Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym czyścić gres polerowany aby nie było SMUG??

aniakicia

Recommended Posts

ogromnie proszę o pomoc!!! Ponad 2 lata temu zakupiliśmy z mężem gres polerowany do wiatrołapu, korytarza i kuchni, oczywiście w bardzo jasnym kolorze, gdyż wówczas tylko taki według mnie wchodził w rachubę. Byłam kompletnym laikiem co do tego, że powinien on zostać zaimpregnowany, dlatego tylko fugi pomalowaliśmy Delfinem. Ale fugom też nie pomogło i z koloru jaśminu otrzymałam brudno-szary kolor (straszne). Jedynie trochę pomogło szorowanie szczotką Płytki w kilku miejscach są jak sądzę już trwale zabrudzone (rdza, plamy tłuszczu itp.). Zwracam się jednak z pytaniem czy można to czymś wyczyścić? Jeśli tak to czym i oczywiście czym później zaimpregnować? A czy fugi mogę w jakiś sposób odnowić i uzupełnić, gdyż w kilku miejscach zauważyłam ich braki??? Ogromnie proszę o pomoc

:roll:

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stosowałam już Hg, Sopro i coś tam jeszcze.. więc chyba w miarę dobre, uznane firmy.. i jakoś zadowolona nie byłam.. :roll: Niby trochę z początku coś tam pomagało, ale po kilku myciach podłogi jakby wszystko się zmywało :-? Mimo impregnacji, podłoga szybko się brudziła, brud wżerał się w pory więc dałam sobie spokój z wszelką impregnacją. Teraz po prostu częściej czyszcze "gruntownie" podłogę i marzę o wymianie gresu polerowanego z białymi fugami na jakiś gres szkliwiony z ciemną fugą :roll:

• 1 month później...

Pacjent: Arkesia satyna, gres nieszkliwiony

Historia choroby: gres położony, zafugowany, prawdopodobnie nie umyty :evil: i pociągnięty impregnatem HG

Dotychczasowe leczenie: wszystkie możliwe dostępne zwykłe środki typu Ajax, Pronto do terakoty, woda z octem, koncentrat W5, uniwersalny płyn do czyszczenia, HG czysty gres, w akcie desperacji płyn Sopro z kwasem solnym i mrówkowym - płytki niby czyste, ale te okropne smugi ani drgną

Gres na załaczonym obrazku wygląda tak samo po 15 myciach jak przed, szorowany był mopem i szczotką na kolanach, wygląda cały czas jakby na płytkach była jakas warstwa brudu, kurzu, tłuszczu, nie wiem jak to nazwać, pomiędzy tymi smugami są przebłyski ładnej czystej płytki, takiej jak powinna wyglądać.

Kazda wskazówka bedzie cenna, może ktoś z was to przerabiał i zna jakiś cudowny sposób, bu podłoga stała się czysta, bez tych paskudnych smug :cry:

z góry dziękuję

http://farm4.static.flickr.com/3482/3817378401_9731e74e39_b.jpg

Nie wiem czy to cos pomoze ale warto zaryzykowac........ tabletke do zmywarki pokruszyc i zalac ciepla, moze i nawet goraca woda........... sprawdza sie dobrze przy tlustych plamach.................. co prawda potem podloge nalezy umyc jakies dwa razy, zeby nie bylo smog.......... mam nadzieje, ze sie uda..... i milego szorowania :) :) :)

Angela, a Cię kiedyś zapytałam, jak tylko pokazałaś swoje płytki na wątku "szary gres", jak będzie z utrzymaniem tych płytek w czystości i że wyglądają na takie, co każdą smugę i ślad będzie na nich nich widać.

Eeech, to niedobrze, ze sie tak źle czyszczą . A moze spróbuj mopem i wodą z dodatkiem octu? U mnie zawsze po tym ladnie podłogi lśnią.

Mam gres na którym widać każdy pyłek i smugę. Nie da sie go umyć, no way.

Dlatego zaimpregnowałam Mapei Keraseal :

http://www.nokaut.pl/oferta/impregnat-do-plytek-keraseal-1kg.html

Zrób próbę, bo może sie nieco błyszczeć po tej akcji. Ale smug nie będzie. I ostrożnie się obchodź z nim , bo bydle żrące (i na mózg źle robi :wink: )

Asizo, on nie wygląda na trudny w utrzymaniu czystości, po prostu kafelkarze przelecieli mi impregnatem po brudnych płytkach i się wżarło :roll: teraz szukam jakiegos magicznego sposobu na usunięcie tego impregnatu

druga rzecz jaka mi przychodzi do głowy to wosk, którym płytki sa fabrycznie zabezpieczane

Asizo, on nie wygląda na trudny w utrzymaniu czystości, po prostu kafelkarze przelecieli mi impregnatem po brudnych płytkach i się wżarło :roll: teraz szukam jakiegos magicznego sposobu na usunięcie tego impregnatu

druga rzecz jaka mi przychodzi do głowy to wosk, którym płytki sa fabrycznie zabezpieczane

No tak, bezmyslność kafelkarzy. U mnie w kuchni na scianie jest biały polerowany i też mi zaimpregnowali razem ze śladami po ołówku :evil: . Na szczęscie jest w takim miejscu, ze nie widać.

Moi sie zapieraja, że czyścili - widac niedokładnie i ta impregnacja to dla nich chyba nowośc była - ciężko się było zastosowac do instrukcji i zmyć nadmiar preparatu zanim wyschnie :roll:

no nic, ostatnia nadzieja w HG odplamiacz, który podobno usuwa stare warstwy impregnacyjne - trzymajcie kciuki!!

a masz gdzieś w domu jeszcze surowy beton?ja mam jeszcze na schodach i powiedziano mi jak zniknie w domu surowy beton to będzie gucio,byc może tez byc źle wymieszana fuga i maże to to po całej podłodze.

Napisałam wczoraj maila do HG, producenta impregnatu, o dziwo dostałam dzis naprawdę fachowa i wyczerpująca odpowiedz :D

i piszę tu ku przestrodze - preparat HG IMPREGNAT nie nadaje się do gresu!!

gres powinien być impregnowany środkiem HG OCHRONA PRZED PLAMAMI

rada na mój problem to zastosowanie HG Odplamiacz, powinien on usunąć starą warstwę impregnatu i zastosowanie właściwego środka - wczoraj juz kupilismy więc dzisiaj będziemy próbowac sobie z tym poradzić :D

edit: udało się!!! :D :D :D

• 5 months później...

Witam,

czy jest jakaś możliwosć uratowania czarnego gresu polerowanego z zabrudzeń remontowych? Ekipa położyła gres nie zaimpregnowawszy go uprzednio, a następnie panowie przez 3 tyg. łazili po nim w butach i nanosili pył i inne zabrudzenia poremontowe. Szorowałam to już wszystkim co mozliwe, jakoś doszorowałam, zaimpregnowałam, ale teraz gres wyglada jakby nie był czarny tylko grafitowy, a jak przyjrzę mu się z bardzo bliska to widać powbijane w pory takie malutkie białe kropeczki - jak mniemam pyłu z gładzi lub podobnego....

Czy jest jakas szansa przywrócenia mu czarnego koloru? Jakaś pasta czy cokolwiek?? Z gory dziekuje za rady...