Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z28 GL2 Ani i Huberta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Latem łażą pod trawą, a widocznie zimą łaziły pomiędzy trawą (ziemią) a śniegiem i takie odkryte koryta zostawiły. W pierwszej chwili myślałam, że jak śnieg się topił to takie strumyki porobił. Ale po pierwsze tam nie ma za bardzo spadków, żeby te strumyki płynęły, a po drugie u nas głównie piach, więc szybko wsiąka. Dopiero te dziury na końcach mnie naprowadziły na właściwy trop.

U siebie widziałam tylko ślady nornic na śniegu - pod taras biegły. Ciekawe, czy mają tam mieszkanko? :-?

Wyślij koteczka na przeszpiegi :wink:

Z tymi przeszpiegami to bym uważała. Kilka lat temu na Boże Narodzenie przyjechała do mnie moja siostra z kotem właśnie. Kot wychodził sobie na spacery i zawsze wracał. Aż raz mój mąż otwierając mu drzwi na dwór rzekł: tylko bez nornicy nie wracaj. No i nie wrócił :cry:

Teraz nornice zimowały w kompoście - bo jest pryzma ułożona bezpośrednio na ziemi. W tym roku zrobimy jakiś pojemnik z palet - będzie na podwyższeniu to może nie wlezą.

Lawenda nie tylko pięknie pachnie ale i odstrasza komary, dlatego warto ją sadzić przy tarasie bądź altanie - jest super skuteczna.

U siebie widziałam tylko ślady nornic na śniegu - pod taras biegły. Ciekawe, czy mają tam mieszkanko? :-?

Wyślij koteczka na przeszpiegi :wink:

Z tymi przeszpiegami to bym uważała. Kilka lat temu na Boże Narodzenie przyjechała do mnie moja siostra z kotem właśnie. Kot wychodził sobie na spacery i zawsze wracał. Aż raz mój mąż otwierając mu drzwi na dwór rzekł: tylko bez nornicy nie wracaj. No i nie wrócił :cry:

Teraz nornice zimowały w kompoście - bo jest pryzma ułożona bezpośrednio na ziemi. W tym roku zrobimy jakiś pojemnik z palet - będzie na podwyższeniu to może nie wlezą.

Lawenda nie tylko pięknie pachnie ale i odstrasza komary, dlatego warto ją sadzić przy tarasie bądź altanie - jest super skuteczna.

A jakie szkody robią nornice (oprócz porywania kotów)?

A jesli chodzi o kota, to i tak mam stracha, ze gdzies przepadnie, to nei mieszkanko w bloku. Jak otworzyłam na dłuzej drzwi, sam wyskoczył na dwór, żeby zbadac, co tam dzieje się ciekawego. Jest jakiś sposób, żeby go w domu utrzymać, poza wiązaniem?? :roll:

Ja akurat na trawniku mam spokój, bo tam są rurki od pompy ciepła, które drgają jak działa sprężarka (oczywiście dla ludzi to jest niewyczuwalne) - tam nie ma ani nornic, ani kretów. Ale w części ozdobnej i użytkowej :wink: hulają - chyba się mszczą :roll:

Gorczyca biała odstrasza nornice, można nią obsiać szczególnie cenne uprawy - ponoć buraka ćwikłowego bardzo lubią.

Ja akurat na trawniku mam spokój, bo tam są rurki od pompy ciepła, które drgają jak działa sprężarka (oczywiście dla ludzi to jest niewyczuwalne) - tam nie ma ani nornic, ani kretów. Ale w części ozdobnej i użytkowej :wink: hulają - chyba się mszczą :roll:

Gorczyca biała odstrasza nornice, można nią obsiać szczególnie cenne uprawy - ponoć buraka ćwikłowego bardzo lubią.

Ja też lubię buraka,szczególnie surówki :roll: :wink: :lol: ,ale o gorczycy muszę zapamiętać. A tą gorczycę to wysiać przed zasianiem trawy,czy też po wzejściu trawy?

na razie żadnych kopczyków u mnie nie widać - nic dziwnego, wszystko pod śniegiem, więc moze to ten powód, a moze rzeczywiscie siatka p-kretowa pomogła??

to łobuzy z tych nornic - i jeszcze pod mój taras niedokończony się pchają! :roll:

a dzisiaj na śniegu ślady jakby zajęcze, widać, że świeta blisko ;)

tylko jak on się tu dostał, kiedy wszystko ogrodzone??