Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

patrykos2005

Recommended Posts

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dom 200m2 pompa m2-11 zbiornik 500l, wszędzie podłogówka, na zbiorniku jak ustawie od 5 w góre to spręzarka chodzi bez przerwy do podłogówki podaje wode o tem. 25/26stC co jest troche za mało bo zimno w chałupie, na sterowniku ustawione 35st ale nie może tego osiągnąc i chodzi chodzi... , jak zmniejsze na zbiorniku do 2/3 to chodzi ok 20min i staje na ok 15min, ale 2 to żadne ogrzewanie.

Co prawda grzeje od 2miesięcy no i te mrozy 15- , ale coś nie tak

Jak głośno wam pracuje spręzarka bo dla mnie za głośno troche.

Jaki macie rozdzielacz wody na podłogówke ja mam Gorgiela i ustawiony na ok 1/1,5lit/min czy to za duzo czy za mało?

no właśnie ten reku nie daje mi spać.Jeden z kanałów wywiewnych "poci się " i troszkę leje się z niego.W ogóle mam spartoloną instalację.Nie dopilnowałem tego.Straty są.

Aż mi się nie chce wierzyć w te 10 stopni.... bo wtedy sprawność miałbyś na poziomie ok. 64% - a to dość mało, więc jeśli montowała Ci firma to reklamuj, natomiast jeśli montowałeś sam - to jest problem - choć można go rozwiązać :p

- docieplić dodatkowo kanały (jeśli posadowienie reku masz w nieocieplonym miejscu)

- sprawdzić szczelność instalacji

- jeśli montopwałeś sam reku, to możesz mieć odwrócony ciąg wirnika i poprzez jego małą wydajność tracisz na sprawności odzysku :p

P.S. Ale dalej Ci zazdroszke osiągów Ziriusa :wink:

• 4 weeks później...

Witam!

Ja też dorzucę swoje 3 grosze ;)

Mam Ziriusa m2-7 - na dom, gdzie grzeję 220 m2 podłóg ;) 4 osoby.

Mieszkamy od sierpnia 2008 więc to drugi sezon.

Nie mam podlicznika, więc nie wiem ile zużywa sama pompa, ale prąd za cały dom płaciłem w okresie niegrzewczym 450 zł, teraz 550 zł.

Wszystko jest na prąd - nie mamy gazu. Ponad zwykłe wyposażenie domu - na stałe włączona jest dodatkowa duża zamrażarka i hydrofor (1kW).

Jak dla mnie OK, zwłaszcza, że w Krakowie płaciłem więcej czynsz + prąd za kilkukrotnie mniejszą powierzchnię :lol:

Ogrzewanie teraz włączone na stałe - w okresie przejściowym pompka obiegowa C.O. chodzi na sterowniku czasowym (takim za 20 zł z marketu) wymuszając obieg tylko w taniej taryfie.

Pompka cyrkulacji CWU chodzi też na czasówce, ale ustawiona tak, aby chodzić wtedy gdy jesteśmy w domu (np. cały weekend....), a za komfort się płaci...

Generalnie mam wrażenie, że dużo więcej grzania potrzebuje CWU niż CO.

Co do spadku terenu i braku powrotu oleju - to przecież chyba nikt nie ma pompy na poziomie kolektora? Zwykle zapewne dużo wyżej (np. na poziomie 0, a kolektor -80 cm), albo niżej - jak ja (w piwnicy na -250 cm) - więc jaki wpływ może mieć spadek o kilkanaście cm na samym kolektorze?

Witam!

Ja też dorzucę swoje 3 grosze ;)

Mam Ziriusa m2-7 - na dom, gdzie grzeję 220 m2 podłóg ;) 4 osoby.

Mieszkamy od sierpnia 2008 więc to drugi sezon.

Nie mam podlicznika, więc nie wiem ile zużywa sama pompa, ale prąd za cały dom płaciłem w okresie niegrzewczym 450 zł, teraz 550 zł.

Masz na myśli 550 zł za 2 miesiące czy za miesiąc?

ja mam 120m2, pompa m2-5 i wychodzi mi 9kwh na dobę.temp w domu 22 st.

Jak byś załączył grzałkę na dobę to sprawdzisz jaki masz COP i faktyczne zużycie strat cieplnych domu.

Może się skusisz ? :wink:

Wynik bardzo dobry, gratuluję !

mam 20cm styro 0.031, wełna 30 -0,035 plus w części nieużytkowej 15cm.do tego płyta fundamentowa na 20cm styropianie.

dziś pompa pracowała 13.30-15.30 i zużyła 2kwh.przez noc 7kwh.podłogówka nie pracowała przez cały dzień.temp spadła o 0,5st

mówisz o włączeniu grzałki tej dogrzewającej czy samej pompy tak zeby pracowała przez 24 godz?

jak to policzyć?gdzieś kiedyś wiedziałem ale zapomniałem.chodzi stosunek zużytej energi przez pompę do czego???

pozdr :lol: :lol: :lol:

Troszkę chyba przesadzasz z tymi parametrami pracy pompy - skoro pompa pobiera 1,74KW dla tem 0/50 to dla ciebie wychodzi przy 2 godzinach pracy ok.3,4kw.

nowaogrodniczka a jak u ciebie?

Jeśli dalej cieniutko to się nie przejmuj w następnym roku pompa będzie załączać się dużo rzadziej :p Kup i podłącz sobie auraton - napewno Ci pomoże obniżyć koszty.

ale co w takim razie da mi grzanie grzałką?przecież COP to praca sprężarki.

z tego co wiem nie za bardzo można odłączyć sprężarkę.ale popytam.interesuje mnie jaka jest sprawność.

jak to policzyć?

Jest troszkę "oszczędniejszy" sposób na obliczenie COP.

Musisz wyłączyć wszystkie urządzenia elektryczne w domku - obniżyć temp. wody na buforze do ok. 30 stopni, następnie włączyć PC na równe 60 minut i sprawdzić przyrost temp CWU oraz jaki masz poór prądu w tym czasie.

Edytowane przez kerado28

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Mam dom 200m2 pompa m2-11 zbiornik 500l, wszędzie podłogówka, na zbiorniku jak ustawie od 5 w góre to spręzarka chodzi bez przerwy do podłogówki podaje wode o tem. 25/26stC co jest troche za mało bo zimno w chałupie, na sterowniku ustawione 35st ale nie może tego osiągnąc i chodzi chodzi... , jak zmniejsze na zbiorniku do 2/3 to chodzi ok 20min i staje na ok 15min, ale 2 to żadne ogrzewanie.

Co prawda grzeje od 2miesięcy no i te mrozy 15- , ale coś nie tak

Jak głośno wam pracuje spręzarka bo dla mnie za głośno troche.

Jaki macie rozdzielacz wody na podłogówke ja mam Gorgiela i ustawiony na ok 1/1,5lit/min czy to za duzo czy za mało?

I jak pracuje Tobie teraz pompa ?

Mam nadzieję, że już się polepszyło :wink:

• 2 weeks później...

Jestem przed wyborem źródła ogrzewania. Wszystko pod pompę ciepła przygotowane min. podłogówka w całym domu

( rurki pex rozstaw co 12,5 cm ). Brakuje jeszcze trochę pewności i gotówki :). Ale jak widzę nową pompę Zirius to coraz bardziej skłaniam się do tego wyboru.

U mnie byłaby M2 -11. Skłaniam sie do tego co napisał Marcinn73, powołajny grupę zainteresowaną zakupem. Może dostaniemy rabat.