ewa__b 24.09.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Tez zdecydowalismy się na nadbitkę, jak cieśle pokazali nam swoje dzieło. Zrezygnowaliśmy natomiast z naszej ulubionej karpiówki z powodu kosztów robocizny. No skoro piszesz już o ogrodzie to naprawdę robi się domowo Kuchnia bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 24.09.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ania, patrze i patrze na ten twój domek, to zdjęcie od zewnątrz, gdzie widoczny jest salon... co ty tam nakombinowałas, że nie ma tam na wprost pokoju "komputerowego" tylko salon. Gdzie go dałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 24.09.2008 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 No cóż...pokój komputerowy jest tam gdzie był, czyli na przeciwko wejścia. Przyrzekam: nic nie kombinowałam Po prostu mam już ściany działowe i jest oddzielony od salonu. Jak mi dokładnie napiszesz, o które zdjęcie chodzi, to ci wytłumaczę co na nim jest i gdzie szukać "komputerowego" Dziś zaczęli robić dach - mieli położyć murłaty - jutro z samego rana jadę wybrać kolor krokwi i podbitki to sprawdzę i jakieś zdjęcia przywiozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 27.09.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Łałł więźba się pojawiła. Ania, jak oceniasz tę ściankę kolankową? Da się zaakceptować jej wysokość? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 30.09.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Ania...może trochę więcej szczegółów odnośnie tej lukarny Czega tam nie ma w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 30.09.2008 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Ewa, największy problem - lukarna: teraz wygląda to tak (lukarna jest z boku po lewej stronie):http://lh5.ggpht.com/hubik500/SOKGXrfsINI/AAAAAAAABsE/yWJh4EnkQvc/s400/IMG_7022.JPG Brakuje słupka, na którym opierałaby się konstrukcja lukarny (teraz jest tam stalowa podpora ustawiona pod kątem). Normalnie płatew (płatwia?) od lukarny jest OBOK krokwi dachowej i wtedy może opierać się na ściance szczytowej lukarny. u nas jest NAD krokwią i musi być slupek pomiędzy krokwią a płatwią, żeby ciężar lukarny miał się na czym oprzeć. Jutro zrobią tak jak trzeba, to wrzucę zdjęcie. Poza tym nie ma podanych wysokości na jakich mają być umieszczone różne elementy więżby (nie pamiętam już dokładnie które, ale dwie godziny zajęło cieślom liczenie wymiarów i wysokości), nie ma też deski kalenicowej nad garażem - całość opiera się na murłatach i jest tylko połączona jętkami (chyba). Cieśle w porozumieniu ze swoim szefem domówili deskę kalenicową, która została umocowana w nadprożu przy schodach i nad oknem na strychu -trochę widać to tu:http://lh6.ggpht.com/hubik500/SOKGSp5hN4I/AAAAAAAABr8/2JDCc1m6T9E/s400/IMG_7021.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 30.09.2008 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Jeszcze odnośnie ścianki kolankowej: może być, chociaż z łazienką trochę się nakombinowaliśmy, żeby wszystko pomieścić i nie chodzić na czworaka Przy takiej wysokości można ustawić pod samą ścianką jakieś komody. Podnieśliśmy ściankę kolankową nad garażem, zeby była taka sama wysokość jak w reszcie domu i to był b. dobry wybór. Jak się nie podniesie to jętki (poziome deski łączące krokwie ) będą na wys. 2,40. Czyli przy planach wykorzystania tego pomieszczenia na coś więcej niż strych nie bardzo da się zrobić sufit podwieszany pod jętkami, bo wyjdzie wysokość pomieszczenia ok. 2,35 Warto wziąć to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 01.10.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 No, no więźba już stoi...pięknie a z kierownik budowy chyba był nieźle zakręcony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 02.10.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Dzięki Ania za wskazówki. Weźmiemy wszystko pod uwagę. Jak to dobrze mieć kogoś kilka kroków dalej w budowie Mam pytanie odnośnie tarasu. O ile dobrze pamietam, pisałaś, że będziecie robić z kostki brukowej, co was przekonuje do tego rodzaju wykończenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 02.10.2008 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Taras będzie z kostki brukowej ew. większych płyt tarasowych. Co mnie przekonało? Wady innych rozwiązań - plytki gresowe - wysoki koszt porządnego ułożenia (izolacje itp), duże ryzyko że coś będzie nie tak - drewno - jak się zrobi tuż nad ziemią, to śmieci będą wpadać pomiędzy deski i potem nie bardzo jest jak to wyczyścić (podkopywać mi się nie chce ) - płyty/kostki betonowe - układa się bezpośrednio na podsypce, nie ma problemów z izolacją, pękaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 10.10.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Pozmieniana cała góra, nie mogę się połapać. Czy pokój twojego syna Piotrka to ten od strony balkonu??? Tam pod skosami chyba powstawiałaś garderoby, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 16.10.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Co u ciebie słychać? Dekarze już weszli? Dajecie rolety na górze, poczatkowo zrezygnowalismy, ale teraz jak pomału zbliżamy się do dedcyzji o wielkości otworów okiennych na poddaszu to zaczeliśmy sie zastanawiać. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.10.2008 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Dekarze to już wyprowadzają się powoli Zaraz uzupełnię dziennik, właśnie ładuję zdjęcia na Picasa Web. Specjalnie dla ciebie wrzucę też rzut zmienionego poddasza Rolety są również na górze - tu też będzie potrzeba ochrony przed słońcem - Bartek zawsze rano wcześnie wstaje, a wybrał sobie pokój od strony wschodniej , u nas balkon od południa (dachowe od wschodu - jak się nie spłuczemy kompletnie to potem dokupimy roletę zew), a Piotruś ma okno od strony ulicy (może kiedyś oświetlenie zrobią ). Za to nie robimy rolet w 4 małych okienkach - w wiatrołapie i garażu - 2 to w ogóle będą fixy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 17.10.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 nie..., no jak zawsze szokujace tempo, jestem pełna podziwu, jak sprawnie to u was idzie. U nas po lekkim letargu, ekipa treż trochę przyspieszyła. Ten pomysł z kuchnią jest bardzo fajny, jestem ciekawa, jak bedzie wyglądało to załamanie wyspy w kierunku słupa. Super, coraz bardziej podoba mi sie ten dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 17.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Te wnęki na korytarzu pod jakąś zabudowę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 17.10.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Te wnęki na korytarzu pod jakąś zabudowę??? Tak, tam będą po obu stronach szafy wnękowe - jedna moja, druga męża Przy okazji pochowają się tam rury od rekuperatora. Takie tempo też mi się podoba, aż się boję co zrobię ze sobą jak jakiś przestój będzie i brak postępów...Ale do grudnia plan jest napięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.10.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 witaj aniu faktycznie jesteśmy na tym samym etapie u mnie panowie od dachu dzisiaj rano już się zwinęli. Cztery dni na taki dach to dla mnie rekord swiata kiedy wchodzi do Was elektryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 20.10.2008 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witaj efilo, miło Cię gościć w moim dzienniku U nas plan jest następujący: na początku listopada montaż okien i bramy garażowej, potem wchodzą: elektryk, hydraulik, spec od reku i spec od odkurzacza centr. Mam nadzieję że skończą w ciągu 2-3 tyg, wtedy na przełomie listopada i grudnia zrobimy tynki. Po nich rozłożymy ogrzewanie podłogowe i powinno się jeszcze w grudniu udać zrobić wylewki. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to w lutym zaczniemy wykończeniówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 20.10.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 no ja mam ten problem że nie zamowilam okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 20.10.2008 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 A długo będziesz czekać na okna? Masz już coś "na oku", czy temat jeszcze nie rozeznany?My zamówiliśmy okna jak jeszcze lukarny nie były podmurowane i tylko przykazałam murarzom wymurować dokładnie takie rozmiary, jak ustaliłam w firmie od okien. U nas czas oczekiwania to 3 tyg na dostawę + parę dni na montaż, ale przy drewnianych to może dłużej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts