Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 11 months później...

Witamy wszystkich.

Mamy zamiar na wiosnę budować projekt Kasia z firmy AREX z W-wy. Wcześniej na łamach Forum zamieściliśmy nasz domek. Jak do tej pory nikt się nie zgłosił z budujących. Czy możecie coś powiedzieć na temat naszego projektu. Mamy już wątpliwości czy wybraliśmy słuszny projekt???? Wszystkim którzy odpowiedzą na nasz mail dziękujemy. :(

Ogólnie ładny, ale:

1) do kuchni może zaciągać powietrzez z garażu, musi tam być szczelnie, inaczej będziecie śniadaniać w spalinach.

2) balkonik na froncie zamieniłbym na normalne okno z daszkiem nad wejsciem, też będzie urikliwie, a koszty w dół, nikt nie jest cały dzień w sypialni, żeby podziwiać widoki od frontu w pidżamce,

3) podejżewam, że mąż w waszej przysypialnianej łazience bedzie musiał, mówiąc brutalnie lać po damsku. Moze mu potem nieco na psychikę rzutować,

4) z tej samej przyczyny nie wierzyłbym za bardzo w mozliwość wytarcia się ręcznikiem po kąpieli lub prysznicu w łazience z wanną. Podejrzewam, że sietam nie da wyprostować.

Aha i jeszcze drobne problemy z kominem widzę. Jakiś jajcarz usytuował go co prawda przy kalenicy garażu, ale na szczycie kosza od strony ogrodu. Te 40 cm szerokosci komina przyjmuje około 0,5-1 m2 dachu wody co przy dużych ulewach może być mało zabawne, jeżeli ktoś to spierd...

Z przyczyn konstrukcyjnych dachu garażu zapewne, nie idzie go umiejscowić w linii kalenicy i może to nastęczyć też pewne trudności dekarzom.

Witamy. Co do łazienki to na poddaszu zrobiliśmy jedną łazienkę , natomiast jeśli chodzi o komin to nie wzieliśmy tego pod uwagę.Dzięki za uwagi.Widzimy że masz dobrą orientację w analizie projektu będziemy wdzięczni za kolejne wskazówki i liczymy na twoją pomoc w przyszłości.Fajnie że odpisałeś. Dzięki.

Witamy wszystkich.

Mamy zamiar na wiosnę budować projekt Kasia z firmy AREX z W-wy. Wcześniej na łamach Forum zamieściliśmy nasz domek. Jak do tej pory nikt się nie zgłosił z budujących. Czy możecie coś powiedzieć na temat naszego projektu. Mamy już wątpliwości czy wybraliśmy słuszny projekt???? Wszystkim którzy odpowiedzą na nasz mail dziękujemy. :(

Witajcie,

napiszcie cos o sobie. Czy jesteście rodzina jeśli tak to iluosobową lub ile planujecie dzieci? Jakie macie przyzwyczajecia, tryb życia, pracę. Gdzie tzn jak dotąd mieszkaliście, na jakiej powierzchni. jaką macie działkę, jak długą i szeroką, jak ustawioną względem stron świata. Jak szukacie projektu i jakiego szukacie? Może jestem drobiazgowa ale pozwoli nam was poznać i wtedy oceniać czy ten projekt jest dla was odpowiedni

Tak na gorąco zastanawi mnie ilośc pokoi 4 na górz i gabinet na dole. Czy gabinet jest wam potrzebny czy może myślicie po prosty o pokoju gościnnym na dole. Czy te 4 pokoje to nie za dużo? zgadzam się co do problemów z kominem w koszu będzieice musieli zastosowac stalową podporę czy coś takiego (nie znam się więc tylko rzucam hasło). To okrągłe okienko? hmmm jak kto lubi, ale może nieźle kosztowac mimo, że taki malutkie

Ponadto bryła budynku dość podobna do tego co my będziemy budować :D

Witamy wszystkich. Jesteśmy małżeństwem od 6 miesięcy mieszkamy jak na razie w bloku mamy małe mieszkanie 32 m. Ja całe życie mieszkałam w domu i marzy mi się nieduży domek. Działkę kupiłam 2 lata temu w bardzo atrakcyjnym miejscu w lesie, nawet ulica tj. Leśna Polana. Wejście na działkę jest od strony północy natomiast tam gdzie ma być salon jest południe.Działka jest o wymiarach 20 na 35 trochę wąskawa dlatego projekty są na tą działkę ograniczone.Lubimy proste domki o nieskomplikowanej budowie. Nie chcemu domu na pokaz, chcemy miły i przytulny domek w którym będziemy czuć się dobrze. Pokój na dole bardzo chcieliśmy ze względu na to że może w przyszłości weźmiemy mamę na "stare lata" i żeby biedaczka nie chodziła po shodach szukaliśmy takie projektu z małym pokoikiem. Może nie będzie takiej potrzeby nie wiadomo, ale niech pokoik na wszelki wypadek będzie. Co do pokoi na górze to owszem jest ich 4 ale zauważcie nie ma garderoby z jednego - z części przynajmniej myślałam że zrobimy garderobę ( z tego nad garażem). Co do dołu to trochę go przerobiliśmy , zrobiliśmy częściowe podpiwniczenie, kotłownię przenieśliśmy do piwnicy i na dole zrobiliśmy jak się dało na maxa trochę przestrzeni między łazienką a salonem, nawet to wygląda nieźle, zlikwidowaliśmy też drzwi do garażu. Mieliśmy zacząć budowę domu w tym roku ale przełożyliśmy to na wiosnę. Z zawodu jesteśmy bankowcami. Pozdrawiamy wszystkich.

Twój domek również mi się podoba jest bardzo podobny do naszego.

Napisz kiedy zaczynacie.

Napisz kiedy zaczynacie.

Zaczynamy tak jak Wy na wiosnę :D

Z tego co napisałaś zrozumiałam teraz że Wasza decyzja już zapadła- być może już kupiliście nawet projekt więc przosząc o opinię chcesz ię raczej utwierdzić w przekonaniu że to dobty wybór co?? :D

Sama tak robiłam :D i nic nie było mnie w stanie zniechćecić do naszego elfa. Jeśli jednak jeszcze nie kupiliście yego projektu to w wolnej chwili- dziś wieczorkiem czegoś jeszcze poszukam, ogranicza was tylko szerokośc działki- bo wjazd macie z idealnej strony. Pokój na dole i nieskomplikowana bruła- nieduże w moim rozumieniu to do 120m2 jesli myslicie o mnieszym to dajcie znać :D

pzdrw, M.

• 4 weeks później...
  • 5 weeks później...