Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z28 GL2 Ani i Huberta

Recommended Posts

Musicie się uzbroić w cierpliwość :D

Zaraz idę postudiować sobie, może wieczorem dam radę coś wrzucić. A jest co pokazać :wink:

Ostatnio mam bardzo mało wolnego czasu - wykończeniówka wykańcza (to prawda!). Trzeba podjąć milion decyzji, najczęściej od razu...A liczenie plytek to masakra - ciekawe, czy mi się udało :roll: Układanie zaczynamy w środę.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odprowadzenie wody jest do tzw. studzienek chłonnych - od każdej rury spustowej jest najpierw 6 m zwykłej rury PCV, a potem 6 m perforowanej ułożonej spiralnie w dołku i zasypanej żwirem.

Odnośnie wiosny - ta duża wiśnia jest na działce, gdzie obecnie mieszkamy. Może jeszcze zdążymy zebrać z niej owoce 8)

Natomiast narcyzy są na nowej działce - razem z tulipanami, szafirkami, konwaliami i posadzonymi jesienią drzewkami i krzewami owocowymi.

A w następnym tygodniu biorę się za robienie trawnika - muszę wybrać wszystkie chwasty, powałkować i posiać trawę.

Jutro dzwonię do firmy od okien, żeby przyjechali i zobaczyli co sie da zrobić z drzwiami balkonowymi :roll: A że to okleina PCV może nie być ciekawie. Mam tylko nadzieję, że nie trzeba będzie całego okna wymieniać.

Witam :lol: .Pięknieje Wasza działka coraz bardziej :roll: :) .Co do okna , za szkodę powinni zapłacić ci co go uszkodzili! Tylko jak ich do tego zmusić :cry: ?

A ja mam pytanie w sprawie klinkieru na kominy. Czy to jest cegła klinkierowa pełna czy dziurawka? I ten klinkier przez Ciebie wybrany, to jest połówka? Sama muszę się rozejrzeć za klinkierem, wykonawca mówił mi o większej ilości dziurawki. A znowu ja słyszałam,że nie powinno dawać się dziurawki na kominy,bo niby w zimie jak woda powchodzi w szczeliny to rozsadzi :cry:

I bądź tu mądry, jak posiadasz niewielką wiedzę :oops: . A Tobie co poradzili?

Pozdrawiam :lol:

Witaj Kamlotku, sam komin, a raczej jego końcówka - ta co wystaje ponad dach jest z PEŁNEGO klinkieru i tylko taki może być. Nie daj się namówić na żadne dziurawki, bo kłopoty murowane :wink:

Z dziurawki i to połówki obuduję komin w pokoju - tam normalnie stoi schiedel, ale muszę go schować :D

Na ścieżkach jest wysypany kliniec - nie mam pojęcia, co to dokładnie znaczy, ale to taki grubszy żwir :oops:

Wystające przewody to oświetlenie, nawodnienia na razie nie robimy - może w przyszłym roku. Jeszcze nie jest do końca określony rozkład rabat, ogród będę tworzyła jesienią i na wiosnę (ogólny zarys).

Na razie tylko trawnik posiejemy. Chcę jeszcze teraz kupić maliny, jeżyny i borówki, reszta później.

Od sąsiadki dostałam trzmielinę na sadzonki (to co powycinała) - mam nadzieję, że choć parę się ukorzeni.

A jutro wchodzą płytkarze!

naLeśnik, dzięki za gratki :D

Odpowiadając na twoje pytania: płytę nad wykuszem mamy ocieploną z dwóch stron:

- na zewnątrz, pod wylewką jest kilka cm styropianu - muszę się dowiedzieć ile - wczoraj robili :oops:

- od strony jadalni jest 15 cm wełny + paroizolacja i to wszystko zakryte k-g

Poddasze mamy ocieplone następująco: pod sam dach 15 cm, potem pod podłogą od strychu jeszcze raz 15 cm + 10 cm - oj, cieplutko zimą będzie :wink:

Dziś nie kładą płytek, bo do 14:00 miało nie być prądu, a dziś mieli dużo docinek i szlifowania - bez szlifierki i innych takich nie daliby rady. Wrócą jutro.

Hej Aniu,

jejku jak ładnie już masz w domku :D :D :D

Wcale nie pokazało mi, że coś w dzienniku napisałaś i tylko z ciekawości zajrzałam, a tu takie widoki. Superrr :D :D

Dzięki za miłe słowa Małgosiu :D

Z powiadomieniami to juz tak jest, że jak raz przeczytasz nowy wpis bez logowania się, to potem nie dostajesz następnych powiadomień. Niedawno do tego doszłam :oops:

A u ciebie widzę, że coraz bliżej do rozpoczęcia budowy, super!

Wybierasz się w nasze okolice?

Aniu, niestety okazało się, że nie wybierzemy się ( jak na razie) w wasze okolice :(

Na dodatek od tygodnia znowu smarkam, bo wybraliśmy się tydzień temu do parku na spacer i nie zabrałam swetra/bluzy i się przeziębiłam, a organizm osłabiony po tym ja ostatnio chorowałam na zatoki i długo brałam antybiotyki, więc się nie ruszam, aż nie wyzdrowieję :(

Chcielibyśmy ( jak wszyscy :) ) już rozpocząć budowę, ciasnota strasznie nam doskwiera :D :D

Położone u Ciebie płytki nabierają już wyrazu naprawdę super :)

Jaką trawę kupowałaś? Coś słyszałam o trawie sportowej, że świetnie się trzyma i nie gniecie, że jest silniejsza. :wink: