Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

patrykos2005

Recommended Posts

Masz tam w tym buforku grzałkę, nie wiem jak to zrobić ale można chyba sprężarkę odłączyć ?

Niech sobie pochodzi 24 godziny na podgrzewaniu, mocy powinno wystarczyć.

Chyba że Ci szkoda tych 20 zł ? :wink:

PS. Liczy się ilośc Kw a nie koszt, zapomnij o tym że masz 2 taryfy :lol:

ale co w takim razie da mi grzanie grzałką?przecież COP to praca sprężarki.

z tego co wiem nie za bardzo można odłączyć sprężarkę.ale popytam.interesuje mnie jaka jest sprawność.

jak to policzyć?

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj przestawiłam mieszcacz i sterownik, spisałam licznik o 23.00 i dzsiaij o 9.00 i po 10h pracy wyszło 16Kwh :cry:

wg mnie nie jest tak zle:)

rafal

Uważasz, że nie jest źle? W ciągu 10 godzin 16Kwh, czyli w ciągu doby ok. 34-36Kwh x 0,49= ok. 17,50z/dziennie :cry:

Dom 110 mkw docieplony 20cm styroopianu na ściane, na podłoge 10 cm styropian, strop 10cm + krokwie 20cm wełny.

Kolektor zakopany w glinie - mamy gliniastą dziełke.

Uważasz, że nie jest źle? W ciągu 10 godzin 16Kwh, czyli w ciągu doby ok. 34-36Kwh x 0,49= ok. 17,50z/dziennie :cry:

Dom 110 mkw docieplony 20cm styroopianu na ściane, na podłoge 10 cm styropian, strop 10cm + krokwie 20cm wełny.

Kolektor zakopany w glinie - mamy gliniastą dziełke.

ale to co PC pracuje Ci 24h na dobe? chyba nie bardzo to mozliwe?

u mnie na ta pogode wystarcza okolo 10-12 godzin pracy czyli mieszcze sie w taniej taryfie

w wieksze mrozy PC zaczyna pracowac dluzej

pozdr

rafal

Właśnie rozmawiałam z zaprzyjaźnionym elektrykiem i mówił, że może mi wstawić ogranicznik czasowy z przekaźnikiem, który będzie załączał pompe wtedy kiedy ja chcę, a nie kiedy ona chce. :wink:

Czy wy także macie tak to rozwiązane??

Cześć,

Chyba chcesz trochę przekombinować, to ma być ciepło tak jak ustawisz, czy pompa ma tylko trochę podgrzać powietrze w domu (będzie zimno) ?

Przecież to Twój pierwszy sezon, z tego co ludzie piszą to każdy płaci słono za pierwsze ogrzewanie, jak domek odda wilgoć z budowy powinno być lepiej.

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym z pracy, który w zeszłym roku odpalił pompę ciepła (woda-woda), po pierwszych 3 miesiącach zapłacił .... 2800 zł za prąd.

W tym roku wychodzi mu ok. 450 zł na miesiąc więc jest lepiej.

U mnie pompa działa od dwóch tygodni (miał być Zirius jest jednak od polskiego producenta), trochę kombinacji było z odpowietrzaniem dolnego źródła, przestoje dobowe w pracy pompy itp., zużycie na dobę wychodzi od 22 do 32 KW. Dom 129 m2 użytkowej (po podłogach z ogrzewaniem 167 m2). Mam nadzieję, że jak wszystko się ustabilizuje to 20 KW na dobę będzie dobrym wynikiem.

Pozdrawiam - Daniel

z tego co wiem nie za bardzo można odłączyć sprężarkę.ale popytam.interesuje mnie jaka jest sprawność.

jak to policzyć?

No przecież chcesz poznać COP, to jest Twoja sprawność a poznasz go sprawdzając ile zużyjesz energii przy sprawności 100 % czyli dzięki grzałce !!!

Jak Ci wyjdzie COP 4 to będziesz miał sprawność 400 % !

Tam są bezpieczniki, do grzałki inny ( pewnie Ci proponowali wyjąć :) ) i do sprężarki też powinien być.

przecież jak będzie grzał wodę w zasobniku grzałką to będzie COP=1.

Tak, to jest oczywiste !

Ale skąd mamy wiedzieć że pompa pracuje z COP'em 4 a nie 2 skoro nie wiemy jakie straty ma dom ?

Przełączenie na grzałkę przez 24 godziny pokaże te straty i pozwoli określić COP a co za tym idzie sprawność układu !

jak to policzyć?

No przecież chcesz poznać COP, to jest Twoja sprawność a poznasz go sprawdzając ile zużyjesz energii przy sprawności 100 % czyli dzięki grzałce !!!

Jak Ci wyjdzie COP 4 to będziesz miał sprawność 400 % !

Tam są bezpieczniki, do grzałki inny ( pewnie Ci proponowali wyjąć :) ) i do sprężarki też powinien być.

ale do jakiej temp nagrzać grzałką?

Właśnie rozmawiałam z zaprzyjaźnionym elektrykiem i mówił, że może mi wstawić ogranicznik czasowy z przekaźnikiem, który będzie załączał pompe wtedy kiedy ja chcę, a nie kiedy ona chce. :wink:

Czy wy także macie tak to rozwiązane??

Mam identyczną sytuację - pierwszy rok musisz pocierpieć - na dom o powierzchni 110mkw powinnaś mieć pompe 11kw w pierwszym sezonie grzewczym :D Za rok wszystko się ustabilizuje - głowa do góry :wink:

Edytowane przez kerado28

Generalnie grzejesz bufor 750 L do 60-70 stopni, reszta cię nie interesuje bo mieszacz dobiera temp. zasilania .

A tak z ciekawości, jaki masz rozstaw rur w podłogówce i jaką temp zasilania przy dzisiejszym 14 stopniowym mrozie ?

bufor mam 500l,

rozstaw co 10cm, temp zasilania -na podłogówkę wychodzi 28-30st.Temp. w domu 21st cały czas.

zużycie przy -13st na dobę wychodzi 14kwh.Ile godzin pracuje nie wiem.Ustawiam na grzanie 22-6 i 13.30-15.30 a kiedy ona pracuje to nie mam pojęcia.

Jezeli masz M2-5 o mocy 1,74 kw to skoro zużyła 14 kwh to musiała pracować 14/1,74=8 godzin. Bardzo dobry wynik. Masz chyba dobre warunki gruntowe?

Masz wszędzie rozstaw rurk co 10 cm?

tak,mam niezłe warunki-glina wszędzie.wszedzie mam co 10cm.

przy -17st zużycie 16kwh.

nawiew reku - +10st przy -11st na zewnątrz.

Żona się śmieje że latam jak stuknięty z termometrem i i mierzę co się da :lol: :lol: :lol:

Jezeli masz M2-5 o mocy 1,74 kw to skoro zużyła 14 kwh to musiała pracować 14/1,74=8 godzin. Bardzo dobry wynik. Masz chyba dobre warunki gruntowe?

Masz wszędzie rozstaw rurk co 10 cm?

tak,mam niezłe warunki-glina wszędzie.wszedzie mam co 10cm.

przy -17st zużycie 16kwh.

nawiew reku - +10st przy -11st na zewnątrz.

Żona się śmieje że latam jak stuknięty z termometrem i i mierzę co się da :lol: :lol: :lol:

Pompa działa Tobie wyśmienicie - natomiast najprawdopodobniej na kanałach z reku gdzieś masz straty.

Edytowane przez kerado28