 czemu w rzeźbę ? wyzszy model bodajze MB410 - ma napęd - i różni się TYLKO napędem - silnik jest taki sam - o takiej samej mocy - obudowa również. myslalem ze sie ktos orientuje jak to wychodz cenowo jak by dokupić części "napędowe" z tego wyższego modelu. czyli jak mysle:- koło na wał korbowy- tylna oś z przekładnią- jakaś pierdołą w postaci linki i uchwytu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 27.06.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Jasne. Masz tokarke, frezarke i pare innych sprzetow oraz checi i kilka dni wolnego, to czemu ma sie nie dac? Tak na powazanie, kup kosiarke z napedem. Mam pytanie odnoście kosiarki Viking MB 410 - jest to model bez napędu - i czy można tej kosiarce napęd "dołożyć" ? Jako że są inne wersje - z silnikiem o takiej samej mocy - posiadajace naped. Patrzac bo glownej "obudowie" jest tam fragment który jest przeznaczony do wyłamania - i z pewonścia przechodzi tamtędy pasek/łancuch napedowy. Pytanie czy jest to tylko kwestia dokupienia paru części i złożenia (jakich ? jaki koszt tego) ? Skąd wogóle jest brany naped w tych kosiarkach i jak przenoszony ? ew. jakaś bardziej złozona samoróbka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 27.06.2008 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 nie mówie by wszytsko dorabiać ... ale kupić gotowe części od tej samej kosiarki z napędem - i zmontować - bez żadnego kombinowania i dorabiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 27.06.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 nie mówie by wszytsko dorabiać ... ale kupić gotowe części od tej samej kosiarki z napędem - i zmontować - bez żadnego kombinowania i dorabiania. niestety znając życie kupno takich części może wynieść tyle co kosiarka a jeśli masz jeszcze gwarancję to ja zapewne stracisz przelicz czy warto opchnij starą na allegro i kup nową za napędem i gwarancją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 27.06.2008 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 własnie nie znam ceny tych czesci, anie tak naprawde nie wiem jakie trzeba - w necie żadnego katalogu czy rozkladówki nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.06.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Obudowa kosiarki jest przystosowana do napędu - najprawdopodobniej jest to zunifikowana obudowa do całej serii takich kosiarek.Natomiast wyposażenie dodatkowe w napęd może być bardziej skomplikowanym tematem - wcale tak być nie musi ze dołożysz koła pasowe i masz napęd .Wystarczy ze na wale nie bedzie odpowiedniego miejsca na zamocowanie koła pasowego i z całej koncepcji nici ...Wg mnie szkoda zachodu i pracy ... Poza tym znaleźć dokładna instrukcję czy chociaż szczątkową DTRkę takiej kosiarki z napędem będzie duźym problemem / nie mówiąc juz o częściach które pewnie mozna bedzie nabyc tylko u producenta - Viking to chyba marka Stihla - tak ?? / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 27.06.2008 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 silnik jest przystosowany do "napędzania" - sprawdzałem ma wycięcie na wale do założenia koła. Viking jest to marka sthila - więc z częściami nie powinno być problemy myśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.06.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 (...) Viking jest to marka sthila - więc z częściami nie powinno być problemy myśle. A jak z cenami ?? - Stihl do tanich marek nie należy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 27.06.2008 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 wlasnie tego nie wiem myslalem ze znajdzie sie ktos kto np. pracuje w serwisie sthila i będzie obeznany co i jak. Ale kosiarka z napędem Viking to ok 1500 zł o podobnej mocy silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 27.06.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Jak kupowaliśmy silnik Briggsa z eBay w USA to były do wyboru wersje silnika z napędem lub bez (wstawiliśmy sobie 6,5KM quantum w miejsce 4KM w Stiga Turbo 43 - miód malinka -nawet nie jęknie na mokrych kępach). Plus nowa obudowa i manetka. Napęd to też sprzęgło. I to nie silnik jest przystosowany tylko korpus silnika jest jeden dla wszystkich typów. Nie przerobisz tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 27.06.2008 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 silnik jest identyczny 4KM - ten sam typ, te same numery ! w wersji Vikinga z napedem i tego bez napedu - pewnie są różne - ale tu akurat zastosowali tak sam dla dwóch wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 27.06.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Np. BV4LM odnosi się zarówno do tego z napędem jak i bez:http://tiny.pl/k2m1http://tiny.pl/k2mphttp://tiny.pl/k2m4Myślę, że to co chcesz zrobić będzie kosztowało więcej niż sprzedaż tej którą masz i zakup innej z napędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 27.06.2008 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 to nie jest żaden z tych silników. silnik nie jest problemem - to już ustalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 27.06.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 czyli jak mysle: - koło na wał korbowy - tylna oś z przekładnią - jakaś pierdołą w postaci linki i uchwytu ... Ta pierdola z linka to sprzeglo, a tego z "tektury" nie wytniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 28.06.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 W mojej MB455M, miałem problem ze sprzęgłem małe aluminiowe "pudełeczko na osi napędowej kół, do którego dochodzi linka cięgna) to dowiadywałem się w serwisie o kaszt gościu powiedział 180 zł. Ponadto przy napędzie są specjalne tylne koła z zębami na obwodzie (od wewnętrznej strony), wałek napedowy jest zakończony małymi zębatkami które przenoszą napęd na koła. Obawiam sie, że będziesz musiał też koła nowe sobie sprawićpozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 28.06.2008 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 o no to 180 za całą przejładnię - bo rozumiem że to o to chodzi nie jest tak zle - przekladnia 180 - oś + koła pewnie też ~200 - koło na wał 30 ? - reszte od biedy można samemu skombinować (linke i uchwyt ) w sumie ~400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts