Electron1 29.06.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Kupiłem nowe drzwi zaopatrzone m.in w zamek wieloryglowy.Do zamka dostałem 3 rodzaje kluczy tj: 6 sztuk kluczy z czarnymi nakładkami2 szt kluczy z niebieskimi nakładkami1 szt klucz bez nakładki Początkowo wszystkie klucze działały. Po próbach otwierania-zamykania róznymi kluczami - dwa klucze z niebieskimi nakładkami blokują się we wkładce zamka i nie mozna ich przekręcić. Klucze z czarnymi nakładkami i klucz bez nakładki działają normalnie.W bardzo krótkiej instrukcji dołączonej do zamka doczytałem że klucze niebieskie to klucze przeznaczone dla ekip remontowych i przez odpowiednie potraktowanie zamka kluczem bez nakladki mozna zablokować mozliwość korzytania z tych dwóch kluczy niebieskich ( tak mi sie wydaje - instrukcja w jęz. angielksim ) Czy mozna ponownie przywrócić zamek aby "pozwalał" na używanie kluczy niebieskich ???Czy raz zablokowane klucze niebieskie sa już do wyrzucenia ?? Jakie jest prawidłowe wykorzystanie tych trzech typów kluczy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.06.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 i przez odpowiednie potraktowanie zamka kluczem bez nakladki mozna zablokować mozliwość korzytania z tych dwóch kluczy niebieskich ( tak mi sie wydaje - instrukcja w jęz. angielksim ) przepisz tą część instrukcji tutaj - może trzeba zamykać dom na "jedno przekręcenie" i wtedy te klucze będą działać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.06.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Te dwa klucze są tak zwane instalacyjne i można je spokojne dawać ekipom wykończeniowym(ja właśnie teraz się takimi posługuję) później przestawia się zamek na właściwe klucze a ekipa która nawet nie zwróciła klucza nic z nim już nie zrobi... takie sprytne ustrojstwo! Po przezbrojeniu zamka na właściwy komplet kluczy nie można już wrócić na instalacyjne... chociaż pewnie w naszym kraju są ludzie co to potrafią... ale jest ich niewielu a cześć z nich nawet raczej słabo dyspozycyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Electron1 29.06.2008 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Przy mojej znajomości angielskiego - doczytałem że te dwa niebieskie klucze mozna w pewnym momemcie "zablokować" co mi udało sie zrobic nieświadomie. Jest tam wzmianka że te klucze można przekazać np. osobom wynajmującym mieszkanie. Raczej nic tam nie napisali jak ponownie uprawnic te klucze - i to właśnie mnie interesowało. Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts