Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt POD DĘBEM pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Strop taki jak w projekcie (teriva).

"dziura" nad schodami została przesunięta o 0,5m w stosunku do ściany z drzwiami łazienkowymi na piętrze. Poszło więcej balustrady, ale całkiem ciekawie to wygląda.

Od naszego wylewania chudziaka minęło około 12 miesięcy - ja już tego nie pamiętam :)

W chwili obecnej mam 12kW (elektryczny). (zeszłą zimę dał radę, ale dawał na pełnych obrotach). W przyszłym sezonie podciągną gaz.

Jak liczyłem piec myśląc o butli to wychodziły nam 24kW (maksymalnie) - licząc z projektu. Później zerknę do certyfikatu energetycznego i zobaczę co tam wyszło.

Daliśmy 15 cm grafitowego styropiany (platinum) a poddasze 15+10 wełny.

Dom wygląda na dobrze zaizolowany. Wietrzeniem steruję z centralki wentylacyjnej.

Na początku też chciałem pompę ciepła i solary, ale się nie zdecydowałem z powodów finansowych. Podobnie jak GWC, ale instalacja w domu jest na niego przygotowana wystarczy podłączyć złoże do domu :).

Jeśli planujesz kominek to pomyśl o rozprowadzeniu ciepła w kanałach w wylewce.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Docieplenie planowalem podobne 20 styro a 15 fundament .Okna 3 szybowe ,U okolo 1 z rama ,30cm welny na poddaszu.

Sadzilem ze ok 10 kw piecyk starczy :(

Reku oczywiscie tez.

Kurcze , musze pomyslec jakby tu jeszcze "polepszyc" ocieplenie :)

Garaz u mnie ma byc w sumie nie ogrzewany ale zaizolowany ,tak aby tylko temp na plusie byla...

Ja mam grzejniki w garażu. Jest tam pomieszczenie gospodarcze i nie chcę tam marznąć :).

Pamiętaj aby dać ocieplenie na ścianie działowej garaż/dom.

Polepszenie ocieplenia to zatrudnienie „lepszej/dokładniejszej” ekipy wykonawców.

Jak dajesz 30 cm wełny to rozważ podniesienie ścianki kolankowej bo ci się sufit opuści.

Ja nie podnosiłem parteru a też mam reku. ;)

Kanały u mnie poprowadzone są tak, że nie wchodzą na "sufit użytkowy".

No może tylko w gabinecie nad wejściem doszedł większy podciąg.

Zawsze możesz puścić kanały w wylewce poddasza - planowałem taki kanał w głównej sypialni, ale w końcu przesunąłem napowietrzenie jadalni i wszystko zrealizowane zostało na standardowych kanałach.

Kto będzie Ci robił instalację rekuperacji?

Podeślij projekt.

Witam

Parter chce podniesc z 2 wzgledow:

1 aby zmiescic rury od reku i nie kombinowac za bardzo

2 zmiescic klimakonwektory pod sufitem (podlaczone do dolnego zrodla pompy ciepla) - klima

Bedzie pod nim jeszcze maaaaasa przewodow od inteligentnego budynku i calego sterowania :) (jestem pokrecony na tym punkcie :) )

Zrobie chyba tak ze o bloczek parter i pietro podniose - niech sie dzieje co chce :) Nie chcialbym obnizac nawet o kilka cm sufitu bo przy takiej powierzchni bedzie to zle wygladalo.

Projektu reku jeszcze nie mam ale to nie jest wielka filozofia (watek rekuperator tymi recami robiony) policzyc nie problem a jesli przewymiaruje kanaly to na bank zmieszcze sie w granicy bledu.

Tak jeszcze dzis bylem na budowie i tak patrzac na kuchnie troszke mnie doluje fakt ,ze ona taka mala jakas :( chyba bede musial jednak zostawic ja otwarta na salon ... echhh

Powiedz mi prosze jakie miales miesieczne rachunki jak grzales pradem i przy jakiej temperaturze , czytajac to , co napisales troszke sie podlamalem.Myslalem iz bedzie mniejsze zapotrzebowanie na cieplo :(

W zeszłą zimę jeszcze nie mieszkaliśmy więc nie jestem w stanie podać Ci obiektywnych kosztów ogrzewania. Praktycznie od jesieni do wiosny cały czas ekipy mieszkały na budowie. Jedni się mocno wietrzyli i palili w kozie lub pomagali sobie nagrzewnicą, inni grzali elektryką na 22 stopnie bo im zimno było.

Dom był mokry więc zapotrzebowanie na ciepło też było inne.

Dopiero ten sezon da mi jakieś wiarygodne dane. Trzeba będzie dostroić kilka rzeczy i następny sezon powinien być jeszcze lepszy/tańszy :)

Rachunek za 6 mcy prądu wyniósł 5500 pln – (w tym co, cwu i budowa)

• 4 weeks później...

Poradzilem sobie z podciagami :) - nie bedzie ich :)

Wiec bede mial naprawde sporo miejsca pod sufitem.

Na pietrze to juz nie problem instalacje beda ponad sufitem.

Scianka kolankowa zostanie jak w projekcie , te kilka cm mi nie zaszkodzi

A oto moj stan na dzis :

http://www.poddebem.org/0425.jpg

• 2 weeks później...

witam Pana witam :)

Tak u mnie sa szkody gornicze - kopia miedz :)

Piszesz o sciance dzielacej kotlownie,hmmmm u mnie jeszcze bedzie pompa ciepla ,wiec glosniesza od pompki cyrkulacyjnej :(

Tak teraz mysle ,ze ta pustke i cala scianke od srony salonu przedziele jeszcze regipsem z welna... ( miedzy kominem a sciana zewnetrzna w tej wnece beda szly kanaly od reku , kanaliza oraz maaaasa kabli na pietro i poddasze. Moze to cos pomoze, a jesli nie to wykleje cale pomieszczenie gabka "wytloczka" dzwieko chlonna. Cos takiego dam tez nad garazem - moj pokoj tv :)

Sezonu nie zamykam az nie skoncze budowy.Nie ma mowy o zadnym przestoju :) Kupie koze i wywrotke wegla i do przodu :)

Panowie robia wiezbe, jak tylko skoncza belki zakladac to zaczynam docieplenie, 20 styro na frez.

Musze Cie dogonic he he :)

http://www.poddebem.org/0571.jpg

he he dobrze widzisz ...:)

z tym ,ze juz wiem ze to nie bedzie dzialac - chodzi o spadek - zero szans na odpowietrzenie :( no coz - probowalem :)

I jeszcze wzglad rozszerzalnosci cieplnej ale to nie problem.

Jak to tynki jak salon wyglada z kuchnia na skonczony ?

U mnie tynki juz powolutku sie zaczely - w garazu do bramy.

od wtrorku dol domku jak tylko skoncze kabelki klasc :)

Jestem na etapie ok 80% elektryki, a jest tego maaaaaaasa juz poszlo na sam dol 900m skretki i ok 400m kabli sygnalowo-alarmowych :) a gdzie kable 230V do oswietlenia i gniazd :)

Ale jak juz pisalem - ja mam mooocno naćpane na punkcie kabelkow :)

Kombinuje z tym halasem z kotlowni...pompa ciepla bedzie stala na specjalnym stojaku amortyzujacym a moze nawet zrobie pale na ktorych bedzie stala - odizolowana od podlogi, sciany beda wylozone k-g z welna pod spodem i na to dam ladna szara gabke jako "dekoracja" mysle co z reku - czy mocno Ci szumi i ile decybeli ma Twoj jesli wiesz ?

Mam jeszcze malutka prosbe do Ciebie...o kilka zdjec z gory szczegolnie o pomieszczenie gdzie na planie jest lazienka, czy jest ona w miare ustawna tzn u mnie bedzie tam garderoba a lazienka obok w tej sypialni.

Wszystkie Twoje rady uwazam za bardzo cenne i BARDZO DZIEKUJE Ci za nie.

Chodziło mi o tynki zewnętrzne (teraz mamy szarą elewację – klej z siatką na styropianie). Tynki wewnątrz już „od dawna” gotowe.

Rekuperator wg dokumentacji ma od 30-50 dB (nie wiem jak i gdzie mierzone). Do 2 biegu nic nie słychać. Przy trzecim – jak się wie czego słuchać to się słyszy. Na 4 biegu to już powietrze w kanałach szumi i słychać (ale tylko w nocy) rekuperator przez ścianę w salonie, o której rozmawialiśmy.

O którą łazienkę Ci chodzi, tą przy pokoju z balkonem, czy też największą przy kominie?

Jeśli tą przy kominie to nie mamy jej zrobionej (tylko koncepcja, mieszacze i stelaże zamontowane). Chcemy poczekać aż nasze dziewczyny podrosną i jak same zaczną korzystać z łazienki to się ją zrobi pod nie.

W chwili obecnej jest tam graciarnia więc zdjęcie poglądowe będzie trudno zrobić. Zobaczę czy mam jakieś zdjęcie z czasów tynkowania.

Ale mi kadzisz ;), dziękuję :)

Cały czas wychodzą jakieś drobnostki. Na etapie koncepcji komunikacja w domu wyglądała inaczej niż jest w rzeczywistości, ... ;)

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

hej

tak , scianka kolankowa juz dawno stoi :)

Dach juz prawie tez , Jest folia i czesciowo dachowka (mrozy)

ale za to wewnatrz dzieje sie sporo :)

Zapraszam do mojej galerii ...

Teraz jestem na etapie robienia stelazy pod k-g i ocieplenie.

Wylewek co prawda jeszcze nie mam ale sadze, ze po przyklejeniu zoltej foli na stelaze bedzie ok (regipsy poczekaja na montaz po wylewkach aby nie naciagnely wilgoci)

Kilometry kabelkow i coraz wieksza plontanina rurek od co cwu oraz rekuperacjii i odkurzacza :) normalnie meksyk ....

Jak mrozy puszcza to rusza prace na zewnatrz i ciag dalszy dachowki.

Brak jeszcze u mnie przylaczy i to wszystkich (prad od sasiada)

Ty pewnie juz na spokojnie mieszkasz :)

echhh moze i jak kiedys zasiada na fotelu i powiem tak : "skonczylem"

Pozdrowienia

ps

a moze bys tak wrzucil kilka zdjec z dalszej czesi budowy ?

jak korytarz urzadziliscie jak wyglada kotlownia , kibelek na dole .... :)

http://www.poddebem.org/994.JPG

.

http://www.poddebem.org/985.JPG

My mieszkamy już od początku wakacji.

Tak się zadomowiłem, że już nie pamiętam żebym mieszkał gdzieś indziej :)

Dobrze, że mimo mrozów robota wre. Dzięki takiemu układowi udało nam się "skończyć" w 13 miesięcy. Masz jeszcze duży zapas i możesz skończyć wcześniej :).

W łazience na dole brakuje ramy lustra (i kinkietów bo mają być zintegrowane z ramą). Mam nadzieję że w najbliższych tygodniach rama się "wypuka".

W korytarzu na dole nic nie ma (wnęki na szafy). Nie zamawiamy bo nie mamy na razie co w nich trzymać. Starcza nam szafa w przedsionku i przy kuchni, o garderobie nie wspominając.

Zrobię kilka nowych zdjęć ścian i oświetlenia (może w weekend) i dam znać jak wrzucę na www.