Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie zbiornika ciepłej wody

angelhod

Recommended Posts

hejka

mam dość starą instalację i dość stary zbiornik na wodę.... i tak sobie myślę że może by jakoś "ocieplić" czy obłożyć czymś ten zbiornik jak np wełną do izolacji kominków ...........

i pytanie jest takie czy ma to sens... i czym najlepiej to zrobić?

Ale nie napisałeś co chcesz przez to osiągnąć i w jakich warunkach to stoi.

Trociu:

teraz jest na samum dole .... obok pieca... ma ok 1.5-2m dlugosci i ok 50-70cm srednicy i jest zawieszony w powiterzu

generalnie nic sie z nim nie dzieje

a co chce osiagnac?

chce aby lepiej kondensowal cieplo i tak sobie kombinuje ze im mniej bedzie robil za "kaloryfer" to mniej bedzie wytracal cieplo a co za tym idzie to moze żadziej piec będzie go nagrzewał.......... ale to tylko moje przemyślenia jak narazie.... i dlatego was chciałbym się zapytać

Trociu:

teraz jest na samum dole .... obok pieca... ma ok 1.5-2m dlugosci i ok 50-70cm srednicy i jest zawieszony w powiterzu

generalnie nic sie z nim nie dzieje

a co chce osiagnac?

chce aby lepiej kondensowal cieplo i tak sobie kombinuje ze im mniej bedzie robil za "kaloryfer" to mniej bedzie wytracal cieplo a co za tym idzie to moze żadziej piec będzie go nagrzewał.......... ale to tylko moje przemyślenia jak narazie.... i dlatego was chciałbym się zapytać

piec będzie go rzadziej nagrzewał, ale rzadziej bedzie też nagrzewał pomieszczenie, więc bedziesz częściej palić w piecu.

Najlepiej zrób sweterek który ubierzesz zbiornikowi na lato, a zdejmować bedziesz na zimę. Są teraz takie "gąbki" do ociepleń.