alice 22.09.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Od wiosny chcem rozpocząć budowę domu, a w grudniu wprowadzić się. Zastanawialiśmy się na ceramiką gr. ściany 42?Co możecie polecić i czy jest możliwe takie tempo prac? Przyszli inwestorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Nie pytaj z czego budować, bo tyle opini ile inwestrów. Ten wybór (jak i wiele innych) należy do Ciebie. Ceramika to chyba jak pamiętam ma gr. 44 cm. Ja powiem jak jak zrobiłem: bk 24 cm + 12 cm styropianu. Dlaczego? Bo nie miałem zaufania do wykonawcy że nie spartoli ściany jednowarstwowej, bo z moich wyliczeń wynika że ściana dwuwarstwowa będzie cieplejsza, bo ocieplenia ściany 44 cm (w dalszym etapie) da mi ponad 0,5 m muru (to już jest bunkier). Pewnie inni robili inaczej i napiszą dlaczego. W jeden sezon można wybudować, ale mnie się nie udało. Problemy z terminowością wykonawców. Zawsze mieli inną budowę na boku. Pozdarwiam. Waldek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 22.09.2003 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Dzięki za odpowiedź.Dlaczego ceramika to ok.44?Czy nie można wybrać porotherm 30P+W i 10 ew. 12 cm wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlatyg 22.09.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Takie tempo? Trochę bym sie bał. WODA! Tynki, wylewki, stropy, To musi wyschnąć! "Pośpiech jest najgorszym doradcą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2003 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 jeśli chcesz budować szybko, to z takich materiałów, które "wniosą do budynku jak najmniej wilgoci np. fundamenty z bloczków betonowych, ściany z BK na klej, tynki gipsowe maszynowe lub płyty GK, jeśli ściana 1W - tynki zewnętrzne zrób za rok, jeśli ocieplana to bez znaczenia,zadbaj o dobrą wentylację najlepiej mechaniczną zbilansowaną, dobrze wygrzewaj dom pierwszej zimy, może zaplanuj kominek - efektywnie, tanio i przyjemnie. Najważniejsze dobrze rozplanować terminy i roboty i mieć solidną ekipę, która nie zawali !!! Podpisać z nimi umowę z DUŻYMI restrykcami za spóźnienia. Pamiętać należy, że dom to nie tylko budowa ale przede wszystkim instalacje i wykończenia. Aby nie dokładać sobie niepotrzebnie roboty, należy zaplanować wszelkie przejścia, przepusty istalacji i wykonywać je w odpowiednim czasie. Oj dużo by pisać ...A najlepiej poczytać - idzie zima - Forum od deski do deski, trochę pytać, troche poszukać w necie, pojeździć do hurtowni i popytać.I gwiazdka w swoim domu jest możliwa jak nic ! Jeszcze bez złoceń i witraży ale na swoim. Budowa to powiedziałbym sztuka unikania błędów ! Powodzenia CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts