Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z28 GL2 Ani i Huberta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
3-mam kciuki za akcje ze styropianem :))

tak na marginesie to mi zawsze styropian kojarzy się z ....wafelkami ryżowymi (które uwielbiam) ;)

no i oczywiście czekamy na fotki po tynkowaniu.

a i jeszcze jedno nie zakładacie jeszcze rynien spustowych?

Ze styropianem będzie hm... ciekawie :roll:

Rynien spustowych nie ma, bo jak robili dach to jeszcze fundament nie był ocieplony, więc je zdjęli żeby nie przeszkadzały. I tak sobie czekają, aż ktoś je z powrotem zamontuje :roll: Będzie w przyszlym tygodniu cieśla, to poproszę żeby je założył - musimy kupić tylko takie osadniki "buty" i rury, bo zrobimy odprowadzenie z rynien dalej od budynku.

Zdjęcia tynków wrzucę później - dzisiaj ostatnie pomieszczenie - garaż, jutro sprzątanie i w środę odbiór prac. A dziś poszukiwali jednego kabla od oświetlenia, bo się im zatynkował :roll: Wniosek - żadna zresztą nowość:

KONIECZNIE ZRÓBCIE ZDJĘCIA WSZYSTKICH KABELKÓW ELEKTRYCZNYCH

Nie wiedziałam, ze tak szybko się przydadzą.

Bałagan sprzątają ekipy - różnie im to wychodzi, ale póki co sytuacja jest pod kontrolą :wink:

Teraz muszę dokładnie powymiatać wszystkie kąty, bo rozkładamy folię i styropian pod ogrzewanie.

Muszę wreszcie się zebrać i pochwalić się tynkami - już skończyli, dziś robią poprawki.

aniuhubi ,

od dłuższego czasu codziennie zaglądam do Twojego dziennika i nie ukrywam, że zazdroszcze postepow :). Z28 bardzo nam się podoba.Jeszcze pare miesięcy temu libra II z domowych klimatów była naszym faworytem, ale po dokładnym rozważeniu wszystkich za i przeciew już wiemy, że nie ma co się ładować w zbyt duże kredyty :roll: Z28 wydaje się być projektem optymalnym, bez zbędnych kosztownych udziwnien, wystarczajacej powierzchni oraz przede wszystkim - bardzo funkcjonalnym ukladzie pomieszczen. Bawie sie troche programem do wizualizacji i przesuwam meble po salonie ;), zeby sprawdzic jak sie ewentualnie bedzie mieszkalo :lol: . No i mialam problem z kominkiem. Widze, że Ty masz już tę decyzję za soba - kominek obok komina, a telewizor? Czy ten sprzet grajacy, ktory planujesz na kominkowej scianie zainstalowac to wlasnie telewizor? Niektorzy pisza, ze komnek i telewizor powinny byc umieszczone na scianach ustawionych do siebie prostopadle, zeby ze soba nie konkurowac. Ech...ciezko to wszystko ze soba pogodzic. Ciekawa jestem co Wy wymysliliscie :)

Witam Vyper w moim dzienniku :D Którą wersję Z28 rozważasz?

Libra II jest faktycznie piękna, ale ten dach będzie zdecydowanie droższy od naszego :(

Obok kominka docelowo będzie tylko sprzęt grający, telewizor w pokoju nad garażem. Na razie telewizor będzie stał obok kominka, ale konkurencji mu specjalnie nie zrobi, bo po pierwsze jest mały, a po drugie rzadko go używamy.

Wydaje mi się, że możnaby przesunąć komin od kominka do samego słupa nośnego - czyli jakieś 20 cm w stronę wykusza - bo powstaje tam szpara, której nie da się sensownie zagospodarować. Albo zrobić tak jak jest w projekcie Z28 wersja podstawowa - kominek w rogu salonu.

Jeśli się zdecydujemy to na pewno na wersję z garazem dwustanowiskowym.

My również bardzo rzadko oglądamy telewizję. Pomysł nie umieszczania telewizora w salonie jak najbardziej popieram, w koncu to reprezentacyjna czesc domu, ktora moim zdaniem telewizor tylko szpeci. Ale sami chyba jednak nie mamy tyle odwagi :oops: zeby nie miec na dole tv, balabym sie, ze mozemy pozniej zalowac. Nie wklejalam nigdy zdjec, wiec nie wiem czy mi sie uda :wink: . Chcialabym, zeby kominek byl centralnym punktem domu i byl widoczny zarowno z jadalni jak i salonu. Mam tylko jedna watliwosc czy tv nie jest za bardzo na widoku.

http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SU053uuS9uI/AAAAAAAAAIY/B2NJYOEApqM/salon4.jpg

Myslalam tez o takim ustawieniu, tylko niestey chyba do telewizora z kanap bedzie za daleko :evil:

http://lh4.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SU4b_OVx4JI/AAAAAAAAAIw/HhdSkPOvKD4/salon1.jpg

no i wersja z kominkiem w rogu:

http://lh3.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SU4b9txWZOI/AAAAAAAAAIo/IY3ulGDQDi8/salon2.jpg

Wiem, że jeszcze niby za wczesnie na takie planowanie, ale na razie nic innego mi nie pozostaje :(. Mamy dzialke w miescie, ale rolna, bez planu i niestey nie dostalismy WZ. Jedynym przeciwskazaniem byla jej rolnosc, ale na szczescie weto w sprawie nowelizacji ustawy o ochronie gruntow rolnych i lesnych w miastach zostalo odrzucone, wiec teraz teoretycznei nic nie stoi już na przeszkodzie, żeby WZ nam wydali :lol: . Przepisy wchodza 1.01, 2.01 idziemy skaldac wniosek ;)

Podejrzałam zdjęcia - wizulalki. W jakim programie je robisz?

Fajny pomysł z tym fotelem obok kominka. W tej sytuacji trzeba tylko dopilnowac żeby komin był przy samym słupie. Weż tylko pod uwagę, że wnęka obok kominka będzie miała ok. 90-100 cm głębokości w zależności od modelu (głębokości) kominka (najlepiej jakbyś już teraz miała jakiś upatrzony). W sumie to bardzo fajne miejsce na fotel, tyle że nie obejrzysz z niego ognia :) W tym projekcie to specjalnie nie ma miejsca na telewizor, chyba żeby jakoś na tej ścianie graniczącej z małym pokojem. Bo jak jest między oknem a tarasem, to nie za bardzo jest z którego fotela na niego patrzeć :D

Wcale nie jest za wcześnie na meblowanie - tak na prawdę tylko w ten sposób sprawdzisz, czy ten projekt ci odpowiada i jesteś w stanie przystosować go do siebie i potrzeb swojej rodziny.

Odnośnie żałowania: my robimy gniazdo antenowe i tv sat zarówno na dole jak i we wszystkich pokojach na górze - łatwiej teraz zrobić i ich nie używać, niż potem kombinować :wink:

Zapewne zaglądałaś do wątku o Z28 - jeśli nie to koniecznie poczytaj - http://forum.muratordom.pl/z28-studio-z500,t120039-120.htm

Jest tam parę pomysłów na zmiany...

Wizualizacje robie w Pro100, ale jak widac niezbyt dokladne, bo u mnie wneka za kominkiem ma 2 m :o . Faktycznie zostanie tylko 0,9-1 m, nawet jesli kominek postawie przed slupem i kominem? Na tym rysunku wydaje sie, ze obok kominka wneka ma co najmniej 2 m. http://www.z500.pl/pliki/28/warianty/2/kosztorysy/Z28_GL2_rys_szczeg.pdf

A to mnie zmartwilas...jesli tam tak malo miesca zostaje to masz racje, ze kominek stawiasz z boku komina, czyli bardziej na srodku sciany.

Telewizor na scianie sasiadujacej z malym pokojem raczej nie wchodzi w gre, bo wtedy trzeba by sofe postawic na przeciwko tej sciany, a moj maz w zyciu sie na to nie zgodzi :evil: , bo mowi, ze musi miec przestrzen i sofy nie moga jej zamykac... i maja stac po scianami lub oknem.

Dlatego tv na srodu miedzy oknem a drzwiami na taras wydawal mi sie najlepszym rozwiazaniem, myslalam, zeby go postawic jakos pod katem i wtedy mozna by ogladac zarowno z fotela jak i sofy stajacej na scianie sasiadujacej z malym pokojem. Ale to rzeczywiscie moze byc malo praktyczne. Ty już masz swoje mury, wiec widzisz jak jest w rzeczywistosci, a ja wyzywam sie tylko na pro100 :D , więc mogę się trochę oszukiwać. Ale ciesze sie, ze mnie rozumiesz, bo tylko tak moge wybrac optymalny dla nas projekt. A kominek jesli stalby przed kominem, to chcielibysmy taki trzystronny, zeby bylo go widac z wielu miejsc salonu oraz jadalni :).

To co najbardziej podoba mi sie w z28, a czego nie moglam znalezc w innych projektach (przynajmniej wszystkiego naraz ;) ) to:

- salon i jadania w ksztalcie lietry L, a nie jedno wielkie kwadratowe pomieszczenie. Podoba mi się gdy choc troche sciany wyznaczaja funkcje pomieszczen. Nie zamykaja ich, ale wydzielają :)

-dodatkowy pokoj na dole

-przejscie z garazu do wiatrolapu, a nie do hallu (idalnie jesli przez wiatroalp tak) jak w z28

-optymalna wielkosc domu - do 180 m

-niedrogie rozwiazania konstrukcyjne - tani dwuspadowy dach i doklejony garaz.

Na razie nie znalazlam lepszego. Macuje sie tylko z rozstawieniem mebli w salonie :lol: . Ale sprawia mi to wielka przyjemnosc ;)

Źle mnie zrozumiałaś, a właściwie to ja niejasno napisałam :oops: Te 90-100 cm to głębokość wnęki jaka powstaje jak postawisz kominek przed kominkiem i go zabudujesz z boku. Od komina do ściany od małego pokoju jest ok. 260 cm. Jak zrobisz kominek trójstronny, to ta wnęka będzie lepiej wyglądała przez to, że będzie tam przeszklenie kominka. U mnie kominek jest prosty więc wyszłaby taka metrowa ściana. Mam nadzieję, że trochę jaśniej napisałam.

Kuchnię zostawisz zamkniętą, czy otworzysz choć trochę na jadalnię?

Jak bywasz w Opolu lub okolicach to możesz wpaść obejrzeć mury na żywo :D