Gość Ines 22.09.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Niedługo odbieram mieszkanie. Przyjrzałam się oknom i oto co zobaczyłam: uszczelki kończą się ok 30 cm od dolnej krawędzi, a ościeżnice są przewiercone WIERTARKĄ (2 otwory na skrzydle). Wykonawca twierdzi, że to wentylacja. Ja dziękuję bardzo za takie okna. Tylko co teraz robić? Szukałam w normach, ale nie potrafię ich "przełożyć" mój konkretny przypadek. Może pomoże mi jakiś prawdziwy fachowiec? Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 22.09.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 To nie wentylacja, ale prawdopodobnie infiltracja.Ale bardzo dziwna. Do infiltracji właśnie wycina się część uszczelek na górze i wstawia w to miejsce uszczelki płaskie. Ale te otwory to zupełnie nie wiem co to jest. Dziury w ościeżnicy to odwodnienie [jak są na dole] i odpowietrzenie [jak są na górze].Podaj jaki system okien masz - dowiedz się w spółdzielni. Przy okazji zażądaj certyfikatu zgodności z aprobatą. TO WAŻNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Do wentylacji stosowane są zupełnie inne urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 22.09.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 P.S. Zrób zdjęcia jak możesz - zwykłe [+ skaner] lub cyfrowe i wyślij na moją pocztę do "pchelek". Moja poczta służbowa jest w trakcie zmiany - chyba, że Ci podam inną - ale to później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ines 22.09.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Postaram się zrobić zdjęcia, ale nie wiem czy to będzie widoczne. Średnica otworów to ok 4-5mm (w górnej części okna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 23.09.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Coś jest sknocone z tym rozszczelnieniem. Podaj jaki to typ okien z PVC. Wydaje mi się, że czeka Cię przeprawa z producentem. Ile jest tych otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ines 23.09.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Obawiam się, że "Fachowiec" ze spółdzielni wie niewiele. podał mi, że okna są typu LECH, ale potem stwierdził, że to raczej chyba chodzi o producenta (w Bydgoszczy). Szyby - wsp. przenikania 1,1. Z dokumentacji wyczytałam jeszcze nast.symbole: O32s/J/S/D; OB6/J/S/D; O37s/J/S/D - nie mam pojęcia czy to są jakieś istotne informacje. Nad każdym skrzydłem są po 2 otwory (obok siebie) nawiercane od spodu, czyli równolegle do ściany.Niestety nie mam aparatu cyfrowego, znajomi jakoś też "analogowi", ale postaram się jak najszybciej sfotografować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.09.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 wentylacji nie robi sie przez dziury w oknach - to bzura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 23.09.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Czy to są okna kolorowe? Jeśli tak to są to otwory odprężające - i powiny być. Nie ma to nic wspólnego w infiltracją i z wentylacją.Mogą to być też otwory odpowietrzające - niektórzy producenci tak je robią.LECH produkuje okna TROCAL 900 i TROCAL Confort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ines 23.09.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Okna są białe. Otwory nie są "fabryczne" tylko wyraźnie wiercone po zamontowaniu okien. Przyjrzałam się pozostałym oknom w bloku. W jednym mieszkaniu dostrzegłam nawiewniki, bez tych nieszczęsnych dziur (widziałam dobrze bo to mieszkanie na parterze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.09.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Czy to są okna kolorowe? Jeśli tak to są to otwory odprężające - i powiny być. Nie ma to nic wspólnego w infiltracją i z wentylacją. Mogą to być też otwory odpowietrzające - niektórzy producenci tak je robią. LECH produkuje okna TROCAL 900 i TROCAL Confort pchelek ale takie otwory robi sie chyba tylko w dolnej czesci oscieznicy? i to raczej nie wiertara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 24.09.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Robi je się fabrycznie - frezarką - na dole i na górze. W oknach kolorowych oczywiście.Te otwory o których sobie dyskutujemy na tym wątku to bardzo dziwna sprawa, nawet nie potrafię sobie do końca zlokalizować ich położenia. Mniej więcej wiem o co chodzi - gdzie są. Ale w są całkiem niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ines 24.09.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Te otwory pojawiły się dopiero PO zamontowaniu okien w budynku i miały wyraźnie "postrzępione" brzegi (rak jak sie to zwykle dzieje w przypadku wiercenia). Właśnie dlatego zwróciłam na nie uwagę - zupełnie nie sprawiają wrażenia "fabrycznych". No i zastanawia mnie fakt, że w 1 mieszkaniu jednak tych dziur nie zrobiono (jak pisałam wyżej).Zdjęcia jeszcze niestety nie mam. Dzisiaj po raz kolejny będę rozmawiać ze "spółdzielnią" . Zobaczymy jak to wyjaśnią. Potem dam znać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts