zukow2 15.12.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Masz tam w tym buforku grzałkę, nie wiem jak to zrobić ale można chyba sprężarkę odłączyć ? Niech sobie pochodzi 24 godziny na podgrzewaniu, mocy powinno wystarczyć. Chyba że Ci szkoda tych 20 zł ? PS. Liczy się ilośc Kw a nie koszt, zapomnij o tym że masz 2 taryfy ale co w takim razie da mi grzanie grzałką?przecież COP to praca sprężarki. z tego co wiem nie za bardzo można odłączyć sprężarkę.ale popytam.interesuje mnie jaka jest sprawność. jak to policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaogrodniczka 15.12.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Wczoraj przestawiłam mieszcacz i sterownik, spisałam licznik o 23.00 i dzsiaij o 9.00 i po 10h pracy wyszło 16Kwh wg mnie nie jest tak zle:) rafal Uważasz, że nie jest źle? W ciągu 10 godzin 16Kwh, czyli w ciągu doby ok. 34-36Kwh x 0,49= ok. 17,50z/dziennie Dom 110 mkw docieplony 20cm styroopianu na ściane, na podłoge 10 cm styropian, strop 10cm + krokwie 20cm wełny. Kolektor zakopany w glinie - mamy gliniastą dziełke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 15.12.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Uważasz, że nie jest źle? W ciągu 10 godzin 16Kwh, czyli w ciągu doby ok. 34-36Kwh x 0,49= ok. 17,50z/dziennie Dom 110 mkw docieplony 20cm styroopianu na ściane, na podłoge 10 cm styropian, strop 10cm + krokwie 20cm wełny. Kolektor zakopany w glinie - mamy gliniastą dziełke. ale to co PC pracuje Ci 24h na dobe? chyba nie bardzo to mozliwe? u mnie na ta pogode wystarcza okolo 10-12 godzin pracy czyli mieszcze sie w taniej taryfie w wieksze mrozy PC zaczyna pracowac dluzej pozdr rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaogrodniczka 15.12.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Właśnie rozmawiałam z zaprzyjaźnionym elektrykiem i mówił, że może mi wstawić ogranicznik czasowy z przekaźnikiem, który będzie załączał pompe wtedy kiedy ja chcę, a nie kiedy ona chce. Czy wy także macie tak to rozwiązane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 16.12.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Właśnie rozmawiałam z zaprzyjaźnionym elektrykiem i mówił, że może mi wstawić ogranicznik czasowy z przekaźnikiem, który będzie załączał pompe wtedy kiedy ja chcę, a nie kiedy ona chce. Czy wy także macie tak to rozwiązane?? Cześć, Chyba chcesz trochę przekombinować, to ma być ciepło tak jak ustawisz, czy pompa ma tylko trochę podgrzać powietrze w domu (będzie zimno) ? Przecież to Twój pierwszy sezon, z tego co ludzie piszą to każdy płaci słono za pierwsze ogrzewanie, jak domek odda wilgoć z budowy powinno być lepiej. Wczoraj rozmawiałem ze znajomym z pracy, który w zeszłym roku odpalił pompę ciepła (woda-woda), po pierwszych 3 miesiącach zapłacił .... 2800 zł za prąd. W tym roku wychodzi mu ok. 450 zł na miesiąc więc jest lepiej. U mnie pompa działa od dwóch tygodni (miał być Zirius jest jednak od polskiego producenta), trochę kombinacji było z odpowietrzaniem dolnego źródła, przestoje dobowe w pracy pompy itp., zużycie na dobę wychodzi od 22 do 32 KW. Dom 129 m2 użytkowej (po podłogach z ogrzewaniem 167 m2). Mam nadzieję, że jak wszystko się ustabilizuje to 20 KW na dobę będzie dobrym wynikiem. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 ale co w takim razie da mi grzanie grzałką?przecież COP to praca sprężarki. z tego co wiem nie za bardzo można odłączyć sprężarkę.ale popytam.interesuje mnie jaka jest sprawność. jak to policzyć? No przecież chcesz poznać COP, to jest Twoja sprawność a poznasz go sprawdzając ile zużyjesz energii przy sprawności 100 % czyli dzięki grzałce !!! Jak Ci wyjdzie COP 4 to będziesz miał sprawność 400 % ! Tam są bezpieczniki, do grzałki inny ( pewnie Ci proponowali wyjąć ) i do sprężarki też powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.12.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Prawde mówiąc ja też nie rozumiem, przecież jak będzie grzał wodę w zasobniku grzałką to będzie COP=1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 przecież jak będzie grzał wodę w zasobniku grzałką to będzie COP=1. Tak, to jest oczywiste ! Ale skąd mamy wiedzieć że pompa pracuje z COP'em 4 a nie 2 skoro nie wiemy jakie straty ma dom ? Przełączenie na grzałkę przez 24 godziny pokaże te straty i pozwoli określić COP a co za tym idzie sprawność układu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.12.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Ok rozumiem, tylko na dworze musiałaby być względnie stała temp. no i zużycie wody musiało by być podobne. Najlepiej to zrobić jak jeszcze nikt nie mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Dokładnie ! Myślę że to do zrobienia , pomylić się można ale niewiele . Zawsze jakiś ogólny pogląd by to dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 16.12.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 ale co w takim razie da mi grzanie grzałką?przecież COP to praca sprężarki. z tego co wiem nie za bardzo można odłączyć sprężarkę.ale popytam.interesuje mnie jaka jest sprawność. jak to policzyć? No przecież chcesz poznać COP, to jest Twoja sprawność a poznasz go sprawdzając ile zużyjesz energii przy sprawności 100 % czyli dzięki grzałce !!! Jak Ci wyjdzie COP 4 to będziesz miał sprawność 400 % ! Tam są bezpieczniki, do grzałki inny ( pewnie Ci proponowali wyjąć ) i do sprężarki też powinien być. ale do jakiej temp nagrzać grzałką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.12.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 A teraz do jakiej grzejesz buforek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 18.12.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 A teraz do jakiej grzejesz buforek ? cwu -60-70st, podłogówka 28-34st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.12.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Generalnie grzejesz bufor 750 L do 60-70 stopni, reszta cię nie interesuje bo mieszacz dobiera temp. zasilania .A tak z ciekawości, jaki masz rozstaw rur w podłogówce i jaką temp zasilania przy dzisiejszym 14 stopniowym mrozie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 18.12.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Właśnie rozmawiałam z zaprzyjaźnionym elektrykiem i mówił, że może mi wstawić ogranicznik czasowy z przekaźnikiem, który będzie załączał pompe wtedy kiedy ja chcę, a nie kiedy ona chce. Czy wy także macie tak to rozwiązane?? Mam identyczną sytuację - pierwszy rok musisz pocierpieć - na dom o powierzchni 110mkw powinnaś mieć pompe 11kw w pierwszym sezonie grzewczym Za rok wszystko się ustabilizuje - głowa do góry Edytowane 9 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.12.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Jak tam pracują wasze Ziriusy przy takim mrozie? Ile godzin pracuja na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 19.12.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Generalnie grzejesz bufor 750 L do 60-70 stopni, reszta cię nie interesuje bo mieszacz dobiera temp. zasilania . A tak z ciekawości, jaki masz rozstaw rur w podłogówce i jaką temp zasilania przy dzisiejszym 14 stopniowym mrozie ? bufor mam 500l, rozstaw co 10cm, temp zasilania -na podłogówkę wychodzi 28-30st.Temp. w domu 21st cały czas. zużycie przy -13st na dobę wychodzi 14kwh.Ile godzin pracuje nie wiem.Ustawiam na grzanie 22-6 i 13.30-15.30 a kiedy ona pracuje to nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 19.12.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Jezeli masz M2-5 o mocy 1,74 kw to skoro zużyła 14 kwh to musiała pracować 14/1,74=8 godzin. Bardzo dobry wynik. Masz chyba dobre warunki gruntowe? Masz wszędzie rozstaw rurk co 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 20.12.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Jezeli masz M2-5 o mocy 1,74 kw to skoro zużyła 14 kwh to musiała pracować 14/1,74=8 godzin. Bardzo dobry wynik. Masz chyba dobre warunki gruntowe? Masz wszędzie rozstaw rurk co 10 cm? tak,mam niezłe warunki-glina wszędzie.wszedzie mam co 10cm. przy -17st zużycie 16kwh. nawiew reku - +10st przy -11st na zewnątrz. Żona się śmieje że latam jak stuknięty z termometrem i i mierzę co się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 20.12.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 (edytowane) Jezeli masz M2-5 o mocy 1,74 kw to skoro zużyła 14 kwh to musiała pracować 14/1,74=8 godzin. Bardzo dobry wynik. Masz chyba dobre warunki gruntowe? Masz wszędzie rozstaw rurk co 10 cm? tak,mam niezłe warunki-glina wszędzie.wszedzie mam co 10cm. przy -17st zużycie 16kwh. nawiew reku - +10st przy -11st na zewnątrz. Żona się śmieje że latam jak stuknięty z termometrem i i mierzę co się da Pompa działa Tobie wyśmienicie - natomiast najprawdopodobniej na kanałach z reku gdzieś masz straty. Edytowane 9 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts