zdechlypies 28.06.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Witam!Kupiłem ostatnio trochę ziemi rolnej, działka powyżej dwóch hektarów. Mogę na niej wybudować dom, na zasadzie zabudowy zagrodowej. Prawo mi na to pozwala i z tym nie będzie problemów. Pytanie moje brzmi: jeśli już będę miał gospodarstwo rolne z domem, czy mogę z niego wydzielić działkę co najmniej 30 arową, na której będzie stał ten dom i sprzedać tą działkę jako działkę rolną. Po sprzedaży pozostanie mi nadal ponad jeden hektar ziemi rolnej i nadal będę mógł wybudować na tej ziemi zabudowania zagrodowe czyli faktycznie dom. Czy nie ma tu jakiegoś haczyka? I jeszcze drugie pytanie: Jeśli mam moją ziemię w kilku kawałkach oddzielonych od siebie, czy w/w zabudowania zagrodowe czyli faktycznie dom mogę wybudować na osobnym kawałku, który ma mniej niż 30 arów i potem ten mały kawałek sprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdechlypies 01.07.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.07.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Tak stanowią przepisy:§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:3) zabudowie zagrodowej - należy przez to rozumieć w szczególności budynki mieszkalne, budynki gospodarcze lub inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych, Jaka będzie interpretacja w przypadku sytuacji o która pytasz - uznaniowa, najprawdopodobniej, bo przepis nie stanowi ile budynków mieszkalnych można wybudować.Co do drugiej części pytania.Teoretycznie możesz wybudować na każdej posiadanej działce, ale są warunki:- zawsze musi być dojazd i możliwość przyłączy mediów,- nominalnie trzeba być rolnikiem (wykształcenie, zameldowanie w danej gminie, areał w danej gminie większy niż 1 hektar)- jeśli działka nie jest objęta MPZP jako budowlana lub "zagrodowa" to musi spełniać warunki "dobrego sąsiedztwa",- jeśli nie spełnia w/w warunków to aby wybudować musisz mieć areał większy niż średnia wielkość gospodarstwa w danej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdechlypies 06.07.2008 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 08.07.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Nie wiem, czy z tym dzieleniem działek rolnych to będzie tak łatwo. Jakiś czas temu ktoś tu opisywał podobny problem (z dwa, trzy miesiące temu, góra cztery). Pisał coś, że w gminie powiedzieli mu, że działek rolnych nie można dzielić. Trzeba było najpierw przekształcić ją na budowlaną... Poszukaj, tam też wypowidziało się kilka osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.07.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Nie można dzielić (rolnych) na mniejsze niż 30 arów dla każdej po podziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts