Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podwyższona część salonu

Kingaa

Recommended Posts

Mamy w projekcie część salonu wysoką na 2 kondygnacje (tzn parter + poddasze), czyli jest tak jakby "dziura" w stropie, a korytarz na poddaszu jest jakby antresolą (może to się jakoś fachowo nazywa - nie wiem, ale mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi?). Bardzo nam się to podoba, ale zastanawiam się, czy coś takiego będzie wpływało na koszty wykonania stropu? W projekcie mamy filigran, ale prawdopodobnie zmienimy na terivę, może trzeba będzie jakieś dodatkowe wzmocnienia? I jeszcze jedno: czy takie ukształtowanie wnętrza może znacząco wpływać na zwiększenie kosztów ogrzewania?

sprawdz w projekcie jaka masz kubature budynku, moze masz tez podana kubature samego salonu? od kubatury zalezy zapotzrebowanie na ogrzanie pomieszczen,

czy koszt ogrzewania znacznie sie zwiekszy-trudno na to pytanie odpowiedziec, bo nie piszesz z czym chcesz to porownac? z salonem ebz antresoli? jezeli dobrze ocieplisz sciany i stop to nie powinny byc wyzsze...

troche tu za malo danych, jaki masz metraz domu, czy np. tego salonu? czym bedziesz ogrzewac?

w przypadku takich rozwiazan jedno wiem napewno-jest to bardzo efektowne, ale salon z antresola sa tez bardzo akustyczne

No to spotkałem bratnią duszę :lol: 8)

1- przy pustce nad salonem koszt stropu jest oczywiście niższy, bo go nie ma. Jeśli antresola kończy się równo ze ścianą belki stropowe zatapiasz w normalnym wieńcu, jeśli wystaje (wchodzi w przestrzeń salonu) robi się specjalny podciąg. By nie był za gruby można go podeprzeć słupem

2 - należy się liczyć z większą głośnością poddasza, ale właśnie byłem na imprezie w domu ze standardowym stropem, i w czasie imprezki na poddaszu było równie głośno słychać jak na dole :)

3 - by nie uciekało ciepło (pod dach) należy zaprojektować ogrzewanie podłogowe - u siebie nie przewiduję zwiększenia kosztów grzania

Honorata, wiem, że zapotrzebowanie na ciepło zależy od kubatury, ale wydawało mi się że zależy też od ukształtowania pomieszczenia - jak jest wysokie to ciepło zbiera się u góry...

Bartt, a Twój domek już stoi? Bo ciekawa jestem jak takie rozwiązanie wygląda w rzeczywistości, bo w mojej wyobraźni super :D Zastanawiamy się też, czy tą pustkę robić na całą wysokość 2 kondygnacji (wtedy można by to dodatkowo doświetlić z dachu- tak dla bajeru...), czy trochę obniżyć, zrobić sufit podwieszany. Jak jest u Ciebie?

U nas ogrzewanie podłogowe raczej nie wchodzi w grę, bo chcielibyśmy podłogę drewnianą, ale to jeszcze zobaczymy...