Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt POD DĘBEM pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Jak w temacie...

Szukam juz od dluzszego czasu zdjec z realizacjii tego projektu lecz niestety bezskutecznie :(

Co prawda projekt juz zakupilem ale jeszcze jestem przed etapem zmian i adaptacjii wiec mozna by cos jeszcze pozmieniac ...tylko co ? :)

I tu wlasnie licze na Szanownych Forumowiczow :)

Jesli ktos bedzie mial chec to moje gg:9231476

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

My budujemy

Jesteśmy na etapie więźby

Zmiany:

- zlikwidowaliśmy drzwi zewnętrzne w garażu

- dodaliśmy okno w kuchni

- mamy zamiar zrobić łazienkę nad kuchnią (sypialniana) + velux

- podnieśliśmy garaż o 15 cm

- przenieśliśmy drzwi do garderoby

chyba tyle zmian

Zastanów się nad powiększeniem "pustki nad schodami" ponieważ po wybudowaniu wyszło nam że przestrzeń między schodami a podłogą piętra miała poniżej 2 metrów - byłyby problemy z wnoszeniem mebli a i wyższa osoba mogła by uderzyć się w głowę.

Podnieś sobie okno/okna w garażu

Pomyśl nad wymiarami okien w salonie i jadalni - zobacz jakie rozwiązania zaproponował MG Projekt w różnych Benedyktach

• 5 weeks później...
Mario0658 napisz jak przebiegła adaptacja projektu "Pod dębem" i czy znalazłeś jakiekolwiek zdjęcia z realizacji? Może masz dodatkowe cenne uwagi jakimi podzielił się Matthet. Jesteśmy zainteresowani zakupem tego projektu, każda wskazówka będzie przydatna.

W projekcie jest drobny błąd.

Fundamenty nie zgadzają się ze ścianami nośnymi (ściany przy wejściu).

U nas spowodowało to konieczność powiększenia lukarny nad wejściem o 50 cm. Jeśli byśmy budowali zgodnie z projektem to kawałek ściany nośnej stałby na piasku a nie na fundamencie.

Kilka zdjęć z realizacji znajdziesz na http://budowa.zam.cba.pl/

W projekcie jest drobny błąd.

Fundamenty nie zgadzają się ze ścianami nośnymi (ściany przy wejściu).

U nas spowodowało to konieczność powiększenia lukarny nad wejściem o 50 cm. Jeśli byśmy budowali zgodnie z projektem to kawałek ściany nośnej stałby na piasku a nie na fundamencie.

Kilka zdjęć z realizacji znajdziesz na http://budowa.zam.cba.pl/

Dziękuję Matthet. Podpowiedz mi, czy podniesienie garażu o 15 cm (poprzednia Twoja wypowiedź) polegała na podniesieniu poziomu garażu, czy jego wysokości?

Pozdrawiam

Adam - Łomża

Podnieśliśmy cały garaż i pokój nad garażem o 15 cm co spowodowało skasowanie jednego stopnia w garażu a przeniesienie go przed wejście do pokoju nad garażem (podnieśliśmy bryłę w której znajduje się garaż o 15 cm nie zmieniając wysokości pomieszczeń).

Zmiana ta wynikała z ukształtowania terenu na naszej działce i chęci zaoszczędzenia sobie dodatkowego podsypywania domu.

Pomyśl nad „ażurowymi” schodami – teraz bym takie zrobił.

Zastanów się czy nie zrobić wejścia do domu przez kotłownię – podobno wchodzenie bezpośrednio do części mieszkalnej z garażu nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem (tak słyszałem my zrealizowaliśmy wejście zgodnie z projektem).

• 1 month później...
  • 5 months później...

witam !

Kurcze masz racje :) w zyciu sam bym na to nie wpadl :)

Dzieki !

Ja dopiero zaczynam na dniach ......papierkologia i takie tam.....

Mam prosbe do Ciebie... mozesz wrzucic do siebie na stronke pare zdjec z wnetrz ?

Troszke ten salon wydaje mi sie za maly ( wczesniej bylem zachwycony) zastanawiam sie czy czasem podcienia nie zlikwidowac....... Lecz wtedy domek straci na wygladzie z zewnatrz... :(

Witaj,

Nie zdecydowaliśmy się na likwidację podcienia. Przez chwilę się nad tym zastanawialiśmy, ale po wizycie na budowie u Dagne definitywnie zrezygnowaliśmy z tego pomysłu. Szkoda tarasu z podcieniem, planuje wykorzystywać go często, jeśli tylko czas pozwoli.

Co do przestrzeni salon/jadalnia to wszystko zależy jaką masz wizję jej zagospodarowania. Optycznie jest to duża powierzchnia, ale większość przeznaczona jest na komunikację.

Załadowałem kilka zdjęć salonu i jadalni na stronę. Nie są najświeższe bo z czasów robienia wylewek w zeszłym roku.

Jeśli chcesz zobaczyć inne pomieszczenia to daj znać. Nie chce mi się wrzucać wszystkich zdjęć. W szczególności, że nie mam czasu ich uporządkować/posegregować.

• 3 months później...

Po miesiacach papierkologi oraz innych problemach w koncu ruszam za ok 3 tygodnie :)

Pozwolenie gotowe, cala reszta juz chyba tez. Czekam teraz na wyceny SSO od kilku wykonawcow.

matthet

czy mozesz wkleic kilka zdjec z aranzacjii kuchni i salonu ?

Jestem budujacym facetem i gustu u mnie za grosz :)

Zastanawiam sie nad jakims fachowcem od takich spraw ale ceny maja straszne ...

Wrzucę jeśli chcesz, ale za kilka dni bo teraz brak czasu.

Z tego co masz w zakładce „inspiracje” na Twojej stronie jest dużo „nowoczesnego” wystroju. My już to przerabialiśmy, więc staramy się urządzać dom w „starym” stylu.

Podczas urządzania korzystaliśmy tylko z „konsultacji” odnośnie oświetlenia. Był to punkt wyjścia bo i tak dużo pozmienialiśmy.

Czekam z niecierpliwoscia...

Co do urzadzenia na nowoczesnie czy stylowo to nie mam zdania...

Tak prawde powiedziawszy jest mi to obojetne :)

Szukam czegos co mi "wpadnie w oko"

Podcien jednak likwiduje a zamiast tego zrobie elektrycznie wysuwana roletke,

zreszta caly domek bedzie okablowany jak stacja serwerowa :)

Mam tez pytanko , jesli mozesz to powiedz ile kosztowaly Cie te piekne drzwi wejsciowe. Oraz ogolnie koszt SSZ (duzo odbiega od oryginalnego kosztorysu?).

Ja bym nie zrezygnował z podcienia – często z niego korzystamy. Ładnie wygląda w bryle budynku i przyjemnie jest mieć takie „ukryte” miejsce (osłonięte ścianami) na poranne śniadanie.

Drzwi wejściowe kosztowały około 5,5k pln.

Co do SSZ to nie pamiętam jakie szacunki przedstawił mgprojekt jak również nie porównywałem ich wyliczeń bo ceny materiałów jakie przedstawili w zestawieniu odbiegały znacząco (na +/-) od cen w składach budowlanych.

Wrzuciłem kilka zdjęć na moją stronę

Drzwi są od Pana Karwowskiego (http://www.drzwi-karwowski.com.pl/)

Telefon o ile dobre pamiętam – 604674657 (sprawdź na stronie).

Namiar mam od Dagne z forum. Ona zamawiała u niego zew. i wew. my tylko zew.

Wkurzyło nas, że przy tak dużym zamówieniu nie chcieli zejść z opłaty za montaż. Czy od nich byłyby lepsze niż mamy - nigdy się nie dowiemy - może byliby bardziej terminowi.

• 1 month później...

matthet:

Mam do Ciebie pytanko: pisales ze pustka nad schodami jest zbyt mala ... jaki robiles strop ? teriva? wziolem na to poprawke i bedziemy dumac co tu zrobic :)

Narazie w poniedzialek leja chudziak na stanie zero :)

Jakiej mocy masz piec C.O. ? i przy jakim dociepleniu ?

Co fakt ,ja planuje pompe ciepla ale moc to moc :)