Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zacznę od tego, że w prokecie ogrzewania podłogowego nia miałam, natomiast bardzo chcę je mieć w całym domu, o czym poiwiedziałam wykonawcy. Nie wiem czy zapomniał, czy sie nie zna, bo moim zdaniem zostawił za mało miejsca na podłogę - zdaje się, że 15 cm. Z tego co czytałam podłogówka na parterze (bez piwnicy) winna byc odizolowana styropianem o grubości 10-15 cm (na poddszu wystarczy 5 cm). No i teraz pytanie - czy jeśli dam 8 cm styropianu to wystarczy? Nie będę zamarzać zimą? Wolałabym tego uniknąć... A jeśli faktycznie potrzeby jest grubszy izolator to co z drzwiami (i oknami)? Mogę je sobie dostosować skracajac o pare centymetrów? Ile jeszcze trzeba dodać na rurki z wylewką, płytki z klejem/panele z matą?
https://forum.murator.pl/topic/104130-styropian-do-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-a-wysoko%C5%9B%C4%87-drzwi/

Wg mnie spokojnie wystarczą 2 warstwy styropianu (4+5 lub 4+4). Na to ogrzewanie podłogowe i 6 cm wylewki. Od tak wykończonej podłogi dodaj jeszcze od 1 do 1,5 cm na kafelki lub panele i światło na drzwi powinno mieć około 206-207 cm.

Jestem w podobnej sytuacji - w projekcie 8cm styropianu i 4cm wylewka.... za późno palnąłem się w głowę i tak zostało zbudowane. Będę podwyższał na 16cm nadlewając przy okazji schody:/ Chcę dać włókno w szlichcie ale i tak te 4cm to chyba mało...

Zastanawiam się nad ociepleniem w wariantach:

-płyty poliuretanowe - drogo 50zł za m2 grubości 8cm - do tego 4 cm styropianu z folią

- 12cm styropian - pytanie czy będzie nadawał się ścienny o lepszych współczynnikach np swisspor lambda albo platinium plus? Nie ugnie się taka podłoga?

pozdr