MST 28.06.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Będę robił tynki jak w tytule, z agregatu. Zastanawia mnie tylko, czy lepiej kupić gotowy, czy też zlecić ekipie robienie go z piasku, wapna i cementu? Głównie chodzi mi o wygląd końcowy i fakturę tynku - który będzie ładniejszy, gładszy i estetyczniejszy? Czy może nie będzie różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 28.06.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Gładkość tynku zależy głównie od fachowców.Tynk gotowy wychodzi drożej od robionego.Przy robionym zadbaj o jakość i granulację piasku reszta w rękach tynkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.06.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Tylko fabryczny.Robione na budowie mają trend do pękania.Przy odbiorze radzę polać ścianę wodą - wychodzi "mapa" spękań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 30.06.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Tylko fabryczny. Robione na budowie mają trend do pękania. Nie myśl, że gotowe będą bez pęknięć. Jak będziesz miał przewiewne pomieszczenia, to i tak popęka (nawet gotowy) Przy odbiorze radzę polać ścianę wodą - wychodzi "mapa" spękań. "Mapa" spękań zależy głównie od przygotowanego podłoża. Podstawa to solidna szpryca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 02.07.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Tylko fabryczny. Robione na budowie mają trend do pękania. Przy odbiorze radzę polać ścianę wodą - wychodzi "mapa" spękań. Dobre!! No nie wiem , ale moje robione na budowie jakoś nie pękają mam się cieszyć - czy czekać aż popękają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 02.07.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Gładkość tynku zależy głównie od fachowców. Tynk gotowy wychodzi drożej od robionego. Przy robionym zadbaj o jakość i granulację piasku reszta w rękach tynkarzy.[/qu ote] Granulacja piasku -BARDZO ważne - 100% czyściutkiego piasku !! Sukces - murowany !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.07.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Jeden i drugi jest ok , ten w workach różni sie tym że od początku do końca jest identyczny spękania tynku jest parę powodów, - za dużo wapna w zaprawie - tynk zatarty na mokro , często pęka na belkach betonowych, słupkach itp.- za szybkie wysychanie -za gruba warstwa pęknie i ten z worka jak i ten robiony na budowie A jeśli chodzi o mikro pękania widoczne tylko po zmoczeniu wodą , to praktycznie nie do uniknięcia , a jeśli chodzi o odbiór to niema to nic z nimi wspólnego to kolejny wymysł inwestorów którzy by chętnie nie zapłacili fachowcom za robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 03.07.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 A jeśli chodzi o mikro pękania widoczne tylko po zmoczeniu wodą , to praktycznie nie do uniknięcia , a jeśli chodzi o odbiór to niema to nic z nimi wspólnego Co racja, to racja. U mnie w niektórych miejscach po położeniu gruntu uwidoczniły się mikropęknięcia, ale po wyschnięciu nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.07.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 U mnie "pajączków" było sporo ... farba przykryła i nie widać. Tynki robione tradycyjnie. Jedyne , czego nie dopilnowałam..wydaje mi się, że piasek jednak był za gruby - gdzieniegdzie (a nawet więcej ) mam rysy porobione przy zacieraniu - pewnie po części to wina piasku, po części tynkarzy . Niestety nie można mieć wszystkiego .... jak to kiedyś ktoś ujął: tu szafa, tam kwiatek .... nie będzie widać. Widać nieststy jest, natomiast jak się zaczyna mieszkac to sie przestaje zwracać uwgę na takie pierdoły ...przynajmniej ja tak mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 03.07.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witam U mnie pęknięć nie ma ale niestety wierzchnia warstwa poprowadzona była za grubym piaskiem. Gdzieniegdzie widać ślad po grubszym kamyku. Trudno chyba przeboleję to tak samo jak daggulka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 03.07.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ja miałem piękny drobniutki piasulek, ale i tak zdarzały się rysy od grubszych kamyków. Tak to jest jak się w to samo miejsce wysypuje różny piach. Poprzednio wylewałem słupy, więc leżał tam żwir i pewnie zawieruszyły się jakieś kamyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.07.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Tylko fabryczny. Robione na budowie mają trend do pękania. Przy odbiorze radzę polać ścianę wodą - wychodzi "mapa" spękań. Dobre!! No nie wiem , ale moje robione na budowie jakoś nie pękają mam się cieszyć - czy czekać aż popękają Pozdrawiam Rozumiem - wniosek: Mnie nie popękało , to i innym nie popęka ? Nic bardziej mylnego. Głupota i niestaranność wykonawcza jest NIESKOńCZONA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.07.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 pęknie i ten z worka jak i ten robiony na budowie A jeśli chodzi o mikro pękania widoczne tylko po zmoczeniu wodą , to praktycznie nie do uniknięcia , a jeśli chodzi o odbiór to niema to nic z nimi wspólnego to kolejny wymysł inwestorów którzy by chętnie nie zapłacili fachowcom za robotę Tylko ten robiony na budowie pęka pięć razy częściej niż fabryczny. Rozumiem z drugiej części wypowiedzi, że jesteś wykonawcą i robisz tynki na budowie. Zachowanie - typowe. Właśnie tego trzeba się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts