Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z28 GL2 Ani i Huberta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koza mi sie podoba i generalnie sam pomysł zrezygnowania z kominka na rzec kozy.

Koza?? a to niespodzianka zamiast kominka...dlaczego taki wybór??

To będzie długa historia :wink:

Z kominkiem kombinowaliśmy od początku. Najpierw miało być tak jak w projekcie, czyli kominek przed kominem. Niestety ten model ktory wybraliśmy (Tarnavva PPZOS 16 kW ew. Dovre 2180) za bardzo wychodził na salon w takim ustawieniu.

Potem zdecydowaliśmy się przestawić kominek obok komina, ale wlot rury dymowej został z przodu. I jak zaczęliśmy robić konkretne wyceny łącznie z wizytami na budowie okazało się, że kominek w dalszym ciągu będzie sporo wystawał, bo musi być miejsce na wykręcenie rury dymowej. I że nie do końca da się zrobić tak jak na wizualizacji - która zresztą bardzo mi się podobała.

Po rozmowach z panem G. zniechęciliśmy się jeszcze bardziej, bo twierdził że te kominki, które nam się podobają są za duże i będzie zbyt gorąco, a ponadto Tarnavva nie ma szczelnego podłączenia powietrza zew. (w co akurat nie wierzę, bo widziałam jak to jest rozwiązane) i zawarł na tę okazję idiotyczną klauzulę w umowie. Co prawda proponował inne modele, ale nam nie pasowały - cenowo :roll: albo wizualnie.

I wtedy mój mąż rzucił hasło: a może koza? Chodziło głównie o to, że ma mniejszą moc no i wymiary. I po krótkim rozeznaniu okazało się, że jest spory wybór piecyków wolnostojących, które mają szczelne podłączenie powietrza z zewnątrz (nasze podstawowe kryterium), no i każdy z nich kosztuje mniej niż kominek z obudową.

Z duszą na ramieniu spotkaliśmy się jeszcze z nasza dekoratorką - zastanawiając się, czy będzie nam próbowała wybić pomysł z głowy, czy zaakceptuje. Nie dość że przyjęła go bardzo pozytywnie, to jeszcze wysłała nas do sklepu w którym zobaczyliśmy Romotopy - świetna czeska produkcja. Są jeszcze Jotule i Dovre, ale tych nie udało nam się zobaczyć na żywo :(

na ściankę kolankową idą regipsy.....ja też myślę o takim rozwiązaniu

To był pomysł tynkarza - ponoć dzięki temu nie będzie pęknięć, co mogłoby się zdarzyć, gdyby ścianka kolankowa była otynkowana. Jest jedno ale: jeśli w jednym pomieszczeniu masz zarówno ścianę pełnej wysokości jak i kolankową -będzie uskok. Płyty są mocowane na stelażu, więc zajmują więcej miejsca niż sam tynk. U nas tak jest w pokojach dzieci - ich większą część stanowi lukarna, ale po bokach są skosy - widać to na zdjęciu z pokoju Bartka. Oczywiście nikt tego nie wziął pod uwagę przy robieniu elektryki i trzeba będzie przesunąć gniazdka, bo wychodzą równo na połączeniu ściany tynkowanej i K-G :roll:

claris - jadę zaraz na budowę to spróbuję pstryknąć dodatkowe zdjęcia pralni i pomierzę dokładnie - już po ociepleniu i z płytami. Wrzucę wieczorem, razem z wizualkami łazienki.

Ania, piękne płytki, widzę że kolor czerwony będzie przemycał się po całym domu. Szykuje się ciekawe nietuzinkowe wnętrze. Pomysł z kozą jeszcze podsyci stylizację.

Dopinam się do prośby poprzedniczkli....może podzielisz się wizualką łazieneczki :wink:

Pralnia rzeczywiście nie jest za wielka również u nas, a jeszcze nie mamy posadzek i sufitów. Prasowania sobie w niej raczej nie wyobrażam, a jeszcze ma się zmniejszyć :roll:

Dzięki za relację.

Dziewczyny, wizualki dolnej łazienki zaraz wrzucę do dziennika.

Odnośnie pralni - ma takie wymiary: przy ściance kolankowej 80 cm, w najwyższym miejscu 210 cm, głębokość 190 cm, szerokość 250 cm. Zmniejszy się o wysokość płytek - jakieś 1,5 cm no i grubość farby :D Prać się da, stojąca suszarka powinna się zmieścić, ale wtedy nie da się prasować :roll: Jak najpierw wszystko się zdejmie z suszarki, to deska się zmieści. Stać prosto da się tylko pod ścianą na której jest wejście do pralni :roll:

Mam jeszcze takie zdjęcie pralni:

http://lh5.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/Scqv2LMGm5I/AAAAAAAAC5o/eB4wHBP4f_E/s400/IMG_7715.JPG

Nowych na razie nie zrobię, bo mam zapalenie spojówek (zatarłam oczy na budowie) i nie jeżdżę tam dopóki się nie wyleczę - za dużo tam pyłu i kurzu.

To był pomysł tynkarza - ponoć dzięki temu nie będzie pęknięć, co mogłoby się zdarzyć, gdyby ścianka kolankowa była otynkowana. Jest jedno ale: jeśli w jednym pomieszczeniu masz zarówno ścianę pełnej wysokości jak i kolankową -będzie uskok.

Nie martw się Ania, nie jesteś sama z tym uskokiem. Nam z kolei fachowiec od karton-gipsów mówił, żeby nie tynkować ścianek kolankowych, ale oczywiście nikt nie pomyślał o tej różnej grubości. Mogliśmy po prostu całej ściany nie tynkować. Ale u nas to wyjdzie w sypialni i może uda mi się tam szafkę nocną ustawić, a jak nie to będę wszystkim mówić, że to taki design :oops: :lol: o ile ktoś w ogóle zauważy :wink:

Słuchajcie dziewczyny za bardzo nie kumam o co chodzi z tymi "uskokami" i rożnymi "grubościami" w przypadku nie tynkowania ścianki kolankowej

W naszym projekcie (Z28) jest dach dwuspadowy z dość dużymi lukarnami po obu stronach. Wygląda to tak, że ścianka kolankowa jest w połowie swojej długości wymurowana na pelną wysokość i w niej jest zwykłe okno.

Jedyne zdjęcie, które może coś ci wyjaśni:

http://lh3.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/ScytYiO8VyI/AAAAAAAAC6M/1fvFYt_MAok/s400/IMG_8396.JPG

Ta część, w której osadzone jest okno została otynkowana, natomiast część pod skosem (i sam skos) jest obłożona płytą na stelażu. Tynk ma 1,5 cm grubości, płyta ze stelażem - 4 cm. Stąd uskok.

Spojrzałam na twój projekt i tam raczej nie ma takiej sytuacji jak u nas, więc nie masz o co się martwić :wink:

• 2 weeks później...

**___**

_**___**_________****

_**___**_______**___****

_**__**_______*___**___**

__**__*______*__**__***__**

___**__*____*__**_____**__*

____**_**__**_**________**

____**___**__**

___*___________*

__*_____________*

_*____0_____0____*

_*_______@_______*

_*_______________*

___*_____v_____*

_____**_____**

_______*****_______

Wesołego królika co po stole bryka,

Spokoju świętego i czasu wolnego,

Życia zabawnego w jaja bogatego

I w ogóle kurcze, wszystkiego najlepszego !