claris 30.07.2008 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Czytają, czytają ja oczyma wyobraźni łażę po Twoim domu jak po swoim ;P no, czuję się jak u siebie w domu... Będziecie mieli identyczny układ jak my. Ania, a zostawiacie tę ścianę w salonie obok kominka przy korytarzu? Ja ja wywaliłam, bo chciałam więcej przestrzeni mieć [zwłaszcza jak kuchnię mam zamkniętą]. I jeszcze jedno pytanie, bo coś mi świta [ale muszę dopytać męża] - ustawienie reku w garażu zaproponowała wam firma od rekuperatorów [względnie projektant?]? Bo z tego co pamiętam to mąż naciskał na reku na poddaszu ze względu na to, iż powinien on być raczej w części ogrzewanej domu. No chyba, że planujecie garaż ogrzewać? Jak się mylę to odszczekam [bo ja tylko projekt odbierałam i płaciłam , a mąż ustalał wszystko i czerpał wiedzę wszelaką z netu]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 30.07.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Oczywiście że czytamy...codzienna lektura. Podziawiam postępy. Już widać rozkład pomieszczeń, wrażenia z salonu...? wielkość OK, nie będzie ciasno? teraz w mieszkaniu mamy szerokość pokoju 3,2 i zastanawiam się czy na dom te 4 m nie będzie mało?Jak fachowcy wycenili Wam pompę ciepła?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 30.07.2008 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 a zostawiacie tę ścianę w salonie obok kominka przy korytarzu? ścianę zostawiamy, chociaż... właśnie zaczęłam się zastanawiać - musimy to chyba jeszcze przemyśleć ustawienie reku w garażu zaproponowała wam firma od rekuperatorów [względnie projektant?]? Bo z tego co pamiętam to mąż naciskał na reku na poddaszu ze względu na to, iż powinien on być raczej w części ogrzewanej domu Dwie firmy od reku zaproponowały taką lokalizację nie widząc specjalnie miejsca na stryszku. Jak się montuje reku na stryszku nad poddaszem, to też nie jest to ogrzewana przestrzeń. Centrala rekuperacyjna ma izolowaną obudowę, rury też są otulone wełną, wiec nie ma to znaczenia. U nas planujemy zamknąć ten kąt w garażu, więc pewnie będzie się grzał od pompy ciepła Garaż będzie nieogrzewany, ale ocieplony: podłoga 5 cm, sufit i ściana wew 8 cm. Już widać rozkład pomieszczeń, wrażenia z salonu...? wielkość OK, nie będzie ciasno? teraz w mieszkaniu mamy szerokość pokoju 3,2 i zastanawiam się czy na dom te 4 m nie będzie mało? salon wydaje się być ok, jak wstępnie rysowaliśmy meble wypoczynkowe to się mieszczą Super przestrzeni nie będzie, ale wszystko wygodnie się ustawi. Na pewno niewykorzystany będzie ten kwadrat przy przejściu z jadalni i wyjściu na taras (obok wykusza) - wstawimy zwykłe drzwi dwuskrzydłowe szer. 160 cm i to będzie nasza PRZESTRZEŃ Jak fachowcy wycenili Wam pompę ciepła? przyzwoicie (poszło na priv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 02.08.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 O jak macie dobrze, że stan "O" już za wami. Teraz to dopiero zauważalna będzie praca murarzy. Aniu, zostawiacie to mniejsze okienko w kuchni lekko obniżone względem dużego okna, czy licujecie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 02.08.2008 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Aniu, zostawiacie to mniejsze okienko w kuchni lekko obniżone względem dużego okna, czy licujecie? Pozdrawiam Licujemy - oba okna w kuchni i okno w spiżarce będą na wys. 90 cm i wysokie na 150 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 04.08.2008 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Gratuluję stanu 0! Niezłe lotnisko wyszło a w jakim tempie....Na kiedy planujecie dach? Bo jak juz będzie to się szykuję do Was w odwiedziny ja dziś jadę do architekt zawieźć nowe mapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 04.08.2008 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Na kiedy planujecie dach? Dach będzie robiony prawdopodobnie od końca sierpnia - jak tylko murarze skończą ściankę kolankową, dekarz potrzebuje ok. 2 tygodni. Oczywiście zapraszamy w odwiedziny Tempo mamy faktycznie niezłe, oby pogoda nie pokrzyżowała planów ja dziś jadę do architekt zawieźć nowe mapki trzymam kciuki żebyś jak najszybciej dostała PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 05.08.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Ja również dołączam się z gratulacjami za wykonanie stanu "0". Świetne tempo, tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Memorka 06.08.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Witajcie! Dopiero teraz piszę ale to przez wakacje. Codziennie z mężem śledzimy wasze postępy w budowie. Gratulacje stanu "0". Mąż pyta czemu tak wysoko jest rura odpływowa i jakiej średnicy w salonie przy wykuszu? My jesteśmy na etapie czekania. Zaczęli robić nam drogę i jesli szybko skończą to zaczniemy na jesień. Ale postępy prac poparte zdjęciami są super, szkoda że tak daleko się budujecie. Pozdrowoionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 06.08.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Aniu, jaką grubość styroduru bierzecie, 8? W naszych rejonach trudno go pozyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 11.08.2008 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Mąż pyta czemu tak wysoko jest rura odpływowa i jakiej średnicy w salonie przy wykuszu? Witaj Memorka, już myślałam, że o nas zapomniałaś Rura odpływowa w salonie to powietrze do kominka - jeśli chodzi o tę rurę przy słupie w salonie wychodzącą przy wykuszu na zewnątrz. Ma fi 160. Zamaskuję ją jakimiś krzaczkami Na kanalizację to za bardzo nie patrzcie, bo mamy mocno pozmieniane w porównaniu do projektu Trzymam kciuki, żeby drogę szybko skończyli. Aniu, jaką grubość styroduru bierzecie, 8? W naszych rejonach trudno go pozyskać. U nas ma być 8 cm - pozyskaniem zajmuje się wykonawca Dziś wreszcie zaczynają murować ściany - cały tydzień się "organizowali" , bo my byliśmy na urlopie. Wieczorem wstawię jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 12.08.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Rura odpływowa w salonie to powietrze do kominka - jeśli chodzi o tę rurę przy słupie w salonie wychodzącą przy wykuszu na zewnątrz. Ma fi 160. Zamaskuję ją jakimiś krzaczkami u nas też będzie rura od kominka w okolicach wykuszu krzaczki się przydadzą o tak , z tym, ze mi hydraulik powiedział, ze wystarczy fi100, ale to jeszcze zobaczy się jaka średnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 12.08.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Mojemu mężowi w hurtowni też wspominali, że pustaki mogą różnić się kolorystycznie. To nic w porównaniu z tym, czego my się przestraszyliśmy: nasze bloczki FUNDAMENTOWE wydały nam się zbyt kruche , ale producent i kierownik nas uspokoił, że do miesiąca beton może wiązać.....oby. A cała piwica i fundamenty skończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 12.08.2008 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Mojemu mężowi w hurtowni też wspominali, że pustaki mogą różnić się kolorystycznie. To nic w porównaniu z tym, czego my się przestraszyliśmy: nasze bloczki FUNDAMENTOWE wydały nam się zbyt kruche , ale producent i kierownik nas uspokoił, że do miesiąca beton może wiązać.....oby. A cała piwica i fundamenty skończone To że beton wiąże długo i staje się mocniejszy pod wpływem wody mówił też mój wykonawca. Ale bloczki były ok, chodziło raczej o chudziak. Wydaje mi się, że aby bloczki "wzmacniały" się potrzebują wilgoci, na sucho mogą popękać, ale to tylko moja opinia Na szczęście kolejna partia pustaków przyjechała normalna, więc spokojnie murują dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 19.08.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Pięknie rośnie wasza budowa. Odnośnie okien w garażu.. nie wiedząc że wychodzą tak nisko, postanowiliśmy je zmniejszyć, ale teraz można też zastanowić się nad ich podniesieniem. Zdjęcie na pewno nie odda waszego odbioru, ale jeśli coś nie tak z tą wysokością, to może też zastanówcie się nad zmniejszeniem ich rozmiarów.Aniuhubi, jak ci się podobają na żywo te powiększone okna w spiżarce i kuchni, niewiele chyba zmieniają na zewnątrz? Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, bo patrząc na wizualizacje kuchni, jakoś nieciekawie odbieram te różne wysokości okien.Nooo, u was to widać już dom.... tak trzymać, a my będziemy podpatrywać.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 20.08.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Bardzo ładnie prezentują się wasze mury Co do tarasu, to ja też biorę takie rozwiązanie jakie Ty rozważasz, jeszcze sprawa dodatkowego ocieplenia 3cm styrodurem, to jak to dokładnie ma wyglądać? ...chodzi mi o wieniec? gdzie umieścisz ten styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 20.08.2008 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 jeszcze sprawa dodatkowego ocieplenia 3cm styrodurem, to jak to dokładnie ma wyglądać? ...chodzi mi o wieniec? Styropian będzie po zewnętrznej stronie wieńca. Wydaje mi się, że w szalunku ułożą najpierw pionowo plyty styroduru, potem rozłożą zbrojenie (dociskając styro) i wszystko zaleją betonem. gdzie umieścisz ten styropian? majstry będą umieszczać zgodnie ze sztuką budowlaną, zaleceniami kierownika budowy i własnego szefa, ja wierzę że będzie dobrze Jak będzie w rzeczywistości to zobaczę w tym tygodniu (mam nadzieję) Jak chcesz to wpadnij na inspekcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 20.08.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 ....Styropian będzie po zewnętrznej stronie wieńca. Wydaje mi się, że w szalunku ułożą najpierw pionowo plyty styroduru, potem rozłożą zbrojenie (dociskając styro) i wszystko zaleją betonem. tak to chyba powinno właśnie się robić, troszkę będzie zapewne węższy wieniec przez to ale przynajmniej mostek termiczny będzie zlikwidowany, u mnie będzie albo styropian albo cegła '6', z cegła jest łatwiej bo odchodzi szalowanie, ja mam ścianę "30" .majstry będą umieszczać zgodnie ze sztuką budowlaną, zaleceniami kierownika budowy i własnego szefa, ja wierzę że będzie dobrze Jak będzie w rzeczywistości to zobaczę w tym tygodniu (mam nadzieję) Jak chcesz to wpadnij na inspekcję ...no, no majstry ....ja i inspekcja??...nieźle mnie ubawiłaś, ze mnie taki inspektor jak z koziej .... , ale oczywiście może kiedyś jak będę przejazdem chętnie zajrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 20.08.2008 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Odnośnie okien w garażu.. nie wiedząc że wychodzą tak nisko, postanowiliśmy je zmniejszyć, ale teraz można też zastanowić się nad ich podniesieniem. Zdjęcie na pewno nie odda waszego odbioru, ale jeśli coś nie tak z tą wysokością, to może też zastanówcie się nad zmniejszeniem ich rozmiarów. Zmniejszenie cały czas rozważamy O podniesieniu też myśleliśmy, ale.... 1. garaż ma tylko 2 m wysokości, chcemy dać ocieplenie na suficie (8-10 cm) zostaje niewiele miejsca 2. mój mąż postanowił zrobić nad oknami jakąś półkę na Bardzo Potrzebne Rzeczy Aniuhubi, jak ci się podobają na żywo te powiększone okna w spiżarce i kuchni, niewiele chyba zmieniają na zewnątrz? Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, bo patrząc na wizualizacje kuchni, jakoś nieciekawie odbieram te różne wysokości okien. Z podniesienia okien w kuchni i spiżarce jestem bardzo zadowolona. Ładnie prezentują się z obu stron. Faktycznie różne wysokości gorzej wyglądały od środka, bo na zew. to nie ma znaczenia, póki oba małe okna mają te same wymiary. PS. Dziękuję wszystkim za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 20.08.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 tak to chyba powinno właśnie się robić, troszkę będzie zapewne węższy wieniec przez to ale przynajmniej mostek termiczny będzie zlikwidowany, u mnie będzie albo styropian albo cegła '6', z cegła jest łatwiej bo odchodzi szalowanie, ja mam ścianę "30" U nas nie ma problemu z szerokością wieńca, bo tak naprawdę to cały strop będzie spinał konstrukcję (kolejna zaleta monolitu). Wykonawca chciał robić w ogóle bez wieńca, od razu wylewać strop tylko z lepszym zbrojeniem w rejonie wieńca, ale kierbud się nie zgodził. A szalowania u nas jest taka masa, że szkoda gadać - sama płyta stropowa będzie na płytach szalunkowych wielokrotnego użytku, ale schody, wykusz ....ja i inspekcja??...nieźle mnie ubawiłaś, ze mnie taki inspektor jak z koziej .... , ale oczywiście może kiedyś jak będę przejazdem chętnie zajrzę zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts