aniahubi 27.11.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dzięki efilo, właśnie się pobawiłam, ciekawe czy się uda go wkleić. No, widzę ze działa - to się nazywa motywacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slowikowa79 28.11.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 aniuhubi gratulijemy pięknego suwaczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.11.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 wyszło super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 29.11.2008 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzięki Tylko coś odliczanie nie działa, muszę wkleic jakiś inny link. Zaraz popróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 08.12.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 3-mam kciuki za akcje ze styropianem ) tak na marginesie to mi zawsze styropian kojarzy się z ....wafelkami ryżowymi (które uwielbiam) no i oczywiście czekamy na fotki po tynkowaniu. a i jeszcze jedno nie zakładacie jeszcze rynien spustowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.12.2008 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 3-mam kciuki za akcje ze styropianem ) tak na marginesie to mi zawsze styropian kojarzy się z ....wafelkami ryżowymi (które uwielbiam) no i oczywiście czekamy na fotki po tynkowaniu. a i jeszcze jedno nie zakładacie jeszcze rynien spustowych? Ze styropianem będzie hm... ciekawie Rynien spustowych nie ma, bo jak robili dach to jeszcze fundament nie był ocieplony, więc je zdjęli żeby nie przeszkadzały. I tak sobie czekają, aż ktoś je z powrotem zamontuje Będzie w przyszlym tygodniu cieśla, to poproszę żeby je założył - musimy kupić tylko takie osadniki "buty" i rury, bo zrobimy odprowadzenie z rynien dalej od budynku. Zdjęcia tynków wrzucę później - dzisiaj ostatnie pomieszczenie - garaż, jutro sprzątanie i w środę odbiór prac. A dziś poszukiwali jednego kabla od oświetlenia, bo się im zatynkował Wniosek - żadna zresztą nowość: KONIECZNIE ZRÓBCIE ZDJĘCIA WSZYSTKICH KABELKÓW ELEKTRYCZNYCH Nie wiedziałam, ze tak szybko się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 08.12.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Milutko się robi. Dobry z ciebie fotograf, bo bałaganu nie widać, za to robotę... oj tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 15.12.2008 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Bałagan sprzątają ekipy - różnie im to wychodzi, ale póki co sytuacja jest pod kontrolą Teraz muszę dokładnie powymiatać wszystkie kąty, bo rozkładamy folię i styropian pod ogrzewanie. Muszę wreszcie się zebrać i pochwalić się tynkami - już skończyli, dziś robią poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 15.12.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Ale u ciebie przytulnie się zrobiło, ściany gładziutkie. Materiału też nieźle poszło. Ile trzeba liczyć m2 robocizny: tynków i posadzek i ile tych metrów ścian u ciebie wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 15.12.2008 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 U mnie do tynkowania wyszło 650m2, ceny wyślę mailem. Nie tynkowałam ścianek kolankowych - będą oklejone płytą k-g. Ściany faktycznie gładziutkie, teraz tylko czekam aż wyschną - trochę to potrwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 19.12.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 http://www.superfoto.pl//zdjecia/foto/s/7/8/8/43851980_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 20.12.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 aniuhubi , od dłuższego czasu codziennie zaglądam do Twojego dziennika i nie ukrywam, że zazdroszcze postepow . Z28 bardzo nam się podoba.Jeszcze pare miesięcy temu libra II z domowych klimatów była naszym faworytem, ale po dokładnym rozważeniu wszystkich za i przeciew już wiemy, że nie ma co się ładować w zbyt duże kredyty Z28 wydaje się być projektem optymalnym, bez zbędnych kosztownych udziwnien, wystarczajacej powierzchni oraz przede wszystkim - bardzo funkcjonalnym ukladzie pomieszczen. Bawie sie troche programem do wizualizacji i przesuwam meble po salonie , zeby sprawdzic jak sie ewentualnie bedzie mieszkalo . No i mialam problem z kominkiem. Widze, że Ty masz już tę decyzję za soba - kominek obok komina, a telewizor? Czy ten sprzet grajacy, ktory planujesz na kominkowej scianie zainstalowac to wlasnie telewizor? Niektorzy pisza, ze komnek i telewizor powinny byc umieszczone na scianach ustawionych do siebie prostopadle, zeby ze soba nie konkurowac. Ech...ciezko to wszystko ze soba pogodzic. Ciekawa jestem co Wy wymysliliscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.12.2008 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam Vyper w moim dzienniku Którą wersję Z28 rozważasz? Libra II jest faktycznie piękna, ale ten dach będzie zdecydowanie droższy od naszego Obok kominka docelowo będzie tylko sprzęt grający, telewizor w pokoju nad garażem. Na razie telewizor będzie stał obok kominka, ale konkurencji mu specjalnie nie zrobi, bo po pierwsze jest mały, a po drugie rzadko go używamy. Wydaje mi się, że możnaby przesunąć komin od kominka do samego słupa nośnego - czyli jakieś 20 cm w stronę wykusza - bo powstaje tam szpara, której nie da się sensownie zagospodarować. Albo zrobić tak jak jest w projekcie Z28 wersja podstawowa - kominek w rogu salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 21.12.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Jeśli się zdecydujemy to na pewno na wersję z garazem dwustanowiskowym. My również bardzo rzadko oglądamy telewizję. Pomysł nie umieszczania telewizora w salonie jak najbardziej popieram, w koncu to reprezentacyjna czesc domu, ktora moim zdaniem telewizor tylko szpeci. Ale sami chyba jednak nie mamy tyle odwagi zeby nie miec na dole tv, balabym sie, ze mozemy pozniej zalowac. Nie wklejalam nigdy zdjec, wiec nie wiem czy mi sie uda . Chcialabym, zeby kominek byl centralnym punktem domu i byl widoczny zarowno z jadalni jak i salonu. Mam tylko jedna watliwosc czy tv nie jest za bardzo na widoku. http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SU053uuS9uI/AAAAAAAAAIY/B2NJYOEApqM/salon4.jpg Myslalam tez o takim ustawieniu, tylko niestey chyba do telewizora z kanap bedzie za daleko http://lh4.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SU4b_OVx4JI/AAAAAAAAAIw/HhdSkPOvKD4/salon1.jpg no i wersja z kominkiem w rogu: http://lh3.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SU4b9txWZOI/AAAAAAAAAIo/IY3ulGDQDi8/salon2.jpg Wiem, że jeszcze niby za wczesnie na takie planowanie, ale na razie nic innego mi nie pozostaje . Mamy dzialke w miescie, ale rolna, bez planu i niestey nie dostalismy WZ. Jedynym przeciwskazaniem byla jej rolnosc, ale na szczescie weto w sprawie nowelizacji ustawy o ochronie gruntow rolnych i lesnych w miastach zostalo odrzucone, wiec teraz teoretycznei nic nie stoi już na przeszkodzie, żeby WZ nam wydali . Przepisy wchodza 1.01, 2.01 idziemy skaldac wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 21.12.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 No i sie nie udalo wkleic zdjec , chociaz linki jak się je skopiuje i wklei widze, ze dzialaja. Hmm, pomysle nad tym pozniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.12.2008 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Podejrzałam zdjęcia - wizulalki. W jakim programie je robisz? Fajny pomysł z tym fotelem obok kominka. W tej sytuacji trzeba tylko dopilnowac żeby komin był przy samym słupie. Weż tylko pod uwagę, że wnęka obok kominka będzie miała ok. 90-100 cm głębokości w zależności od modelu (głębokości) kominka (najlepiej jakbyś już teraz miała jakiś upatrzony). W sumie to bardzo fajne miejsce na fotel, tyle że nie obejrzysz z niego ognia W tym projekcie to specjalnie nie ma miejsca na telewizor, chyba żeby jakoś na tej ścianie graniczącej z małym pokojem. Bo jak jest między oknem a tarasem, to nie za bardzo jest z którego fotela na niego patrzeć Wcale nie jest za wcześnie na meblowanie - tak na prawdę tylko w ten sposób sprawdzisz, czy ten projekt ci odpowiada i jesteś w stanie przystosować go do siebie i potrzeb swojej rodziny. Odnośnie żałowania: my robimy gniazdo antenowe i tv sat zarówno na dole jak i we wszystkich pokojach na górze - łatwiej teraz zrobić i ich nie używać, niż potem kombinować Zapewne zaglądałaś do wątku o Z28 - jeśli nie to koniecznie poczytaj - http://forum.muratordom.pl/z28-studio-z500,t120039-120.htm Jest tam parę pomysłów na zmiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 21.12.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Wizualizacje robie w Pro100, ale jak widac niezbyt dokladne, bo u mnie wneka za kominkiem ma 2 m . Faktycznie zostanie tylko 0,9-1 m, nawet jesli kominek postawie przed slupem i kominem? Na tym rysunku wydaje sie, ze obok kominka wneka ma co najmniej 2 m. http://www.z500.pl/pliki/28/warianty/2/kosztorysy/Z28_GL2_rys_szczeg.pdf A to mnie zmartwilas...jesli tam tak malo miesca zostaje to masz racje, ze kominek stawiasz z boku komina, czyli bardziej na srodku sciany. Telewizor na scianie sasiadujacej z malym pokojem raczej nie wchodzi w gre, bo wtedy trzeba by sofe postawic na przeciwko tej sciany, a moj maz w zyciu sie na to nie zgodzi , bo mowi, ze musi miec przestrzen i sofy nie moga jej zamykac... i maja stac po scianami lub oknem. Dlatego tv na srodu miedzy oknem a drzwiami na taras wydawal mi sie najlepszym rozwiazaniem, myslalam, zeby go postawic jakos pod katem i wtedy mozna by ogladac zarowno z fotela jak i sofy stajacej na scianie sasiadujacej z malym pokojem. Ale to rzeczywiscie moze byc malo praktyczne. Ty już masz swoje mury, wiec widzisz jak jest w rzeczywistosci, a ja wyzywam sie tylko na pro100 , więc mogę się trochę oszukiwać. Ale ciesze sie, ze mnie rozumiesz, bo tylko tak moge wybrac optymalny dla nas projekt. A kominek jesli stalby przed kominem, to chcielibysmy taki trzystronny, zeby bylo go widac z wielu miejsc salonu oraz jadalni . To co najbardziej podoba mi sie w z28, a czego nie moglam znalezc w innych projektach (przynajmniej wszystkiego naraz ) to: - salon i jadania w ksztalcie lietry L, a nie jedno wielkie kwadratowe pomieszczenie. Podoba mi się gdy choc troche sciany wyznaczaja funkcje pomieszczen. Nie zamykaja ich, ale wydzielają -dodatkowy pokoj na dole -przejscie z garazu do wiatrolapu, a nie do hallu (idalnie jesli przez wiatroalp tak) jak w z28 -optymalna wielkosc domu - do 180 m -niedrogie rozwiazania konstrukcyjne - tani dwuspadowy dach i doklejony garaz. Na razie nie znalazlam lepszego. Macuje sie tylko z rozstawieniem mebli w salonie . Ale sprawia mi to wielka przyjemnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.12.2008 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Źle mnie zrozumiałaś, a właściwie to ja niejasno napisałam Te 90-100 cm to głębokość wnęki jaka powstaje jak postawisz kominek przed kominkiem i go zabudujesz z boku. Od komina do ściany od małego pokoju jest ok. 260 cm. Jak zrobisz kominek trójstronny, to ta wnęka będzie lepiej wyglądała przez to, że będzie tam przeszklenie kominka. U mnie kominek jest prosty więc wyszłaby taka metrowa ściana. Mam nadzieję, że trochę jaśniej napisałam. Kuchnię zostawisz zamkniętą, czy otworzysz choć trochę na jadalnię? Jak bywasz w Opolu lub okolicach to możesz wpaść obejrzeć mury na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 21.12.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 aniu a co tam... wetnę się w merytoryczny wątek... http://www.dachy.org/InfinityCMS/files/news/948.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.12.2008 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Dziękuję bardzo efilo Wątek nie zawsze musi być merytoryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts