Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z28 GL2 Ani i Huberta

Recommended Posts

Co do slupów betonowych to na tych budowach które ostatnio widziałem nigdzie nie dawali pod nie izolacji :-? ...a jak jest u Ciebie??

Co do elewacji, klinkierów czy dachu, to sam muszę przyznać że też mamy z tym problem. Żonka wymyśliła dach koloru czarnego a elewacje oliwkową, zastanawiamy się nad płytkami klinkierowymi na słupy i podmurówkę, jaki kolor?

W tym roku już wstawiacie okna, że zastanawiasz się nad elektryką?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do slupów betonowych to na tych budowach które ostatnio widziałem nigdzie nie dawali pod nie izolacji :-? ...a jak jest u Ciebie??

Co do elewacji, klinkierów czy dachu, to sam muszę przyznać że też mamy z tym problem. Żonka wymyśliła dach koloru czarnego a elewacje oliwkową, zastanawiamy się nad płytkami klinkierowymi na słupy i podmurówkę, jaki kolor?

W tym roku już wstawiacie okna, że zastanawiasz się nad elektryką?

Już wiem :roll: izolacji nie daje się pod słupy, bo mają się zczepić z podłożem.

U nas też jest koncepcja elewacji oliwkowej lub krem, ale dach na pewno czerwony ew. miedziany (w Koramicu nazywają go czerwony - angoba szlachetna :roll: ) Muszę pojeździć po okolicy i popodglądać jak mają inni :oops:

Jak pogoda pozwoli chcemy kontynuowac prace wykończeniowe bez przerwy zimowej. Planujemy wstawić okna, robić instalacje i tynki w październiku, a wylewki w listopadzie :-? Może się uda. Zapędzimy jakąś kozę :D do ogrzewania i powalczymy.

Ja płacę wykonawcy za całość: robocizna + materiały. W kosztorysie mam beton po 280 pln netto.

Okna będą z roletami zew. montowanymi od strony zew tzn skrzynka będzie schowana w ociepleniu i częściowo cofniętym nadprożu (klapka rewizyjna od zewnątrz). Chyba widać to na zdjęciach, jak nie to zrobię bardziej szczegółowe.

Jak tam "góra humusu" jeszcze stoi?

u nas podobnie to także punkt widokowy ;)

góra się pomniejsza :D panowie zasypali tą część wykopu, która na początku była niepotrzebnie odkopana (przesunięcie granic). Będzie im wygodniej materiały na górę wkładać hds-em. Reszta zniknie jak ocieplą fundament - najnowszy termin - po wylaniu stropu :roll:

Ja również spieszę z gratulacjami za zrobiony strop :)

Świetnie, ze macie już kolejny etap za sobą.

Przyłączam się też do pytania poprzedniczki ewy_b dotyczącego rolet.

Trochę jestem skołowany o ile powiększyć otwór okienny na rolety? i jak go zrobić.

Wszystkie na około mnie budowy maja tak zrobione ze podwyższenie jest na całej grubości ściany (tzn. nie ma wnęki, nadproże jest po całej szerokości)

Kierownik budowy twierdzi, że właśnie powinno sie robić jak Ty masz zrobione!!

czyli co wykonawcy którzy robili domki dla sąsiadów wszyscy spieprzyli robotę czy co?

Ja również spieszę z gratulacjami za zrobiony strop :)

Świetnie, ze macie już kolejny etap za sobą.

Przyłączam się też do pytania poprzedniczki ewy_b dotyczącego rolet.

Trochę jestem skołowany o ile powiększyć otwór okienny na rolety? i jak go zrobić.

Wszystkie na około mnie budowy maja tak zrobione ze podwyższenie jest na całej grubości ściany (tzn. nie ma wnęki, nadproże jest po całej szerokości)

Kierownik budowy twierdzi, że właśnie powinno sie robić jak Ty masz zrobione!!

czyli co wykonawcy którzy robili domki dla sąsiadów wszyscy spieprzyli robotę czy co?

My będziemy mieć rolety typu integro, czyli rewizja jest od spodu na ZEWNĄTRZ budynku. W takiej sytuacji skrzynka ( u nas chyba 22 cm) częściowo chowa się w ociepleniu (15 cm), a brakujące centymentry nadrabia się likwidując część nadproża. Musi zostać miejsce na skrzynkę i dobrze byłoby kilka cm na styrodur (u nas 5 cm). Najlepiej już teraz wybierzcie dostawcę okien i/lub rolet (jeśli mają być od kogoś innego) :D i niech on wam/wykonawcy narysuje jak ma wyglądać nadproże.

Mam taki szkic - jak ktoś chce, to mogę wysłać, tylko dajcie mi adres na PW.

Natomiast wydaje mi się, że jak ktoś wybiera roletę zew z rewizją OD ŚRODKA budynku to wtedy tylko podwyższa otwór okienny o wys. skrzynki - bo wtedy skrzynka zajmuje całą przestrzeń pod nadprożem.

Więc pewnie twoi sąsiedzi wybrali inne rolety niż ja... 8)

A skąd bierzesz okna? Od kogoś z Opola?

Z tymi oknami to było tak:

Dostałem telefon od kolegi do firmy z Opola, nawet nie wiem jak się nazywa, wiem tylko tyle że siedziba znajduje się gdzieś obok Sądu. (jakby co to dopytam się jaka to firma?)

Więc dzwonie do facet aby jeszcze upewnić się czy dobrze robimy nadproża, takie tam gadanie i gość pyta się mnie gdzie buduje, ja mu mowie że w Tułowicach a on mówi właśnie jestem na ulicy Jaśminowej w Tułowicach, rozglądam się..... rzeczywiście u sąsiada chodzi jakiś facet i mierzy okna ;)

Ja okna wstawiam dopiero na wiosnę a jak Ty??....a dachowe już wybrane??

Ania, czy obniżaliście strop w garażu? własnie to przepracowujemy, aby zyskać na wysokości "strychu" (tak naprawdę powierzchni użytkowej) ?

U nas też PTH przyjechał taki łaciaty

Strop w garażu został tak jak był, nawet trochę go podnieśliśmy :oops: - zamiana terivy na monolit dała nam 9 cm extra. Dzięki temu mamy bramę garażową wys. 2,125 m, w projekcie tylko 2 m co przy garażu 2 stan. wyglądałoby dosyć głupio. No i jest bez problemu miejsce na ocieplenie sufitu w garażu.

Jeśli planujesz strych użytkowy, to musisz go od spodu ocieplić, napęd do bramy potrzebuje 20 cm, więc zastanów się czy masz miejsce na obniżenie stropu. No i my dajemy kilka cm styro pod podłogę w garażu.

A na strychu podnieśliśmy ściankę kolankową - teraz wszędzie sa 3 pustaki czyli 75 cm - za zgodą kierbuda oczywiście.

Kolejne partie PTH już przyjechały normalne - ładne i całe :D

Już murujecie parter? Wrzuć jakies zdjęcia do naszego wątku o Z28, albo załóż dziennik :D

Rewelacyjne postępy w budowie. Nie mogę się napatrzyć na zdjęcia. Domek jednak cudo wychodzi!! Wczoraj byłam na mojej działce i już wyobraziłam sobie mój. Szkoda że tak daleko mieszkacie - bo już bym tam była.

U mnie drogę zrobili, ale mamy następny problem - jest w miejscu planowanego domu kurzawka. Mieliśmy zacząć jak tylko drogę skończą, ale w teraz musimy robić lany fundament. I całe plany poszły w las, teraz architekt musi przeliczyć fundament, bo z tego terenu nie zrezygnujemy. Czyli tylko wiosna.

Pozdrawiam Memorka :D

Naprawdę miło popatrzeć na waszą budowę. Ekipa nieźle się uwija.

Kuchnie masz już rozpracowaną? My jeszcze zostawiamy sprawę otwartą poza umiejscowieniem kuchenki i zlewozmywaka, ten drugi pod dużym oknem, a kuchenka na ścianie obok wykusza. Bardzo chciałabym jednak zmieścić się z ta wyspą...zobaczymy, jak już działówki staną ile zostanie miejsca.

Pozdrawiam i zyczę utrzymania tempa