naLeśnik 21.08.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Co do slupów betonowych to na tych budowach które ostatnio widziałem nigdzie nie dawali pod nie izolacji ...a jak jest u Ciebie?? Co do elewacji, klinkierów czy dachu, to sam muszę przyznać że też mamy z tym problem. Żonka wymyśliła dach koloru czarnego a elewacje oliwkową, zastanawiamy się nad płytkami klinkierowymi na słupy i podmurówkę, jaki kolor? W tym roku już wstawiacie okna, że zastanawiasz się nad elektryką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.08.2008 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Co do slupów betonowych to na tych budowach które ostatnio widziałem nigdzie nie dawali pod nie izolacji ...a jak jest u Ciebie?? Co do elewacji, klinkierów czy dachu, to sam muszę przyznać że też mamy z tym problem. Żonka wymyśliła dach koloru czarnego a elewacje oliwkową, zastanawiamy się nad płytkami klinkierowymi na słupy i podmurówkę, jaki kolor? W tym roku już wstawiacie okna, że zastanawiasz się nad elektryką? Już wiem izolacji nie daje się pod słupy, bo mają się zczepić z podłożem. U nas też jest koncepcja elewacji oliwkowej lub krem, ale dach na pewno czerwony ew. miedziany (w Koramicu nazywają go czerwony - angoba szlachetna ) Muszę pojeździć po okolicy i popodglądać jak mają inni Jak pogoda pozwoli chcemy kontynuowac prace wykończeniowe bez przerwy zimowej. Planujemy wstawić okna, robić instalacje i tynki w październiku, a wylewki w listopadzie Może się uda. Zapędzimy jakąś kozę do ogrzewania i powalczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 22.08.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Tak trochę z innej beczki, ile płaciłaś za beton??, ja za B20 301 zł brutto, ale jak czytam ile kosztuje beton w innych częściach Polski to mnie skręca wychodzi na to, że u nas jest najdrożej a drugie pytanko jakie okna wstawiacie? z roletami czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 22.08.2008 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Ja płacę wykonawcy za całość: robocizna + materiały. W kosztorysie mam beton po 280 pln netto.Okna będą z roletami zew. montowanymi od strony zew tzn skrzynka będzie schowana w ociepleniu i częściowo cofniętym nadprożu (klapka rewizyjna od zewnątrz). Chyba widać to na zdjęciach, jak nie to zrobię bardziej szczegółowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 22.08.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Gratuluję ekspresowej budowy! Szybciutko to u Was idzie! Powodzenia w zalewaniu stropu - mnie to na szczęście ominie, bo będę miał strop drewniany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 26.08.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Jak tam "góra humusu" jeszcze stoi? u nas podobnie to także punkt widokowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 27.08.2008 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Jak tam "góra humusu" jeszcze stoi? u nas podobnie to także punkt widokowy góra się pomniejsza panowie zasypali tą część wykopu, która na początku była niepotrzebnie odkopana (przesunięcie granic). Będzie im wygodniej materiały na górę wkładać hds-em. Reszta zniknie jak ocieplą fundament - najnowszy termin - po wylaniu stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 30.08.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Gratuluję stropu, u nas też wczoraj wylewali, tylko... piętro niżej, nad piwnicą. Czy na coś szczególnie należy zwrócić uwagę przy nadprożach biorąc pod uwagę rolety, oprócz oczywiście miejsca na nie? Wymiary działki u was imponujące, będzie co kosić, oj będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 31.08.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Ja również spieszę z gratulacjami za zrobiony strop Świetnie, ze macie już kolejny etap za sobą. Przyłączam się też do pytania poprzedniczki ewy_b dotyczącego rolet. Trochę jestem skołowany o ile powiększyć otwór okienny na rolety? i jak go zrobić. Wszystkie na około mnie budowy maja tak zrobione ze podwyższenie jest na całej grubości ściany (tzn. nie ma wnęki, nadproże jest po całej szerokości) Kierownik budowy twierdzi, że właśnie powinno sie robić jak Ty masz zrobione!! czyli co wykonawcy którzy robili domki dla sąsiadów wszyscy spieprzyli robotę czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 02.09.2008 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Ja również spieszę z gratulacjami za zrobiony strop Świetnie, ze macie już kolejny etap za sobą. Przyłączam się też do pytania poprzedniczki ewy_b dotyczącego rolet. Trochę jestem skołowany o ile powiększyć otwór okienny na rolety? i jak go zrobić. Wszystkie na około mnie budowy maja tak zrobione ze podwyższenie jest na całej grubości ściany (tzn. nie ma wnęki, nadproże jest po całej szerokości) Kierownik budowy twierdzi, że właśnie powinno sie robić jak Ty masz zrobione!! czyli co wykonawcy którzy robili domki dla sąsiadów wszyscy spieprzyli robotę czy co? My będziemy mieć rolety typu integro, czyli rewizja jest od spodu na ZEWNĄTRZ budynku. W takiej sytuacji skrzynka ( u nas chyba 22 cm) częściowo chowa się w ociepleniu (15 cm), a brakujące centymentry nadrabia się likwidując część nadproża. Musi zostać miejsce na skrzynkę i dobrze byłoby kilka cm na styrodur (u nas 5 cm). Najlepiej już teraz wybierzcie dostawcę okien i/lub rolet (jeśli mają być od kogoś innego) i niech on wam/wykonawcy narysuje jak ma wyglądać nadproże. Mam taki szkic - jak ktoś chce, to mogę wysłać, tylko dajcie mi adres na PW. Natomiast wydaje mi się, że jak ktoś wybiera roletę zew z rewizją OD ŚRODKA budynku to wtedy tylko podwyższa otwór okienny o wys. skrzynki - bo wtedy skrzynka zajmuje całą przestrzeń pod nadprożem. Więc pewnie twoi sąsiedzi wybrali inne rolety niż ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 04.09.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Wielkie dzięki Aniu za rysunek okien!! U nas będzie podobnie z tą małą różnicą że wstawiam dwie "L-ki" na grubość 18 cm, reszta układu taki sam jak Twój ....nawet już Pan od okien był na budowie wstępnie sprawdzić czy dobrze robimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 04.09.2008 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 A skąd bierzesz okna? Od kogoś z Opola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 05.09.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 A skąd bierzesz okna? Od kogoś z Opola? Z tymi oknami to było tak: Dostałem telefon od kolegi do firmy z Opola, nawet nie wiem jak się nazywa, wiem tylko tyle że siedziba znajduje się gdzieś obok Sądu. (jakby co to dopytam się jaka to firma?) Więc dzwonie do facet aby jeszcze upewnić się czy dobrze robimy nadproża, takie tam gadanie i gość pyta się mnie gdzie buduje, ja mu mowie że w Tułowicach a on mówi właśnie jestem na ulicy Jaśminowej w Tułowicach, rozglądam się..... rzeczywiście u sąsiada chodzi jakiś facet i mierzy okna Ja okna wstawiam dopiero na wiosnę a jak Ty??....a dachowe już wybrane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.09.2008 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ja okna wstawiam dopiero na wiosnę a jak Ty??....a dachowe już wybrane?? My okna zamówimy chyba w następnym tyg. bo chcemy je wstawić zaraz po zrobieniu dachu - nie robimy przerwy zimowej Dachowe będą Veluxy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 09.09.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Ania, czy obniżaliście strop w garażu? własnie to przepracowujemy, aby zyskać na wysokości "strychu" (tak naprawdę powierzchni użytkowej) ? U nas też PTH przyjechał taki łaciaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 09.09.2008 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Ania, czy obniżaliście strop w garażu? własnie to przepracowujemy, aby zyskać na wysokości "strychu" (tak naprawdę powierzchni użytkowej) ? U nas też PTH przyjechał taki łaciaty Strop w garażu został tak jak był, nawet trochę go podnieśliśmy - zamiana terivy na monolit dała nam 9 cm extra. Dzięki temu mamy bramę garażową wys. 2,125 m, w projekcie tylko 2 m co przy garażu 2 stan. wyglądałoby dosyć głupio. No i jest bez problemu miejsce na ocieplenie sufitu w garażu. Jeśli planujesz strych użytkowy, to musisz go od spodu ocieplić, napęd do bramy potrzebuje 20 cm, więc zastanów się czy masz miejsce na obniżenie stropu. No i my dajemy kilka cm styro pod podłogę w garażu. A na strychu podnieśliśmy ściankę kolankową - teraz wszędzie sa 3 pustaki czyli 75 cm - za zgodą kierbuda oczywiście. Kolejne partie PTH już przyjechały normalne - ładne i całe Już murujecie parter? Wrzuć jakies zdjęcia do naszego wątku o Z28, albo załóż dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Memorka 15.09.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Rewelacyjne postępy w budowie. Nie mogę się napatrzyć na zdjęcia. Domek jednak cudo wychodzi!! Wczoraj byłam na mojej działce i już wyobraziłam sobie mój. Szkoda że tak daleko mieszkacie - bo już bym tam była. U mnie drogę zrobili, ale mamy następny problem - jest w miejscu planowanego domu kurzawka. Mieliśmy zacząć jak tylko drogę skończą, ale w teraz musimy robić lany fundament. I całe plany poszły w las, teraz architekt musi przeliczyć fundament, bo z tego terenu nie zrezygnujemy. Czyli tylko wiosna. Pozdrawiam Memorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 16.09.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Naprawdę miło popatrzeć na waszą budowę. Ekipa nieźle się uwija. Kuchnie masz już rozpracowaną? My jeszcze zostawiamy sprawę otwartą poza umiejscowieniem kuchenki i zlewozmywaka, ten drugi pod dużym oknem, a kuchenka na ścianie obok wykusza. Bardzo chciałabym jednak zmieścić się z ta wyspą...zobaczymy, jak już działówki staną ile zostanie miejsca.Pozdrawiam i zyczę utrzymania tempa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 23.09.2008 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Ewa, rozpracowałam kuchnię i będzie z wyspą Zaraz ci wyślę na PW jak to ma u mnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 24.09.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Pięknie prezentuje się Twój domek gratuluje kolejnych postępów na budowie i ten porządek....super ekipa budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts