sSiwy12 19.03.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Dopowiem: - ta pompa, to pompa z bezpośrednim skraplaniem i parowaniem, - nie posiada klasycznego wymiennika w skraplaczu, tylko skraplacz bezpośrednio ogrzewa wodę w zasobniku, - grzanie CWU jest przepływowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 19.03.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 dom jest dobrze docieplony np Uściany =0,1 a kąpiele są gorące 28st to pkt pracy pc a nie temp wody w zbiorniku , która wynosi w górnej warstwie 90-95st temp w pomieszczeniu to 21-22 stopnie nadal nie wiem jak sterowa ... Samo U ściany to nie wszystko.Jeżeli za tym cała reszta w odpowiednich proporcjach tak dobra, to pewnie dom pasywny. Rozumiem,że te 80zł/miesiąc to średnia z wrzesniem/pażdziernikiem. Wynik rewelacyjny przy takiej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 07.04.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Dziś otrzymałem informację od Pana Kołodzieja, że z dniem 1 maja podobno ceny zestawów pomp Thermogolv Zirius mają wzrosnąć - między 600, a 1200 zł netto na zestaw. Niedługo pojawi się aktualizacja na ich stronie internetowej. Czy ktoś dołącza się lub odłącza od grupy zakupowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 14.04.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 No i aktualizacja się pojawiła... Ceny wzrosły...http://www.thermogolv.com/cennik,pompa_ciepla_z_320,500_litrowym_zbiornikiem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 19.04.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Przepraszam wszystkich zainteresowanych zebraniem grupy zakupowej - ale zdecydowałem się na innego producenta pompy. Jeśli ktoś chciałby poprowadzić ten pomysł - to proszę o maila - wyślę info nt zainteresowanych osób.Pozdrowienia serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Set7x7 15.05.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Cześć, ja jestem zainteresowany zakupem. Próbowałem jakiś czas temu psać do Ciebie na PW ale miałeś zapchaną skrzynkę. Mogę pociągnąć temat zakupu zbiorowego. A na co się ostatecznie zdecydowałeś jeśli można zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 16.05.2010 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Witam My też jesteśmy zainteresowani ( 2 osoby ) Set7x7 jakiej mocy pompą jesteś zaintereesowany ( dom jakiej wielkości ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Set7x7 16.05.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Cześć, Domek 140m2 użytkowej. Pompa zaoferowana mi to Zirius M2-9 (scroll). Rozmawiałem już z Thermogolv i przy większym zakupie zmniejszają się koszty transportu stąd rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 22.07.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Rozmawiałem z Panem Tomaszem Kołodziejem i.......faktycznie sprawia wrażenie specjalisty i mówił bardzo rozsądnie bez "naciągactwa". Wszystko wygląda super bo mój nieduży lasek (raczej zagajnik) jest podobno do "ogarnięcia" kolektorem poziomym bo kolektor układa się na głębokości 80cm (osiemdziesiąt cm) i przy drzewkach można delikatnie kopać ręcznie. PytanieJak to możliwe, że wszyscy kopią na 180cm a tu na 80??? Czy to kwestia bezpośredniego parowania czy co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Observer27 19.10.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam. Mam pompę M2-5 od roku i mogę co nieco na ten temat powiedzieć. Też się zastanawiałem na poczatku, dlaczego nie 2 m i głębiej jak mi to mówili inni producenci, którzy polecali swoje pompy. Przeanalizowałem duzo ofert, dostawałem konkretne kosztorysy na wykonanie instalacji PC do mojego domu-to podawali, że potrzeba nawet do 800 m kolektorów w ziemi z glikolem na głebokość nawet 2,5 m. Na taką głębokość zryć działkę to sobie nie wyobrażam, ale pomijając te techniczne aspekty, po co decydować się na takie rozwiązania, jak można zakopać kolektory w ziemi na 1m i to w zupełności wystarcza-właśnie tak mają pompy Zirius i ja tak mam. W największe mrozy w styczniu, lutym pompa nieźle dawała sobie radę-grzałka ani razu mi się nie włączyła, prawdę mówiąc to w całym sezonie w ogóle mi sie nie włączyła. Sprawność pompy w styczniu wynosiła ok.5, mierzyłem ja też w sierpniu to było ponad 6, tak więc myślę, że jest to rewelacja. Ale jeszcze jedna WAŻNA UWAGA-wszystko zależy od rodzaju gruntu w jakim są kolektory. Jeśli grunt jest lekki, lub ziemia piaszczysta pompę mozna sobie odpuścić. W moim przypadku grunt jest gliniasty, ciężki, ciągle mokry-dlatego sprawnośc pompy mam tak wysoką. W sumie choć cała ta instalacja nie była tania, nie traktuję tego jako wydatek, ale jak inwestycję. Nie mówiąc juz o wygodzie, komforcie, i że jest to zupełnie bezobsługowy system ogrzewania. A dodając do tego koszty ogrzewania-to myślę, że człowiek jeszcze długo nie wymysli czegos lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 19.10.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Ale jeszcze jedna WAŻNA UWAGA-wszystko zależy od rodzaju gruntu w jakim są kolektory. Jeśli grunt jest lekki, lub ziemia piaszczysta pompę mozna sobie odpuścić. Bez przesady - można przewymiarować kolektor poziomy, nie mówiąc już o tym, że można zrobić kolektor pionowy. Są na forum osoby, które mają pc przy piaszczystym gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 19.10.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Observer27, dzięki za świeże dane. Ja też zdecydowałem się na Ziriusa. Montaż ma być lada moment. U mnie też jest grunt gliniasty. Woda na głebokości ok 1m. Dobrana pompa to M2 -11 ( ok 220 m 2 ) pod podłogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Set7x7 04.11.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Nadal zastanawiam się nad pompą i mam pytanie do użytkowników Ziriusa M2. Chodzi o ogrzewanie CWU. Czy te 12l / min pozwala na komfortowe wykąpanie się 5 osób (powiedzmy 1 wanna, 2 prysznice) a po godzinie następne 2 prysznice? Czy wody do kąpieli jest wystarczająca ilość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 13.01.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 też bym chętnie poznała odpowiedź na to pytanie ...btw - nie ma chętnych na zbiorowy zakup Ziriusa w 2011? w sumie ja na 80% sie zdecyduje na tę PC, rozpatruje jeszcze IVT i PPC bo też mają dobre oferty cenowe, ale z kolei nie wiem jaka tam jakość serwisu i montażu a tu widać ze nie będą się na mnie uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Set7x7 24.01.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 też bym chętnie poznała odpowiedź na to pytanie ... btw - nie ma chętnych na zbiorowy zakup Ziriusa w 2011? w sumie ja na 80% sie zdecyduje na tę PC, rozpatruje jeszcze IVT i PPC bo też mają dobre oferty cenowe, ale z kolei nie wiem jaka tam jakość serwisu i montażu a tu widać ze nie będą się na mnie uczyć Jesteś nadal zainteresowana zakupem grupowym? bo ja tez się poważnie nad tą pompą zastanawiam i gdyby jeszcze cena była niższa pewnie bym ją kupił. Mam zamiar instalować w czerwcu-lipcu 2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzikman 25.01.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 ja też jestem zainteresowany zakupem zbiorowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejti30 31.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jesteś nadal zainteresowana zakupem grupowym? bo ja tez się poważnie nad tą pompą zastanawiam i gdyby jeszcze cena była niższa pewnie bym ją kupił. Mam zamiar instalować w czerwcu-lipcu 2011. Ja jeszcze myślę, waham się między nią a PPC, a niestety jestem uziemiona w domu do połowy kwietnia więc nawet nie mogę wyruszyć na bezpośrednie spotkanie z dostawcami, co by mi pozwoliło podjąć decyzję. W każdym razie montaż sierpień/wrzesień u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asphodel 11.02.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Witam wszystkich. Jestem wstępnie zainteresowany grupowym zakupem pomp ciepła Zirius. Najkorzystniej byłoby dla mnie w drugiej połowie roku, najlepiej sierpień-wrzesień, bo do tego czasu chyba uda mi się przygotować (a najpierw wybudować) kotłownię i generalnie pozamykać wszystkie inne konieczne etapy budowy (obecnie jestem na etapie robienia stropów). Poza tym, wydaje się, ża obecnie czas gra na korzyść kupującego pompy ciepła, bo jest szansa na dopłaty do pomp ciepła, może jeszcze w tym roku. Nie będę jednak na nie czekał w nieskończoność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Madzia__ 18.04.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witajcie. Jestem juz prawie zdecydowana na tą pompę. Czy zrealizowaliście zakup grupowy? Jeśli nie, chciałabym się przyłączyć. Chciałabym wkrótce złożyć zamówienie, planuję montaż w okresie sierpień-wrzesień.Bardzo proszę o informację zwrotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 08.12.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 pododnosze temat, uzytkownicy tej pompy- jestescie zadowoleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts