Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z28 GL2 Ani i Huberta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ania, jak wygląda u was izolacja balkonu, jakie warstwy?

Izolacja balkonu jeszcze nie wygląda, będzie robiona w najbliższym czasie. Ponieważ u nas jest strop betonowy, czyli cieńszy od terivy, to mamy: 15 cm płytę betonową, na tym jest obróbka blacharska, potem przyjdzie papa w dwóch warstwach, stryrodur 3 cm, następnie wylewka i izolacja folią w płynie - ale nie wiem w jakiej kolejności :oops:

Ewo, naLeśniku, Megano - serdecznie dziękuję za życzenia :D

Przeczytałam dziennik jednym tchem :D ,ciekawa lektura.

Jeszcze pozostały komentarze do przeczytania

Zaciakawiła mnie jedna rzecz, ogrzewanie podłogowe masz w całym domu?

Bo my też takie planujemy,a przeważnie wszyscy mają częściową podłogówkę.

W związku z tym będę miała kilka pytań,jeśli pozwolisz :wink:

Aha,ale ze mnie gapa śliczny dom, i te wszystkie rekuperatory,pompy ciepła itd.

Będę wierną czytelniczką :p , pozdrawiam

Wszystkiego mnajlepszego po Świętach

Witaj Kamlotku w moim dzienniku :D Poświąteczne życzenia przesyłam :D

Dzięki za pochwały odnośnie domku :oops:

A teraz odnośnie twoich pytań: mamy podłogówkę na całości - najważniejsze to wziąć pod uwagę wysokość podłogi jak najwcześniej. Przy podłogówce musisz nawet na poddaszu mieć 3-5 cm stryropianu a na to 6-7 cm wylewki, do tego jakiś 1-2 cm na podłogę (zależy co chcesz kłaść).

Na dole będą płytki ceramiczne, na górze panele laminowane i wykladziny dywanowe przystosowane do podłogówki. Jak byś coś jeszcze chciała wiedzieć, to śmiało pytaj.

Witaj Aniu.

Czytałam gdzieś na forum muratora że robisz jakiś "błonie" na elewacji - aby zakryć skrzynki do rolet. Powiedz co to jest? Jak to wygląda? U mnie też chciałabym w jakiś sposób ukryś skrzynkę rolet ale nie mam pomysłu.

Teresko,

przy ociepleniu całej elewacji nakleję dodatkową warstwę styropianu dookoła okien grubości chyba 2 cm i szerokości ok. 10 cm - zrobię taką ramkę i pomaluję ją na inny kolor niż reszta elewacji. Dokładnie będzie to tak, że po naklejeniu 15 cm zobaczymy ile jeszcze rolety wystają i dodamy tyle styropianu, żeby zakryc całą skrzynkę rolety, a boki okien dostaną grubą ramkę.

Mam nadzieję, ze ci rozjaśniłam, jak nie to napisz - wrzucę jakieś zdjęcia/inspiracje.

Moje pierwsze pytanie: ile kosztowała podłogówka, w całości. Piec macie na eko groszek czy gazowy? Muszę się cofnąć i sprawdzić :oops:

I jeszcze sprawa rekuperatora ile kosztował?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

pozdrawiam :D

Kamlotku, grzejemy pompą ciepła, ceny podłogówki i reku wyślę ci później na priv (jak zapomnę to się przypomnij :oops: )

Z tym że cena reku ściśle zależy od kubatury domu, więc nie wiem, czy moje ceny ci pomogą, chyba lepiej jakbyś wysłała rzuty parteru i poddasza do kilku firm - w ciągu paru dni dostaniesz oferty.

Dzięki Aniu za odpowiedź. Ja marzę o podłodze z prawdziwego drewna (mój małż jest leśnikiem), ale jednocześnie chcę w salonie mieć ogrzewanie podłogowe. Niestety będę musiała wybrać coś za coś (pewnie na etapie budowy kompromisów będzie więcej).

Oglądałam niedawno płytki imitujące drewno i muszę stwiredzić, że były nawet, nawet.

Pozdrawiam - Jola :D