Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanie do doświadczonych budowniczych:) otóż mój mąż uparł sie żeby robić gładź gipsowa na ścianach w naszym domu. tynki zostały położone jakieś pół roku temu i są dosyć ładnie i równo zrobione. ja wolałabym to tylko pomalować ze względu na czas i koszty ale mąż woli robić gładź bo ładniej wygląda...tylko czy na nowe tynki można gładź robić? czy to nie będą wyrzucone pieniądze? pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!

ps a jaka farbę polecacie do malowania? osobiście podobają mi sie kolory dekorala ale czy są dobre?

https://forum.murator.pl/topic/104070-gipsowanie-na-nowe-tynkiporadzcie-prosze/

gładzie na nowe tynki spokojnie mozna kłaść (pół roku to już nie takie nowe ;-) ).

Czy wyrzucone pieniądze - nie, ale wydane na pewno bo gładzie tanie nie są.

Czy warto robić - zróbcie jedną ścianę, pomalujcie tę wyszpachlowana i tę tylko z tynkiem i zobaczysz czy tynki dalej ci sie podobają.

Moje podobały mi sie bardzo, do momentu kiedy zobaczyłam je w świetle dobrze ustawionego halogenu, no i jak założyliśmy kinkiety to widok falującej ściany też nie był zbyt powalający.

Gładzi typowych (3 warstwy + szlifowanie) nie robiliśmy, ale "przetarliśmy" ściany jedną warstwą Cekolu. Wyglądają dużo lepiej niż z samym tynkiem choć jakość gładzi to jeszcze nie jest.

Do malowania polecam lateksową Tikkurili. Mój mąż się zbuntował i powiedział że zwykłymi malować już nie będzie bo robi się, wygląda i czyści Tikkurile dużo lepiej niż Dulux czy Dekoral.

Dekoralem lecieliśmy sufity - był ok. Nie łuszczy się, kryje w miarę. Tylko nie zepsuć ściany wcześniej gruntem wymaga nieco zabawy.. nie wiem może lepiej gruntować rozwodniona farbą a nie gruntami.

https://forum.murator.pl/topic/104070-gipsowanie-na-nowe-tynkiporadzcie-prosze/#findComment-2539140