Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z28 GL2 Ani i Huberta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale numer z tym wytyczeniem, gdzie ten geodeta oczy miał?! My właśnie zakupiliśmy dalmierz laserowy żeby wszystko dobrze posprawdzać (fajna zabawka) bo jakoś średnio ufam tej całej rzeszy "fachowców" - zwłaszcza po tym co na forum czytam... Tak przy okazji - mojej koleżance ekipa wybudowała dom o 1 metr szerszy bo właśnie geodeta pomylił się w wytyczaniu budynku - skapnęli się wszyscy jak im dachówki na dach brakło...

Witam serdecznie :)

Fajnie jest spotkać na forum kolejnych budowniczych z opolskiego ;) My budujemy w Tułowicach a Wy??

Co do EnergiPro to nie wiem skąd Twoje "oburzenie" tak odległym sierpniowym terminem? ......ja zgodnie z umową będę miał prąd na działce w ....maju 2009! :o no chyba, że stanie się jakiś cud.

Niezłe jaja z tą pomyłka geodety, kurcze na każdym kroku jakieś kłody pod nogami, a tym samym niepotrzebne nerwy.

Życzę powodzenia i wytrwałości, będę zaglądał do dzienniczka.

ps. z tym "oburzeniem" to oczywiście żartuję ;)

naLeśnik miło mi że zajrzałeś do mojego dzienniczka, budujemy w Kępie.

Z tą energią to faktycznie nie jest źle, w końcu kabel jest w drodze, wystarczy się przekopać. Tyle, że skrzynka stoi w innym miejscu niż powinna :evil: ale podobno to normalne i nikt się tym nie przejmuje - ani w geodezji ani tym bardziej w Energii Pro :roll:

Z tym wytyczeniem działki to też wyszło przez przypadek, bo nie miałam jednego kamienia i nie wiedziałam jak stawiać płot. A kamienia nie było, bo sąsiad wcześniej miał tam składzik drewna, więc pewnie jak przyszedł geodeta to stwierdził, że nie ma gdzie kamienia zakopać bo zawalone drewnem i odpuścił :evil:

claris może my też taki dalmierz powinniśmy kupić? :D

naLeśnik ...Z tą energią to faktycznie nie jest źle, w końcu kabel jest w drodze, wystarczy się przekopać. Tyle, że skrzynka stoi w innym miejscu niż powinna :evil: ale podobno to normalne i nikt się tym nie przejmuje - ani w geodezji ani tym bardziej w Energii Pro :roll: ....

u mnie też kabel jest w drodze, dokładnie wydawałoby się tylko przekopać, postawić skrzynkę i płacić im za zużyty prąd..... ale hola, hola, nie tak szybko ;) przepisy panie, przepisy :x

u mnie też kabel jest w drodze, dokładnie wydawałoby się tylko przekopać, postawić skrzynkę i płacić im za zużyty prąd..... ale hola, hola, nie tak szybko przepisy panie, przepisy

Nie strasz mnie :D , najpierw będzie prąd budowlany, ale mam nadzieję szybko przełączyć się na docelowy. Ostatnio trochę poczytałam na forum, że budowlany to dają szybko, a na ten mieszkaniowy to się czeka i czeka...Muszę to szybko sprawdzić.

Materiały kupuje wykonawca. Buduję z PTH 25 i na to styro 15 cm, strop monolityczny. W Ciurexie (Czarnowąsy i Prószków chyba) mieli całkiem przyzwoite ceny, ktoś na forum też ich polecał, może warto sprawdzić.

Ja mam jeszcze skrzynkę enegetyczną w innym miejscu niz na mapie :wink:

Ale co tam, nie damy się :D

ewo_b :D cena za PTH25 5,81 netto - transport po stronie wykonawcy/hurtowni, + VAT 7%.

Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy 25 a 30: na szerszej ścianie jest więcej miejsca na oparcie belek stropowych i prawidłowe zakotwienie ich oraz zbrojenie wieńca. To zalecenie mojego kierownika budowy przy terivie. Na ścianach 25 cm też kładą terivę i nic się nie dzieje, po prostu grubsza ściana daje lepsze podparcie :roll:

Okien jeszcze nie wybrałam, bo nie jestem pewna jakie mają być :oops: - rozważam likwidację okienka w pom. gosp/kotłowni i zmniejszeniu garażowych - już przeniosłam je na boczną ścianę garażu. Mam jeszcze jakieś 2-3 tygodnie na zastanawianie się, potem murują okna i będzie więcej zabawy jak pozmieniam :D Generalnie biorę pod uwagę profile Brugmann (firmy Kapica, M&S, Oknoplus) i Schucco (Młynarski, Kapica) - zaokrąglone a jak otwory będą wymurowane, to sprawdzę ceny jeszcze raz :D

Bardzo się cieszę, że kolejny taki domek będzie rósł :D

Za to u Ciebie na budowie robota pełną parą :)

Kibelek jest, a to oznacza porządną budowę !! ,...u mnie też ma być ;)

Z prądem to masz niezłe jaja, czy wiąże sie to z jakimiś dodatkowymi kosztami??

a co do przyłącza z wodą to mój hydraulik powiedział mi że mogę rurę pociągnąć pod ława fundamentową, może u Ciebie tez da sie tak zrobić i nie trzeba będzie kłuć?

Dłuższe przyłącze prądu oznacza wyższe koszty, ponieważ od skrzynki ZK ciągniemy na własny koszt - bo to droga prywatna. Akurat mam pecha, bo była planowana ta skrzynka którą miałam wrysowaną, ale w końcu EnergiaPro zdecydowała że robi co drugą i to wystarczy - a ja mam dodatkowe 20 metrów do pociągnięcia :evil:

Wodę będę miała przeciągniętą przez fundament jak go wymurują - tak ustaliłam z gościem, który to robi - bo on zawsze tak robi :roll:

Skoro woli podwójną robotę, to jego sprawa. Podobno boi się, że mu murarze zniszczą kabel :roll:

....Wodę będę miała przeciągniętą przez fundament jak go wymurują - tak ustaliłam z gościem, który to robi - bo on zawsze tak robi :roll:

Skoro woli podwójną robotę, to jego sprawa. Podobno boi się, że mu murarze zniszczą kabel :roll:

Musisz tu jeszcze brać pod uwagę na jakiej głębokości będzie przechodziła rura z woda w bloczkach fundamentowych i głębokość przemarzania!, czy to czasem nie będzie za płytko?

Musisz tu jeszcze brać pod uwagę na jakiej głębokości będzie przechodziła rura z woda w bloczkach fundamentowych i głębokość przemarzania!, czy to czasem nie będzie za płytko?

No, kurczę, o tym nie pomyślałam :oops: Dzięki za zwrócenie uwagi. Dopytam się gościa jak to zrobi. Może będzie się przekopywał pod ławą? :roll: Wysokość fundamentów to 7 bloczków czyli 98 cm + zaprawa - może wystarczy?