Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z CZEGO BUDOWAĆ???????????????

alice

Recommended Posts

Nie pytaj z czego budować, bo tyle opini ile inwestrów. Ten wybór (jak i wiele innych) należy do Ciebie. Ceramika to chyba jak pamiętam ma gr. 44 cm.

Ja powiem jak jak zrobiłem: bk 24 cm + 12 cm styropianu. Dlaczego? Bo nie miałem zaufania do wykonawcy że nie spartoli ściany jednowarstwowej, bo z moich wyliczeń wynika że ściana dwuwarstwowa będzie cieplejsza, bo ocieplenia ściany 44 cm (w dalszym etapie) da mi ponad 0,5 m muru (to już jest bunkier). Pewnie inni robili inaczej i napiszą dlaczego. W jeden sezon można wybudować, ale mnie się nie udało. Problemy z terminowością wykonawców. Zawsze mieli inną budowę na boku. Pozdarwiam. Waldek.

jeśli chcesz budować szybko, to z takich materiałów, które "wniosą do budynku jak najmniej wilgoci np. fundamenty z bloczków betonowych, ściany z BK na klej, tynki gipsowe maszynowe lub płyty GK, jeśli ściana 1W - tynki zewnętrzne zrób za rok, jeśli ocieplana to bez znaczenia,

zadbaj o dobrą wentylację najlepiej mechaniczną zbilansowaną, dobrze wygrzewaj dom pierwszej zimy, może zaplanuj kominek - efektywnie, tanio i przyjemnie.

Najważniejsze dobrze rozplanować terminy i roboty i mieć solidną ekipę, która nie zawali !!! Podpisać z nimi umowę z DUŻYMI restrykcami za spóźnienia.

Pamiętać należy, że dom to nie tylko budowa ale przede wszystkim instalacje i wykończenia. Aby nie dokładać sobie niepotrzebnie roboty, należy zaplanować wszelkie przejścia, przepusty istalacji i wykonywać je w odpowiednim czasie.

Oj dużo by pisać ...

A najlepiej poczytać - idzie zima - Forum od deski do deski, trochę pytać, troche poszukać w necie, pojeździć do hurtowni i popytać.

I gwiazdka w swoim domu jest możliwa jak nic ! Jeszcze bez złoceń i witraży ale na swoim.

Budowa to powiedziałbym sztuka unikania błędów !

Powodzenia

CZ.