zukow2 21.12.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 no właśnie ten reku nie daje mi spać.Jeden z kanałów wywiewnych "poci się " i troszkę leje się z niego.W ogóle mam spartoloną instalację.Nie dopilnowałem tego.Straty są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicio69 22.12.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Mam dom 200m2 pompa m2-11 zbiornik 500l, wszędzie podłogówka, na zbiorniku jak ustawie od 5 w góre to spręzarka chodzi bez przerwy do podłogówki podaje wode o tem. 25/26stC co jest troche za mało bo zimno w chałupie, na sterowniku ustawione 35st ale nie może tego osiągnąc i chodzi chodzi... , jak zmniejsze na zbiorniku do 2/3 to chodzi ok 20min i staje na ok 15min, ale 2 to żadne ogrzewanie. Co prawda grzeje od 2miesięcy no i te mrozy 15- , ale coś nie takJak głośno wam pracuje spręzarka bo dla mnie za głośno troche.Jaki macie rozdzielacz wody na podłogówke ja mam Gorgiela i ustawiony na ok 1/1,5lit/min czy to za duzo czy za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.12.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 no właśnie ten reku nie daje mi spać.Jeden z kanałów wywiewnych "poci się " i troszkę leje się z niego.W ogóle mam spartoloną instalację.Nie dopilnowałem tego.Straty są. Aż mi się nie chce wierzyć w te 10 stopni.... bo wtedy sprawność miałbyś na poziomie ok. 64% - a to dość mało, więc jeśli montowała Ci firma to reklamuj, natomiast jeśli montowałeś sam - to jest problem - choć można go rozwiązać - docieplić dodatkowo kanały (jeśli posadowienie reku masz w nieocieplonym miejscu) - sprawdzić szczelność instalacji - jeśli montopwałeś sam reku, to możesz mieć odwrócony ciąg wirnika i poprzez jego małą wydajność tracisz na sprawności odzysku P.S. Ale dalej Ci zazdroszke osiągów Ziriusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 23.12.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 [quote name="kerado28 P.S. Ale dalej Ci zazdroszke osiągów Ziriusa [/quote] To w dużym stopniu dzięki dobrze wykonanej dobrej izolacji domu i warunków dolnego zródła.Innym PCi pracuje tyle godzin co zukow2 ma zużycia energii - super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 23.12.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Hmmm, nasz dom także dobrze ocieplony, struktura gleby bardzo korzystna (glina) a mimo wszystko praca PC po 20h - 24h dziennie. Ale nie ma tego złego Poza tym jest to pierwszy sezon grzewczy i swoje trzeba odpokutować Edytowane 9 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 23.12.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 kerado28 Moja PCi tez w pierwszym sezonie w silne mrozy, męczyła się po 20-22h. Drugi sezon jest jej lżej to fakt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 15.01.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Witam! Ja też dorzucę swoje 3 grosze Mam Ziriusa m2-7 - na dom, gdzie grzeję 220 m2 podłóg 4 osoby. Mieszkamy od sierpnia 2008 więc to drugi sezon. Nie mam podlicznika, więc nie wiem ile zużywa sama pompa, ale prąd za cały dom płaciłem w okresie niegrzewczym 450 zł, teraz 550 zł. Wszystko jest na prąd - nie mamy gazu. Ponad zwykłe wyposażenie domu - na stałe włączona jest dodatkowa duża zamrażarka i hydrofor (1kW). Jak dla mnie OK, zwłaszcza, że w Krakowie płaciłem więcej czynsz + prąd za kilkukrotnie mniejszą powierzchnię Ogrzewanie teraz włączone na stałe - w okresie przejściowym pompka obiegowa C.O. chodzi na sterowniku czasowym (takim za 20 zł z marketu) wymuszając obieg tylko w taniej taryfie. Pompka cyrkulacji CWU chodzi też na czasówce, ale ustawiona tak, aby chodzić wtedy gdy jesteśmy w domu (np. cały weekend....), a za komfort się płaci... Generalnie mam wrażenie, że dużo więcej grzania potrzebuje CWU niż CO. Co do spadku terenu i braku powrotu oleju - to przecież chyba nikt nie ma pompy na poziomie kolektora? Zwykle zapewne dużo wyżej (np. na poziomie 0, a kolektor -80 cm), albo niżej - jak ja (w piwnicy na -250 cm) - więc jaki wpływ może mieć spadek o kilkanaście cm na samym kolektorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.01.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Witam! Ja też dorzucę swoje 3 grosze Mam Ziriusa m2-7 - na dom, gdzie grzeję 220 m2 podłóg 4 osoby. Mieszkamy od sierpnia 2008 więc to drugi sezon. Nie mam podlicznika, więc nie wiem ile zużywa sama pompa, ale prąd za cały dom płaciłem w okresie niegrzewczym 450 zł, teraz 550 zł. Masz na myśli 550 zł za 2 miesiące czy za miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.01.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ja mam 120m2, pompa m2-5 i wychodzi mi 9kwh na dobę.temp w domu 22 st. Jak byś załączył grzałkę na dobę to sprawdzisz jaki masz COP i faktyczne zużycie strat cieplnych domu. Może się skusisz ? Wynik bardzo dobry, gratuluję ! mam 20cm styro 0.031, wełna 30 -0,035 plus w części nieużytkowej 15cm.do tego płyta fundamentowa na 20cm styropianie. dziś pompa pracowała 13.30-15.30 i zużyła 2kwh.przez noc 7kwh.podłogówka nie pracowała przez cały dzień.temp spadła o 0,5st mówisz o włączeniu grzałki tej dogrzewającej czy samej pompy tak zeby pracowała przez 24 godz? jak to policzyć?gdzieś kiedyś wiedziałem ale zapomniałem.chodzi stosunek zużytej energi przez pompę do czego??? pozdr Troszkę chyba przesadzasz z tymi parametrami pracy pompy - skoro pompa pobiera 1,74KW dla tem 0/50 to dla ciebie wychodzi przy 2 godzinach pracy ok.3,4kw. nowaogrodniczka a jak u ciebie? Jeśli dalej cieniutko to się nie przejmuj w następnym roku pompa będzie załączać się dużo rzadziej Kup i podłącz sobie auraton - napewno Ci pomoże obniżyć koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.01.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 (edytowane) ale co w takim razie da mi grzanie grzałką?przecież COP to praca sprężarki. z tego co wiem nie za bardzo można odłączyć sprężarkę.ale popytam.interesuje mnie jaka jest sprawność. jak to policzyć? Jest troszkę "oszczędniejszy" sposób na obliczenie COP. Musisz wyłączyć wszystkie urządzenia elektryczne w domku - obniżyć temp. wody na buforze do ok. 30 stopni, następnie włączyć PC na równe 60 minut i sprawdzić przyrost temp CWU oraz jaki masz poór prądu w tym czasie. Edytowane 9 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 25.01.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Masz na myśli 550 zł za 2 miesiące czy za miesiąc? Za miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.02.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 (edytowane) Jak u was teraz wychodzą rachunki za prace PC ? Edytowane 9 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 24.02.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Czy ktoś z posiadaczy Ziriusa obliczał COP jaki mu wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 24.02.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Mam dom 200m2 pompa m2-11 zbiornik 500l, wszędzie podłogówka, na zbiorniku jak ustawie od 5 w góre to spręzarka chodzi bez przerwy do podłogówki podaje wode o tem. 25/26stC co jest troche za mało bo zimno w chałupie, na sterowniku ustawione 35st ale nie może tego osiągnąc i chodzi chodzi... , jak zmniejsze na zbiorniku do 2/3 to chodzi ok 20min i staje na ok 15min, ale 2 to żadne ogrzewanie. Co prawda grzeje od 2miesięcy no i te mrozy 15- , ale coś nie tak Jak głośno wam pracuje spręzarka bo dla mnie za głośno troche. Jaki macie rozdzielacz wody na podłogówke ja mam Gorgiela i ustawiony na ok 1/1,5lit/min czy to za duzo czy za mało? I jak pracuje Tobie teraz pompa ? Mam nadzieję, że już się polepszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 10.03.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Podnoszę temat - a może zbierze się jakaś nowa grupa zakupowa???Ja jestem zainteresowany M2-7.Co Wy na to?Jeśli będzie kilka osób możemy uzyskać rabat - mogę się zająć tym tematem.Proszę zainteresowanych o informacje. Pozdrawiam serdecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.03.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Zobacz tutaj - niedługo Zirius będzie troszkę ładniejszya niż dotychczashttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=949508743 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 14.03.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Na stronie Thermogolv'a też już zmienili wygląd pomp ciepła. No i pojawił się ten nowy sterownik z panelem dotykowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 14.03.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Jestem przed wyborem źródła ogrzewania. Wszystko pod pompę ciepła przygotowane min. podłogówka w całym domu ( rurki pex rozstaw co 12,5 cm ). Brakuje jeszcze trochę pewności i gotówki . Ale jak widzę nową pompę Zirius to coraz bardziej skłaniam się do tego wyboru. U mnie byłaby M2 -11. Skłaniam sie do tego co napisał Marcinn73, powołajny grupę zainteresowaną zakupem. Może dostaniemy rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 14.03.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Zgłaszam się.Dla mnie pompa M2-5 wg wstępnego szacunku firmy Thermogolv. Zakup około września 2010, może trochę wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 14.03.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Proszę osoby zainteresowane o zgłaszanie się - w tygodniu będę rozmawiał o ewentualnej grupie zakupowej i zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts