monesti 25.05.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Ja wraz z mężem jestem wstępnie zainteresowana. Na jaki rabat można liczyć i ile osób trzeba uzbierać?Narazie proszę jednak nie brać nas pod uwagę - pytam teoretycznie, gdyż jeszcze nie wiem na jaką pompe się zdecydujemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 25.05.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam wszystkich zainteresowanych zakupem pompy ciepła Thermogolv. Szukam chętnych do "wspólnego" jej zakupu, aby uzyskać jak największy rabat. Im więcej kupujących tym większe możliwości negocjacji ceny. My będziemy instalować pompe na zime. Pozdarwiam wszystkich zainteresowanych No właśnie - wracając do tytułowego pytania - czy są inni chętni na pompę Zirius? może znowu warto zawalczyć o jakiś rabat? Ja też jestem zainteresowany - problem w tym, że dopiero za rok będzie możliwość zainstalowania pompy u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj_tech 25.05.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Ja rowniez rozwazam ta pompe ciepla. Jednak ostatnio przy okazji dyskusji z inna firma oferujaca rowniez pompy z bezposrednim parowaniem dowiedzialem sie za na mojej dzialce nie jest mozliwe polozenie kolektora. Chodzi o to ze dzialka nie jest plaska, ma spadki w dwoch kierunkach. Roznice poziomow na krancach dzialki sa ok 1.5m. Czy takie uksztaltowanie terenu faktycznie eliminuje ten typ pomp ciepla ? Instalator powiedzial ze taki spadek terenu uniemozliwi prawidlowy obieg oleju w kolektorze. Argumentacja wydaje mi sie logiczna, tylko ze np. jak pytalem o oferte z Thermogolv to nikt slowem nie zapytal o uksztaltowanie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 25.05.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Instalator powiedzial ze taki spadek terenu uniemozliwi prawidlowy obieg oleju w kolektorze. Argumentacja wydaje mi sie logiczna, tylko ze np. jak pytalem o oferte z Thermogolv to nikt slowem nie zapytal o uksztaltowanie terenu. Zirius z Thermogolv pracuje na freonie, a freonowi wsio rybka czy ma po płaskim czy pod górkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj_tech 25.05.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Zirius z Thermogolv pracuje na freonie, a freonowi wsio rybka czy ma po płaskim czy pod górkę Tylko tu chyba nie chodzi o czynnik roboczy tylko o to ze wraz z czynnikiem roboczym w kolektorze krazy olej sprezarki. Instalator powiedzial ze olej zbierze sie w najnizszym punkcie kolektora i zrobi "korek". Teraz to juz mam troche metlik.... Chyba napisze jeszcze w dziale o pompach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.05.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Zirius z Thermogolv pracuje na freonie, a freonowi wsio rybka czy ma po płaskim czy pod górkę Freonowi jest faktycznie wszystko jedno. Jednak razem z freonem w obiegu chłodniczym zawsze krąży pewna ilość oleju. Przy znacznych spadkach terenu olej ten może zbierać się w najniższym punkcie wymiennika gruntowego i po pewnym czasie moze zabraknąć go do smarowania sprężarki . Zapytaj sprzedawcę jak ten problem mają rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj_tech 25.05.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzieki HenoK. Czyli faktycznie nie jest to obojetne na jakim terenie ulozony jest kolektor... . To co napisales dokladnie pokrywa sie z tym co mowil mi instalator. Powiedzial ze kolektor plaski tak ale tylko solankowy.. Kurcze a juz myslalem ze problem pompy ciepla mam rozwiazany... Dzieki za informacje, wysle jeszcze maila do Thermogolv ... zobaczymy co na ten problem oni odpisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 25.05.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzieki HenoK. Czyli faktycznie nie jest to obojetne na jakim terenie ulozony jest kolektor... . To co napisales dokladnie pokrywa sie z tym co mowil mi instalator. Powiedzial ze kolektor plaski tak ale tylko solankowy.. Kurcze a juz myslalem ze problem pompy ciepla mam rozwiazany... Dzieki za informacje, wysle jeszcze maila do Thermogolv ... zobaczymy co na ten problem oni odpisza. Też sądzę, że warto jeszcze popytac w Thermogolv. Z tego co widzę to raczej wiedzą, o czym mówią - i możesz liczyć na szybką odpowiedź. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Observer27 01.07.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Witam wszystkich zainteresowanych zakupem pompy ciepła Thermogolv. Szukam chętnych do "wspólnego" jej zakupu, aby uzyskać jak największy rabat. Im więcej kupujących tym większe możliwości negocjacji ceny. My będziemy instalować pompe na zime. Pozdarwiam wszystkich zainteresowanych No właśnie - wracając do tytułowego pytania - czy są inni chętni na pompę Zirius? może znowu warto zawalczyć o jakiś rabat? Witam. Ja tez jestem zainteresowany kupnem pompy Zirius M2-5. Termin, żeby juz ją zainstalować to sierpień więc czasu niewiele. Czy są inni chętni do wspólnego zakupu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 19.07.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Proszę o radę użytkujących już PC Zirius - czy instalowali od razu regulator pogodowy i termostat pokojowy czy sterują pompą w jakiś inny sposób. Mi zależy oczywiście na użytkowanie w większości II taryfie - i zastanawiam się czy ten regulator jest potrzebny?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedziPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 20.07.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Proszę o radę użytkujących już PC Zirius - czy instalowali od razu regulator pogodowy i termostat pokojowy czy sterują pompą w jakiś inny sposób. Mi zależy oczywiście na użytkowanie w większości II taryfie - i zastanawiam się czy ten regulator jest potrzebny? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam Podnoszę ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavciok 21.07.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Jestem wstępnie zainteresowany kupnem PC Zirius.Czy ta nowa grupa już się zebrała?Kto jest gospodarzem grupy kupujących?Proszę o więcej informacji dotyczących rabatu i realizacji na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.07.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Proszę o radę użytkujących już PC Zirius - czy instalowali od razu regulator pogodowy i termostat pokojowy czy sterują pompą w jakiś inny sposób. Mi zależy oczywiście na użytkowanie w większości II taryfie - i zastanawiam się czy ten regulator jest potrzebny? Regulator pogodowy - nie mam i jakoś mi to nie przeszkadza Termostat pokojowy - tak, właśnie po to by wymusić grzanie w II taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 12.08.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witam, Czy mogę prosić o kontakt to wspominanego tutaj pana Tomasza? Chciałbym popytać co nieco w sprawie pompy M2. A do użytkowników tej popularnej pompy - czy jesteście z niej zadowoleni? Czy ma ją może ktoś w wersji mocno niedowymiarowanej jeśli chodzi o moc? Mam mało miejsca na działce więc w grę wchodzi albo niskiej mocy, niedowymiarowana pompa z bezp. parowaniem albo kolektory pionowe. PozdrAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 12.08.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Czy mogę prosić o kontakt to wspominanego tutaj pana Tomasza? Że tak powiem http://www.thermogolv.com/kontakt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tecumseh 23.08.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Witam, ja też próbuje od kilku tygodni zgłębić wiedzę związana z pc, w tym szczególności z pompami z poziomym, dolnym źródłem. Mam wrażenie, że jest sporo informacji ale są one bardzo nieuporządkowane i przez to trudne do porównania. Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się za jakimś zestawieniem porównawczym , pozwalającym średnio zaawansowanemu , przyszłemu użytkownikowi rozeznać się w temacie. Po za tym mam wrażenie że "każda kurka swoje piórko chwali" przez co większość opinii jest nie reprezentatywna. Co sadzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 24.08.2009 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 ja też próbuje od kilku tygodni ........ Tak krótko? Ja pompę wybierałem prawie rok, 4 razy w Jaśle byłem bo ciągle miałem jakieś wątpliwości Po za tym mam wrażenie że "każda kurka swoje piórko chwali" przez co większość opinii jest nie reprezentatywna. Jak najbardziej. A ilu jest tutaj takich co nie mieli i nie mają a wiedzą że nie dość iż jest to źródło chorób wszelakich to jeszcze nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.09.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 HenoK, czy spadek w jedną stronę, mniej więcej 13-15cm/1m kwalifikuje się pod znaczny?O to bym raczej zapytał producenta danej pompy ciepła. Moim zdaniem jest to wystarczający spadek. Rozumiem, że najniżej w tym układzie jest pompa ciepła (do niej ma spływać olej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.09.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 HenoK, czy spadek w jedną stronę, mniej więcej 13-15cm/1m kwalifikuje się pod znaczny?O to bym raczej zapytał producenta danej pompy ciepła. Moim zdaniem jest to wystarczający spadek. Rozumiem, że najniżej w tym układzie jest pompa ciepła (do niej ma spływać olej). Producent napisał: "W przypadku działek ze spadkiem rury kolektora układa się równolegle do spadku zbocza. O tym krążącym oleju można by już napisać bardzo gruba książkę. Jest to nieprawda w przypadku tak dobranego kolektora ziemnego. Zjawisko takie może teoretycznie wystąpić w przypadku eksperymentów z długością i średnicą rurki czyli z tzw. "samoróbką"." Jeżeli uważasz opinię producenta za wiarygodną, to ja nie widzę problemu. Na wszelki wypadek zajrzyj jednak tutaj : http://forum.muratordom.pl/post3074566.htm#3074566 http://forum.muratordom.pl/post3074867.htm#3074867 wracając do bezpośred. i tych w 68,8% za małych parowników... wiadomo że tam parownikiem jest kolektor i jego dobór decyduje o powodzeniu i tak się zastanawiałam ......pewnie że jest rózny czynnik i inny termodynamicznie i musi być dobrany do danej PC ale np. . M2 do 7 daje 3X 60 mb kolektora ...CK ( nie ma 7 ..ma tylko 6 i 10 ..i do np. 10 kW daje 5 nitek po 75m .........do 6 kW 3 nitki ...czyli liczmy do 7 kW że daje 3,5 -4 nitki ( srednia ) po 75 metrów czyli 262,5 - 300 mb....a Themogol 180 mb...przyznać trzeba że to trochę różnica ...zaznaczam że nie wiem jak to się przekłada bo to wyższa fizyka ...i trzeba byłoby się zagłębić ...chociaż jest do policzenia ........ Temat ten wiąże się ze wspomnianym wcześniej powrotem oleju do sprężarki. Powrót oleju limituje długość pętli. Ilości pętli tak że nie można zwiększać dowolnie, bo problemem będzie równy podział czynnika pomiędzy poszczególne pętle. To prowadzi właśnie do ograniczania parownika pompy ciepła. Przy gruncie o dobrym przewodnictwie cieplnym nie jest to problem (grunty zwięzłe o dużej wilgotności). Przy dużym oporze cieplnym gruntu (np. suche piaski) staje się to dużym problemem. Dlatego pompy ciepła z pośrednim parowaniem są bardziej uniwersalne - można je dostosować do bardzo różnych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaogrodniczka 13.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Mam pytanie do użytkowników pompy Zirius - mamy domek 110mkw i pompe Zirius 5,5KW założoną w tym roku, proszę o rade w jaki sposób najlepiej ustawiać prace pompy aby wychodziło najekonomiczniej. Narazie mam w domku 19,5 - 21 stopni i zużycie prądu na PC jest ok.32-36 Kwh - czyli ok. 16-18 zł dziennie. Pompa chodzi już ok. 4 miesiące - więc troszkę mnie już kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts