Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa głębinowa i włączenie do instalacji wodnej.

anetabo

Recommended Posts

Wodociąg miejski ma wiele kilometrów i panują w nim spore ciśnienia.

Nie da się go zrobić bez łączenia rur.

Rury się łączy. Dobrze zrobiona złączka nie jest "słabsza" od samej rury ani mniej trwała.

Adam M.

• 8 months później...

Witam,

chcę zrobić sobie studnie głębinową. Zamysł jest następujący.

W studni zostanie zamontowana pompa głębinowa, z której przewód zostanie doprowadzony do domu do baniaka utrzymującego ciśnienie.

chciałbym jeszcze dodatkowo poprowadzić sobie kranik przy altance i z boku domu.

Teraz moje pytanie: Jak powinno wykonać się poprawnie taką instalację?

Dodam, że aktualnie mam SSO. W domu wprowadzone dwa przewody PE do wody - jeden z wodociągów, a drugi w miejsce kranika z boku domu.

Czy mogę studnie z baniakiem podłączyć za pomocą przewodu dodatkowego, który miał iść na bok domu?

Czy doprowadzenie wody do altanki i boku domu mogę bezpośrednio zrobić ze studni za pomocą jakiegoś rozgałęźnika czy wszystko w tym momencie musiałoby wychodzić z domu?

Powiem szczerze, że nie chciałbym już tłuc chudziaka wylanego wewnątrz, żeby wypuścić rurę na zewnątrz na 1,2 metra.

Jak powinno wykonać się poprawnie taką instalację?

Nie wiem czy poprawnie ale u mnie już od ponad roku działa sobie instalacja wykonana samodzielnie - tak jak u Ciebie i ujęcie wody jest na tyły domu zrobione pomiędzy pompą a baniakiem z wodą 150l. Ważne jest tylko aby ujęcie było za zaworem zwrotnym/ anty skażeniowym chociaż u mnie są oba.

Gdy ciśnienie spadnie w baniaku załączy się wyłącznik ciśnieniowy który uruchamia pompę, gdy "nabije nastawionego ciśnienia znów czeka na spadek ciśnienia. Woda nie może wrócić do szybu studni i wyjść z instalacji z domu.

Działa to i się sprawdza.

rys - twórczy ;)

Nowy Obraz - mapa bitowa.JPG

• 1 month później...