Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK TO ZROBIC??? gk-gk czy gk-tynk??

Recommended Posts

Witam,

za chwile wykanczam uzytkowe poddasze.

Sciana kolankowa wykonana z gazobetonu (wys scianki ok 145cm), szczytowe oczywiscie rowniez gazobeton.

Jezeli chodzi o skosy, to pokiedzy krorkwie oczywiscie welna, miedzy jetki rowniez. Na skosy pojdzie plyta g-k, na sufit tez.

I teraz zastanawiam sie, co dac na sciane kolankowa. Czy plyte gk przykleic na packi (i bede na krawedzi kolankowej i skosnej mial polaczenie gk z gk), czy moze dac tynk ( i tez nie wiem czy cem-wap, czy gipsowy - a chce miec rowne, gladziutkie sciany) - io wtedy bede mial polaczenie nie dwoch plyt a - wiadomo jak ;).

Czy prawda jest, ze jak dam i tu i tu plyte gk, to jest mniejsze prawdopodobienstwo pojawienia sie rys na styku??

Co wyjdzie lepiej, co taniej, a jesli klasc tynk, to jaki??

Na jesieni ubiegłego roku zrobiłem u siebie poddasze. Łączenia sufitu g-k ze ścianami otynkowanymi tynkiem cem-wap. połączyłem akrylem na tzw. kontrolowane pęknięcia, według zaleceń przedstawianych na tym forum. Po upływie pół roku nie byłem zadowolony z takiego rozwiązania - te pęknięcia wyglądały nieestetycznie. Wykonałem połączenia na sztywno za pomocą szpachli gipsowej i siatki z włókna szklanego. Po trzech miesiącach na razie jest ok.

Na jesieni ubiegłego roku zrobiłem u siebie poddasze. Łączenia sufitu g-k ze ścianami otynkowanymi tynkiem cem-wap. połączyłem akrylem na tzw. kontrolowane pęknięcia, według zaleceń przedstawianych na tym forum. Po upływie pół roku nie byłem zadowolony z takiego rozwiązania - te pęknięcia wyglądały nieestetycznie. Wykonałem połączenia na sztywno za pomocą szpachli gipsowej i siatki z włókna szklanego. Po trzech miesiącach na razie jest ok.

...czasem połączenie na sztywno wychodzi a czasem nie... widziałem już jak pracujące poddasze - płyta wyrwała siatkę ze ściany... nie ma w tym względzie reguły.

A takie kontrolowane pęknięcie to czasem trzeba poprawić - nanieść ponownie warstwę akrylu...

A poczucie estetyki bywa różne u różnych ludzi... to co u jednych jeszcze przejdzie u innych jest całkowicie niedopuszczalne... ale nie zaprzeczam - mogło to wyglądać gorzej niż przy szpachlowaniu "na sztywno".