naLeśnik 24.03.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Koza?? a to niespodzianka zamiast kominka...dlaczego taki wybór?? na ściankę kolankową idą regipsy.....ja też myślę o takim rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 24.03.2009 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Koza mi sie podoba i generalnie sam pomysł zrezygnowania z kominka na rzec kozy. Koza?? a to niespodzianka zamiast kominka...dlaczego taki wybór?? To będzie długa historia Z kominkiem kombinowaliśmy od początku. Najpierw miało być tak jak w projekcie, czyli kominek przed kominem. Niestety ten model ktory wybraliśmy (Tarnavva PPZOS 16 kW ew. Dovre 2180) za bardzo wychodził na salon w takim ustawieniu. Potem zdecydowaliśmy się przestawić kominek obok komina, ale wlot rury dymowej został z przodu. I jak zaczęliśmy robić konkretne wyceny łącznie z wizytami na budowie okazało się, że kominek w dalszym ciągu będzie sporo wystawał, bo musi być miejsce na wykręcenie rury dymowej. I że nie do końca da się zrobić tak jak na wizualizacji - która zresztą bardzo mi się podobała. Po rozmowach z panem G. zniechęciliśmy się jeszcze bardziej, bo twierdził że te kominki, które nam się podobają są za duże i będzie zbyt gorąco, a ponadto Tarnavva nie ma szczelnego podłączenia powietrza zew. (w co akurat nie wierzę, bo widziałam jak to jest rozwiązane) i zawarł na tę okazję idiotyczną klauzulę w umowie. Co prawda proponował inne modele, ale nam nie pasowały - cenowo albo wizualnie. I wtedy mój mąż rzucił hasło: a może koza? Chodziło głównie o to, że ma mniejszą moc no i wymiary. I po krótkim rozeznaniu okazało się, że jest spory wybór piecyków wolnostojących, które mają szczelne podłączenie powietrza z zewnątrz (nasze podstawowe kryterium), no i każdy z nich kosztuje mniej niż kominek z obudową. Z duszą na ramieniu spotkaliśmy się jeszcze z nasza dekoratorką - zastanawiając się, czy będzie nam próbowała wybić pomysł z głowy, czy zaakceptuje. Nie dość że przyjęła go bardzo pozytywnie, to jeszcze wysłała nas do sklepu w którym zobaczyliśmy Romotopy - świetna czeska produkcja. Są jeszcze Jotule i Dovre, ale tych nie udało nam się zobaczyć na żywo na ściankę kolankową idą regipsy.....ja też myślę o takim rozwiązaniu To był pomysł tynkarza - ponoć dzięki temu nie będzie pęknięć, co mogłoby się zdarzyć, gdyby ścianka kolankowa była otynkowana. Jest jedno ale: jeśli w jednym pomieszczeniu masz zarówno ścianę pełnej wysokości jak i kolankową -będzie uskok. Płyty są mocowane na stelażu, więc zajmują więcej miejsca niż sam tynk. U nas tak jest w pokojach dzieci - ich większą część stanowi lukarna, ale po bokach są skosy - widać to na zdjęciu z pokoju Bartka. Oczywiście nikt tego nie wziął pod uwagę przy robieniu elektryki i trzeba będzie przesunąć gniazdka, bo wychodzą równo na połączeniu ściany tynkowanej i K-G claris - jadę zaraz na budowę to spróbuję pstryknąć dodatkowe zdjęcia pralni i pomierzę dokładnie - już po ociepleniu i z płytami. Wrzucę wieczorem, razem z wizualkami łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 25.03.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ania, piękne płytki, widzę że kolor czerwony będzie przemycał się po całym domu. Szykuje się ciekawe nietuzinkowe wnętrze. Pomysł z kozą jeszcze podsyci stylizację. Dopinam się do prośby poprzedniczkli....może podzielisz się wizualką łazieneczki Pralnia rzeczywiście nie jest za wielka również u nas, a jeszcze nie mamy posadzek i sufitów. Prasowania sobie w niej raczej nie wyobrażam, a jeszcze ma się zmniejszyć Dzięki za relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 25.03.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 aniahubi - No i na koniec news tygodnia - nie robimy kominka, tylko piecyk wolnostojący (kozę) Fajny pomysł z tą kozą.......i ładna ta druga "kózka" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 25.03.2009 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dziewczyny, wizualki dolnej łazienki zaraz wrzucę do dziennika. Odnośnie pralni - ma takie wymiary: przy ściance kolankowej 80 cm, w najwyższym miejscu 210 cm, głębokość 190 cm, szerokość 250 cm. Zmniejszy się o wysokość płytek - jakieś 1,5 cm no i grubość farby Prać się da, stojąca suszarka powinna się zmieścić, ale wtedy nie da się prasować Jak najpierw wszystko się zdejmie z suszarki, to deska się zmieści. Stać prosto da się tylko pod ścianą na której jest wejście do pralni Mam jeszcze takie zdjęcie pralni: http://lh5.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/Scqv2LMGm5I/AAAAAAAAC5o/eB4wHBP4f_E/s400/IMG_7715.JPG Nowych na razie nie zrobię, bo mam zapalenie spojówek (zatarłam oczy na budowie) i nie jeżdżę tam dopóki się nie wyleczę - za dużo tam pyłu i kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 26.03.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Łazienka rewelacja!!!! baaaardzo mi się podoba, napisz jeśli możesz, cenę tych płytek, nie widziałam u nas ceramiki z tej firmy. Pięknie.Zdrowia ci życzę, paskudna sprawa z tymi spojówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shell 26.03.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 To był pomysł tynkarza - ponoć dzięki temu nie będzie pęknięć, co mogłoby się zdarzyć, gdyby ścianka kolankowa była otynkowana. Jest jedno ale: jeśli w jednym pomieszczeniu masz zarówno ścianę pełnej wysokości jak i kolankową -będzie uskok. Nie martw się Ania, nie jesteś sama z tym uskokiem. Nam z kolei fachowiec od karton-gipsów mówił, żeby nie tynkować ścianek kolankowych, ale oczywiście nikt nie pomyślał o tej różnej grubości. Mogliśmy po prostu całej ściany nie tynkować. Ale u nas to wyjdzie w sypialni i może uda mi się tam szafkę nocną ustawić, a jak nie to będę wszystkim mówić, że to taki design o ile ktoś w ogóle zauważy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 26.03.2009 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Przypomniało mi się odnośnie pralni: u mnie była podniesiona ścianka kolankowa - ma wysokość 3 pustaki + murłata, a podłoga (styropian+wylewka) to 8 cm. W zależności od tego wychodzi ostateczna wysokość tej pralni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 27.03.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Słuchajcie dziewczyny za bardzo nie kumam o co chodzi z tymi "uskokami" i rożnymi "grubościami" w przypadku nie tynkowania ścianki kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 27.03.2009 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Słuchajcie dziewczyny za bardzo nie kumam o co chodzi z tymi "uskokami" i rożnymi "grubościami" w przypadku nie tynkowania ścianki kolankowej W naszym projekcie (Z28) jest dach dwuspadowy z dość dużymi lukarnami po obu stronach. Wygląda to tak, że ścianka kolankowa jest w połowie swojej długości wymurowana na pelną wysokość i w niej jest zwykłe okno. Jedyne zdjęcie, które może coś ci wyjaśni: http://lh3.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/ScytYiO8VyI/AAAAAAAAC6M/1fvFYt_MAok/s400/IMG_8396.JPG Ta część, w której osadzone jest okno została otynkowana, natomiast część pod skosem (i sam skos) jest obłożona płytą na stelażu. Tynk ma 1,5 cm grubości, płyta ze stelażem - 4 cm. Stąd uskok. Spojrzałam na twój projekt i tam raczej nie ma takiej sytuacji jak u nas, więc nie masz o co się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 27.03.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ......Spojrzałam na twój projekt i tam raczej nie ma takiej sytuacji jak u nas, więc nie masz o co się martwić dokładnie teraz już wiem o co chodzi, u mnie nie ma lukarn, dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 31.03.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Aniu zastanawiałaś się możne na wyborem parapetów wewnętrznych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 31.03.2009 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Tak, wybrałam konglomerat (marmur+żywice). Rozważałam też drewniane, ale te mi bardziej pasują i wydają się mniej problematyczne. W garażu będą z płytek - tych samych co na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 31.03.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Tak, wybrałam konglomerat (marmur+żywice). ..... gdzie je kupujesz?? ps. a propos kozy...będzie robił to Pan G?....mnie on trochę zdenerwował, do tej pory nie mam wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 31.03.2009 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 W Cerpolu, na Światowida w Opolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 01.04.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Ciekawe rozwiązanie pokoju nad garażem tzn. widoczne te jętki. U mnie jest podobna sprawa, nad garażem będzie garderoba gdyby sufit dać pod jętki będzie dosyć nisko.....hmm zastanowię się. Ale trochę roboty czekałoby mnie z wyheblowaniem jętek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 01.04.2009 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 U nas dokładnie ten sam powód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 09.04.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ania, jak wygląda u was izolacja balkonu, jakie warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 10.04.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 **___**_**___**_________****_**___**_______**___****_**__**_______*___**___**__**__*______*__**__***__**___**__*____*__**_____**__*____**_**__**_**________**____**___**__**___*___________*__*_____________*_*____0_____0____*_*_______@_______*_*_______________*___*_____v_____*_____**_____**_______*****_______ Wesołego królika co po stole bryka,Spokoju świętego i czasu wolnego,Życia zabawnego w jaja bogategoI w ogóle kurcze, wszystkiego najlepszego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 10.04.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Aniu Radosnego świętowania całej Waszej rodzince życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts