aniahubi 27.06.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Zapraszam do komentowania Pozdrawiam wszystkich czytających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 29.06.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Aniu, trzymam kciuki za dobre budowanie! I niecierpliwie czekam na postępy prac - wybraliśmy ten sam projekt, więc jestem osobiście zainteresowana wszystkim, co z budową Z28 GL2 związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 30.06.2008 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Claris, dziękuję za pierwszy wpis. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze będzie chciał śledzić losy mojej budowy W dzienniku umieściłam dziś zdjęcia działki, te ciekawsze czyli z budowy może zaczną się w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 07.07.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Ale numer z tym wytyczeniem, gdzie ten geodeta oczy miał?! My właśnie zakupiliśmy dalmierz laserowy żeby wszystko dobrze posprawdzać (fajna zabawka) bo jakoś średnio ufam tej całej rzeszy "fachowców" - zwłaszcza po tym co na forum czytam... Tak przy okazji - mojej koleżance ekipa wybudowała dom o 1 metr szerszy bo właśnie geodeta pomylił się w wytyczaniu budynku - skapnęli się wszyscy jak im dachówki na dach brakło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 07.07.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Witam serdecznie Fajnie jest spotkać na forum kolejnych budowniczych z opolskiego My budujemy w Tułowicach a Wy?? Co do EnergiPro to nie wiem skąd Twoje "oburzenie" tak odległym sierpniowym terminem? ......ja zgodnie z umową będę miał prąd na działce w ....maju 2009! no chyba, że stanie się jakiś cud. Niezłe jaja z tą pomyłka geodety, kurcze na każdym kroku jakieś kłody pod nogami, a tym samym niepotrzebne nerwy. Życzę powodzenia i wytrwałości, będę zaglądał do dzienniczka. ps. z tym "oburzeniem" to oczywiście żartuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 07.07.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 naLeśnik miło mi że zajrzałeś do mojego dzienniczka, budujemy w Kępie. Z tą energią to faktycznie nie jest źle, w końcu kabel jest w drodze, wystarczy się przekopać. Tyle, że skrzynka stoi w innym miejscu niż powinna ale podobno to normalne i nikt się tym nie przejmuje - ani w geodezji ani tym bardziej w Energii Pro Z tym wytyczeniem działki to też wyszło przez przypadek, bo nie miałam jednego kamienia i nie wiedziałam jak stawiać płot. A kamienia nie było, bo sąsiad wcześniej miał tam składzik drewna, więc pewnie jak przyszedł geodeta to stwierdził, że nie ma gdzie kamienia zakopać bo zawalone drewnem i odpuścił claris może my też taki dalmierz powinniśmy kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 07.07.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Witaj Aniu! Życzę powodzenia w budowaniu! Kciuki oczywiście już zaciskam i czekam na optymistyczne wieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 08.07.2008 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 naLeśnik ...Z tą energią to faktycznie nie jest źle, w końcu kabel jest w drodze, wystarczy się przekopać. Tyle, że skrzynka stoi w innym miejscu niż powinna ale podobno to normalne i nikt się tym nie przejmuje - ani w geodezji ani tym bardziej w Energii Pro .... u mnie też kabel jest w drodze, dokładnie wydawałoby się tylko przekopać, postawić skrzynkę i płacić im za zużyty prąd..... ale hola, hola, nie tak szybko przepisy panie, przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.07.2008 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 u mnie też kabel jest w drodze, dokładnie wydawałoby się tylko przekopać, postawić skrzynkę i płacić im za zużyty prąd..... ale hola, hola, nie tak szybko przepisy panie, przepisy Nie strasz mnie , najpierw będzie prąd budowlany, ale mam nadzieję szybko przełączyć się na docelowy. Ostatnio trochę poczytałam na forum, że budowlany to dają szybko, a na ten mieszkaniowy to się czeka i czeka...Muszę to szybko sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 10.07.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Z czego będziecie budować domek? masz już zamówiony materiał? jeśli tak to czy mogę zapytać gdzie kupujesz? Ps. Ty masz studzienkę w granicy działki a ja mam hydrant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 10.07.2008 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Materiały kupuje wykonawca. Buduję z PTH 25 i na to styro 15 cm, strop monolityczny. W Ciurexie (Czarnowąsy i Prószków chyba) mieli całkiem przyzwoite ceny, ktoś na forum też ich polecał, może warto sprawdzić. Ja mam jeszcze skrzynkę enegetyczną w innym miejscu niz na mapie Ale co tam, nie damy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 10.07.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Ja materiały kupuję w MB w Opolu, domek będzie z PTH 30 + 10 styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 10.07.2008 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Mnie kierownik budowy początkowo namawiał na 30, ale potem sam stwierdził, że przy monolicie to nie ma takiego znaczenia - ponoć przy stropie teriva dużo lepiej jak ściana ma 30 cm, bo wygodniej opiera się belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 15.07.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 aniahubi, trzymam kciuki za szybkie rozwiązanie problemu z granicami. Jeśli można zapytać, to proszę podaj cenę za PTH25. O co chodzi z tą cegłą 30 przy terrivie? U nas taki ma być przy pth25 i zasiałaś mi trochę niepokoju przyznam. ..zapytam też naszego kierownika.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 15.07.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Napisz proszę, na jakie okna w ostateczności się zdecydowałaś. powodzenia... my też zaczynamy, mamy PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 15.07.2008 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 ewo_b cena za PTH25 5,81 netto - transport po stronie wykonawcy/hurtowni, + VAT 7%. Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy 25 a 30: na szerszej ścianie jest więcej miejsca na oparcie belek stropowych i prawidłowe zakotwienie ich oraz zbrojenie wieńca. To zalecenie mojego kierownika budowy przy terivie. Na ścianach 25 cm też kładą terivę i nic się nie dzieje, po prostu grubsza ściana daje lepsze podparcie Okien jeszcze nie wybrałam, bo nie jestem pewna jakie mają być - rozważam likwidację okienka w pom. gosp/kotłowni i zmniejszeniu garażowych - już przeniosłam je na boczną ścianę garażu. Mam jeszcze jakieś 2-3 tygodnie na zastanawianie się, potem murują okna i będzie więcej zabawy jak pozmieniam Generalnie biorę pod uwagę profile Brugmann (firmy Kapica, M&S, Oknoplus) i Schucco (Młynarski, Kapica) - zaokrąglone a jak otwory będą wymurowane, to sprawdzę ceny jeszcze raz Bardzo się cieszę, że kolejny taki domek będzie rósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 21.07.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Za to u Ciebie na budowie robota pełną parą Kibelek jest, a to oznacza porządną budowę !! ,...u mnie też ma być Z prądem to masz niezłe jaja, czy wiąże sie to z jakimiś dodatkowymi kosztami?? a co do przyłącza z wodą to mój hydraulik powiedział mi że mogę rurę pociągnąć pod ława fundamentową, może u Ciebie tez da sie tak zrobić i nie trzeba będzie kłuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.07.2008 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Dłuższe przyłącze prądu oznacza wyższe koszty, ponieważ od skrzynki ZK ciągniemy na własny koszt - bo to droga prywatna. Akurat mam pecha, bo była planowana ta skrzynka którą miałam wrysowaną, ale w końcu EnergiaPro zdecydowała że robi co drugą i to wystarczy - a ja mam dodatkowe 20 metrów do pociągnięcia Wodę będę miała przeciągniętą przez fundament jak go wymurują - tak ustaliłam z gościem, który to robi - bo on zawsze tak robi Skoro woli podwójną robotę, to jego sprawa. Podobno boi się, że mu murarze zniszczą kabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 22.07.2008 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 ....Wodę będę miała przeciągniętą przez fundament jak go wymurują - tak ustaliłam z gościem, który to robi - bo on zawsze tak robi Skoro woli podwójną robotę, to jego sprawa. Podobno boi się, że mu murarze zniszczą kabel Musisz tu jeszcze brać pod uwagę na jakiej głębokości będzie przechodziła rura z woda w bloczkach fundamentowych i głębokość przemarzania!, czy to czasem nie będzie za płytko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 23.07.2008 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Musisz tu jeszcze brać pod uwagę na jakiej głębokości będzie przechodziła rura z woda w bloczkach fundamentowych i głębokość przemarzania!, czy to czasem nie będzie za płytko? No, kurczę, o tym nie pomyślałam Dzięki za zwrócenie uwagi. Dopytam się gościa jak to zrobi. Może będzie się przekopywał pod ławą? Wysokość fundamentów to 7 bloczków czyli 98 cm + zaprawa - może wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts